Local

Fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu a scăpat de sechestrul pe avere! Fostul elev de la Seminarul Teologic și-a mărit pretențiile: acum nu mai vrea doar 200.000, ci cere 300.000 de euro drept daune morale!

Publicat: 18 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu a scăpat de sechestrul pe avere Fostul elev de la Seminarul Teologic și-a mărit pretențiile acum nu mai vrea doar 200.000 ci cere 300.000 de euro drept daune morale
Fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu a scăpat de sechestru pe avere

Fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu a scăpat de sechestrul pus pe avere! Judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au admis ieri contestația formulată de Corneliu Bârlădeanu. Între timp, partea vătămată din dosarul de abuz sexual, fostul elev de la Seminarul Teologic din Huși, Denis T., și-a mărit pretențiile în cauză. Acum, acesta solicită daune morale de 300.000 de euro, deși, până ieri, acesta cerea doar 200.000 de euro

Sentință incendiară a judecătorilor ieșeni! Fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu a scăpat de sechestru pe avere! Magistrații din cadrul Curții de Apel Iași au admis contestația formulată de acesta.

„Instanța admite contestațiile formulate de Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu) împotriva ordonanței de instituire a măsurii sechestrului asigurator din 3 iunie 2020 și ordonanței de instituire a măsurii sechestrului asigurator din 5 iunie 2020. Aceste ordonanțe au fost emise de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Desființează în integralitate ordonanțele și dispune ridicarea măsurilor asiguratorii dispuse prin acestea. Definitivă”, au precizat judecătorii ieșeni.

Culmea, înainte de termenul de ieri al cauzei, Corneliu Bârlădeanu ceruse recuzarea judecătorului, dar solicitarea sa a fost respinsă. De asemenea, la termenul de ieri nu s-au prezentat la Curtea de Apel Iași nici Corneliu Bârlădeanu, dar nici partea vătămată, D.T.

Avocatul lui Corneliu Bârlădeanu, Liviu Bran, mulțumit de sentința emisă de judecători în cazul fostului episcop de Huși

Avocatul fostului episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu a declarat ieri că este mulțumit de sentința emisă de judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași.

„Judecătorii ne-au admis contestația și au anulat ordonanțele de sechestru pe avere. Mă bucur că instanța ne-a dat câștig de cauză, punând în față prezumția de nevinovăție. Faptul că modalitatea de constituire a părții civile, prin modificarea pretențiilor, dă dovadă, din punctul meu de vedere, că interesul este unul strict pecuniar, nicidecum că am avea de-a face cu o reală parte vătămată”, a declarat ieri avocatul Liviu Bran, care îl reprezintă pe Corneliu Bârlădeanu.

Conform informațiilor deținute, la termenul de ieri, partea vătămată D.T., a depus la dosar, prin avocat, o cerere de modificare a pretențiilor civile, de la 200.000, la 300.000 de euro. Inițial, partea vătămată solicitase doar 300.000 de lei. Mai mult, sumele solicitate drept daune morale au fost solicitate doar în raport cu fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu, nu și în ceea ce îl privește pe co-inculpatul Sebastian Jitaru, fost arhimandrit. Asta, în ciuda faptului că, potrivit procurorilor, ambii inculpați l-ar fi agresat sexual pe fostul elev de la Seminarul Teologic din Huși.

Sechestru pus de procurori pe două conturi ale lui Corneliu Bârlădeanu

În urmă cu câteva săptămâni, fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu s-a trezit cu sechestru pe avere. Decizia a fost luată de procurorii ieșeni, după ce Corneliu Bârlădeanu a fost reținut. Acesta este anchetat pentru că ar fi abuzat sexual un elev de la Seminarul Teologic. Ulterior, fostul episcop de Huși a contestat măsura asiguratorie luată de procurori. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au descoperit că fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, are două conturi, cu depozite de 1.114 lei și, respectiv, aproximativ 74.000 de euro. De asemenea, hotărârea de poprire pe conturi a fost luată de anchetatori după ce un fost elev de la Seminarul Teologic Huși a afirmat că vrea daune morale de la Corneliu Bârlădeanu.

Pe de altă parte, judecătorii de la Curtea Supremă au admis recent contestațiile formulate de fostul episcop de Huși, Corneliu Bârlădeanu, și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru. Magistrații au revocat arestarea în cazul lui Corneliu Bârlădeanu. În cazul lui Sebastian Jitaru, instanța a decis înlocuirea arestării cu control judiciar. Chiar și așa, Jitaru oricum se află după gratii. El a fost condamnat cu executare într-un dosar pentru că l-a șantajat tocmai pe fostul episcop de Huși.

Corneliu Bârlădeanu și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru, cercetați pentru abuz sexual

În acest dosar, Corneliu Bârlădeanu și Sebastian Jitaru sunt cercetați pentru că ar fi abuzat sexual elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, din Huși. Inițial, cei doi au fost arestați preventiv de Curtea de Apel Iași. Procurorii au susținut că cei doi inculpați ar fi abuzat sexual același elev, deși în situații diferite.

„În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Corneliu Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate (un elev minor la acea dată), inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, au afirmat judecătorii.

Magistrații au adăugat, în ceea ce îl privește pe Sebastian Jitaru, că acesta ar fi constrâns psihic un elev să întrețină relații sexuale cu fostul episcop Corneliu Bârlădeanu. Mai mult, Jitaru este acuzat de procurori că ar fi abuzat mai mulți tineri.

Partea vătămată din dosarul lui Corneliu Bârlădeanu și-a schimbat nu doar pretențiile, ci și declarațiile

Surse judiciare au mai afirmat faptul că partea vătămată din dosarul fostului episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu, D.T., și-a schimbat în timp declarațiile. Astfel, fostul elev al Seminarului Teologic din Huși ar fi susținut, în prima declarație dată în fața anchetatorilor, în 2017, că nu ar fi fost abuzat.
Ulterior, fostul elev a fost citat de mai multe ori, pentru a da declarații. Într-un final, în noiembrie 2019, acesta ar fi susținut că ar fi fost abuzat de fostul episcop de Huși. Acum, urmează ca magistrații ieșeni să descîlcească ițele poveștii în care a fost implicat fostul episcop de Huși Corneliu Bârlădeanu și fostul arhimandrit Sebastian Jitaru.

Adauga un comentariu