Actualitate

Klaus Iohannis, după Consiliul European: „Ne luptăm să obținem o sumă considerabil mai mare pentru România!“

Publicat: 19 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis după Consiliul European Ne luptăm să obținem o sumă considerabil mai mare pentru România
Klaus Iohannis, după Consiliul European: „Ne luptăm să obținem o sumă considerabil mai mare pentru România!“

Preşedintele Klaus Iohannis a participat astăzi la reuniunea Consiliului European în format videoconferinţă. Șeful statului spune că va cere fonduri mai multe pentru România în următorul exercițiu bugetar, față de actualul exercițiu, care a avut o alocare de 44 de miliarde de euro.

Klaus Iohannis a făcut declarații la finalul întrunirii liderilor europeni. El a anunțat că viitorul buget UE se va discuta împreună cu fondurile de relansare a economiei, în contextul crizei declanșate de pandemia de coronavirus.

„Ne-am înțeles să discutăm în continuare bugetul multianual și fondul de recuperare la pachet, să le îmbinăm. Pe de altă parte, s-a văzut astăzi, în videoconferință, că încă este nevoie de destul de multe discuții pentru a pune toate lucrurile la punct. Încă nu toată lumea este lămurită cum trebuie abordată suma finală pentru fondul de recuperare și, de asemenea, trebuie să mai discutăm anumite condiții în care se pot acorda aceste sume”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis: Ce bani va primi în următorul exercițiu bugetar

Șeful statlui a vorbit și despre fondurile alocate României de la bugetul european, pentru viitorul exercițiu financiar, 2021-2027.

„În actualul exercițiu bugetar, România a primit, a avut dreptul la 44 de miliarde de euro. Eu, și împreună cu mine întreaga echipă a României, ne luptăm ca să obținem o sumă considerabil mai mare pentru următorul exercițiu bugetar și, de asemenea, ne luptăm ca să obținem condiții de implementare favorabile pentru România. Asta înseamnă bani pentru dezvoltare economică, pentru mediul de sănătate, pentru autostrăzi și pentru căi ferate, pentru apă și canalizare, pentru educație, pentru energie regenerabilă și multe alte lucruri”, a precizat Klaus Iohannis.

Ce s-a discutat în cadrul la reuniunea Consiliului European

În cadrul reuniunii, au fost abordate Planul de relansare economică şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 revizuit propuse recent de către Comisia Europeană, procesul de negociere a relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii, precum şi subiecte de politică externă.

Şefii de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii au avut discuţii cu privire la elementele incluse în pachetul de măsuri de relansare economică propus de către Comisia Europeană (Next Generation EU), prezentând poziţionările cu privire la aspectele de interes prioritar pentru statele membre.

Ulterior acestei reuniuni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a prezentay varianta revizuită a pachetului de negociere pentru viitorul buget al Uniunii pentru perioada 2021-2027 şi pentru Planul de relansare economică.

Preşedintele României a menţionat că propunerile Comisiei Europene reprezintă o bună bază de pornire în negocieri, în vederea asigurării resurselor pentru acoperirea nevoilor financiare substanţiale din perioada post-criză COVID-19. Şeful statului a subliniat faptul că toate statele membre au nevoie de sprijin financiar în acest proces de recuperare economică, chiar dacă într-o măsură diferită, în condiţiile în care instrumentele şi mecanismele naţionale se dovedesc insuficiente într-un astfel de context.

Astfel, asigurarea unui acces rapid şi eficient la finanţare pentru toate statele membre este esenţială pentru a permite acestora să diminueze daunele produse de criză.

De asemenea, membrii Consiliului European au discutat despre paşii de urmat în cadrul negocierii relaţiilor viitoare dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii, având în vedere faptul că progresele obţinute până în prezent în procesul de negociere sunt limitate, existând un număr de domenii în care se menţin divergenţe importante între cele două părţi.

Adauga un comentariu