National

Incendiu la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Flăcările au cuprins un depozit de armament

Publicat: 02 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incendiu la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Flăcările au cuprins un depozit de armament
Incendiu la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

Incendiu la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Flăcările au cuprins un depozit de armament. Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, 1 iulie 2020, la depozitul de armament uşor de infanterie din cadrul Bazei 90 Transport Aerian, fiind lichidat în aproximativ o oră de la momentul la care a fost observat, precizează Ministerul Apărării.

Incendiu la Baza 90 Transport Aerian Otopeni

Potrivit sursei citate, în jurul orei 21,30, personalul care execută serviciul de pază în cadrul Bazei 90 Transport Aerian Otopeni a sesizat degajare de fum la depozitul de armament uşor de infanterie al unităţii.

Incendiul se manifesta prin degajare de fum prin uşa depozitului, fără flăcări vizibile,

Au fost aplicate de urgenţă procedurile prevăzute pentru astfel de situaţii, intervenindu-se, în primă instanţă, cu detaşamentul de stingere a incendiilor din cadrul Bazei 90 Transport Aerian. În paralel, a fost solicitată şi intervenţia forţelor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 22,20, fără a fi înregistrate victime. La acest moment, personalul Bazei 90 Transport Aerian acţionează pentru evacuarea completă a tuturor materialelor depozitate în clădire şi relocarea lor într-o altă incintă”, precizează MApN.

Cauzele producerii incendiului sunt cercetate de o comisie numită de comandantul unităţii.

Baza 90 Transport Aerian aniversează 70 de ani

Vineri, 07 iunie 2019, la sediul Bazei 90 Transport Aerian „Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu” s-a desfăşurat ceremonia de celebrare a 70 de ani de la înfiinţarea Regimentului 8 Aviaţie (Transport), potrivit Ordinului Marelui Stat Major nr. 45790 din 03.06.1949 şi Ordinului de Zi al Comandamentului Aviaţiei nr. 136 din 05.08.1949.

„De asemenea, cu prilejul aniversării, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României, Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace, Drapelului de Luptă al Bazei 90 Transport Aerian Comandor aviator Gheorghe Bănciulescu”, au transmis reprezentanţii Forţelor Aeriene Române.

După terminarea războiului, în anul 1949, potrivit Ordinului Marelui Stat Major nr. 45790 din 03.06.1949 şi Ordinului de Zi al Comandamentului Aviaţiei nr. 136 din 05.08.1949 ia fiinţă, la Giuleşti, Regimentul 8 Aviaţie (Transport). Regimentul, aflat în subordinea Comandamentului Aviaţiei, era dislocat pe aerodromul de la OTOPENI cu misiunea de a executa transporturi aeriene în folosul Aviaţiei Militare şi a Armatei României, potrivit sursei citate.

Baza 90 Transport Aerian Otopeni

Baza 90 Transport Aerian execută misiuni de transport aerian în folosul Forţelor Aeriene şi al celorlalte elemente din Sistemul Naţional de Apărare, atât în spaţiul aerian naţional cât şi în zone de criză sau conflict, în cadrul unor misiuni sub mandat ONU, OSCE sau NATO, precum şi misiuni în sprijinul instituţiilor şi autorităţilor locale în situaţii de urgenţă civilă.

Baza 90 Transport Aerian poartă numele comandorului aviator Gheorghe Bănciulescu – pilot celebru al aviaţiei de transport. Acesta a fost primul pilot din lume care, după ce a suferit un accident aviatic, şi-a continuat activitatea zburând cu proteze la ambele picioare. Activitatea sa eroică a încetat brusc la numai 37 de ani într-un raid aerian la Cairo, fiind răpus de gripă.

Anul 1949 a constituit, pentru aviaţia militară de transport, anul înfiinţării primei unităţi, respectiv a Regimentului 8 Aviaţie Transport, dislocat pe aerodromul „Romeo Popescu”.

Adauga un comentariu