Local

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a mințit ieșenii. Realitatea din spatele controlului la spitalul mobil de la Lețcani. Șeful CJ a schimbat documentele justificative între ele – GALERIE FOTO

Publicat: 13 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Maricel Popa președintele Consiliului Județean Iași a mințit ieșenii. Realitatea din spatele controlului la spitalul mobil de la Lețcani. Șeful CJ a schimbat documentele justificative între ele - GALERIE FOTO
Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a fost prins cu o minciună uriașă despre spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns bătăia de joc a conducerii județului Iași. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, contestă amenda primită de la Curtea de Conturi pentru neregulile constatate în achiziția unității medicale pentru bolnavii COVID-19. Numai că șeful CJ Iași a încercat să păcălească opinia publică prezentând un alt raport al Curții de Conturi, raport care nu are legătură cu Asociația Euronest, cea care a făcut licitația pentru spitalul mobil

Minciuni grosolane prezentate de Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, în cazul spitalului mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Șeful CJ și al Asociației Euronest a încercat să conteste raportul Curții de Conturi privind amenda de 60.000 lei încasată în cazul unității medicale. Numai că Maricel Popa a crezut că dacă-i ia pe alții de proști, nu-i vor fi descoperite golăniile. Ieri, 12 august 2020, Maricel Popa a ținut să arate că raportul Curții de Conturi este unul politic, mai ales că în urmă cu o săptămână aceeași instituție a făcut un control asemănător și nu a constatat nicio problemă. Însă, realitatea este cu totul alta.

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a prezentat alt document. Primul control a vizat CJ și nu Euronest

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, crede că ieșenii sunt proști și nu pricep combinațiile pe care vrea să le facă. Ieri, Popa a prezentat raportul pe care Curtea de Conturi l-a făcut la CJ privind achizițiile în perioada stării de urgență. Popa l-a prezentat însă ca fiind raportul făcut la Euronest și a susținut că al doilea control a fost făcut politic. Rămas fără argumente în fața dezastrului pe care l-a făcut la spitalul mobil, Maricel Popa a încercat acum să prostească opinia publică. În raportul pe care l-a prezentat ieri este vorba de Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Județul Iași, și nu de Asociația pentru Dezoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, entitatea care a făcut licitația pentru spitalul mobil de la Lețcani. Documentul este ștampilat cu antetul Consiliului Județean Iași, nu al Euronest. Deci este o cu totul altă mâncare de pește.

Amendă de 60 mii lei dată de Curtea de Conturi pentru nereguli grave la spitalul mobil de la Lețcani

Curtea de Conturi a constatat mai multe nereguli care au dus la amenda de 60 mii lei încasată de Euronest. De exemplu, nu există elaborată o strategie a achiziției publice a spitalului și, respectiv, a modului de gestionare ulterioară punerii în funcțiune. Practic, nu s-a prezentat dovada elaborării si supunerii spre aprobarea CJ a unui program/plan de implementare a investiției. Maricel Popa a susținut că nu se putea prezenta în caietul de sarcini componentele fiecărui echipament și că acest lucru dura foarte mult.

„Spitalul este format din câteva mii de componente. Era stare de urgență, ar fi durat foarte mult”, a susținut Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

Curtea de Conturi a arătat cum nu s-a respectat mai nimic la spitalul mobil de la Lețcani. De exemplu, nu a fost constituită garanția de bună-execuție în cuantumul de 1 la sută din valoarea contractului de furnizare, fără TVA, și în termenul prevăzut prin clauzele contractuale.

Spitalul mobil devine secție exterioară la Boli Infecțioase. Maricel Popa nu a făcut nici măcar organigrama

Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, ori se preface prost și nu înțelege, ori chiar este. Astfel, nu se înțelege de ce șeful CJ tot ocolește întrebările și spune numai ce vrea el. Timp de patru luni a tras de timp și nu a fost în stare să conceapă organigrama unității medicale. După ce a dat chix cu spitalul și nu a reușit să-l implementeze la timp, de astăzi, 13 august 2020, unitatea va ajunge secție exterioară la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Practic, Popa vrea să se spele pe mâini, iar tot ceea ce se va întâmpla de acum cu spitalul mobil de la Lețcani va ajunge la conducerea de la Boli Infecțioase. Numai că unitatea medicală nu a avut de la bun început niciun plan coerent, nu a avut organigramă, Popa nu cunoaște nici măcar costurile de funcționare lunare ale noului spital. Practic, acesta își recunoaște incompetența managerială și vrea să paseze vina. Până atunci, chiar dacă a contestat în instanță amenda de la Curtea de Conturi, Maricel Popa ar trebui să vină de acasă cu cei 60 mii lei pentru a-și plăti prostia făcută cu largul său concurs.

Vom reveni în zilele următoare cu noi dezvăluiri despre modul cum s-a derulat contractul de achiziție publică pentru spitalul mobil de la Lețcani și cum a acoperit Maricel Popa toate aceste nereguli.

Adauga un comentariu