Actualitate

Kelemen Hunor, despre tăierea gratuității pe tren pentru studenți: „Nu a fost adoptată o decizie“

Publicat: 11 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Kelemen Hunor despre tăierea gratuității pe tren pentru studenți Nu a fost adoptată o decizie
Președintele UDMR, Kelemen Hunor

Vicepremierul Kelemen Hunor a prezentat joi, 11 februarie, situația gratuității pe tren pentru studenți. Kelemen Hunor a declarat că decizia de eliminare a gratuității pe tren pentru studenți nu a fost încă luată și că discuțiile continuă la ministerele de resort.

Reacția sa vine după ce a fost acuzat de studenți că a încălcat o promisiune făcut în trecut.

„Nu am încălcat o promisiune. În continuare, există o discuție la nivelul Ministerului Transporturilor și la Educație. Ordonanța de Urgență nu a fost adoptată ieri, a fost în prima lectură și mai este loc de discuții, în continuare“, a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „Sper că vom putea susține călătoriile pentru studenți“

Vicepremierul a precizat că își dorește să fie găsite sumele necesare pentru a putea susține călătoriile pentru studenți, mai ales că nu ar fi vorba despre sume uriașe.

„Sper că vom putea susține călătoriile pentru studenți și vom găsi banii, pentru că aici nu am văzut că ar fi vorba despre sume uriașe, pentru a asigura studenților să meargă de la domiciliul lor până la facultate, până la destinație și înapoi, în așa fel încât să nu îngrădim în nici un fel transportul. Deci a fost o primă lectură, la ministerele de resort se continuă discuția”, a mai spus Kelemen Hunor.

Florin Cîțu: „Nu este un capăt de țară!“

Premierul Florin Cîțu a declarat că studenții vor plăti 50% din suma biletului de tren pentru că „nu este un capăt de țară”.

„Un alt subiect care a fost dezbătut și este în Ordonanța de Urgență: este vorba despre acea gratuitate introdusă de PSD în 2017 pentru transportul studenților. Se modifică și se revine la 50%. Eu nu văd aici un capăt de țară. În Belgia studenții au până în 50% reducere putând să aleagă într-o gamă largă de oferte, în Bulgaria studenții până în 26 de ani au 50% reducere, în Cehia elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere de 75%, în Croația studenții au reducere de 50% la un număr nelimitat de călătorii, în Estonia studenții au 30%, în Finlanda 30%, studenții și elevii au reducere în Franța de 50% reducere în transportul feroviar.

În Grecia nu există reduceri generale, în Irlanda reducerile variază între 40 și 50 %, în Italia tinerii până în 30 de ani, deci nu doar studenții, beneficiază de o reducere între 30 și 50%. În Luxemburg au transport gratuit, în Polonia 51% reducere, Portugalia 25%”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Protest al asociațiilor de elevi în fața Guvernului, după anunțul tăierii gratuităților la transportul feroviar

Mai mulți elevi din Constanța au ajuns în această dimineață la București pentru a protesta în fața Guvernului, potrivit unui mesaj publicat pe pagina Asociației Elevilor din Constanța. Aceștia susțin că Executivul condus de Florin Cîțu ar discuta eliminarea gratuității pe mijloacele de transport pentru elevi, potrivit unui proiect de OUG aflat miercuri în primă lectură la Guvern.

Elevii au publicat fotografii din tren și din Gara de Nord, unde au ajuns la prima oră.

„De la ora 10:00 vom protesta în fața Guvernului pentru transportul elevilor! Florin Cîțu să ne vadă, facem orele în stradă!”, scriu ei pe Facebook.

Adauga un comentariu