National

Ministrul Muncii, după ce a aflat de cazul pensionarei care trăiește cu 15 lei pe lună: „Se va face dreptate. Îmi cer scuze, doamnă!”

Publicat: 02 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ministrul Muncii după ce a aflat de cazul pensionarei care trăiește cu 15 lei pe lună Se va face dreptate. Îmi cer scuze doamnă
Ministrul Muncii Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a aflat din presă de cazul pensionarei din Apuseni, care trăieşte cu 15 lei pe lună. „Trăieşte” este, evident, o figură de stil, atât pentru că suma este derizorie şi nu acoperă nici cele mai elementare nevoi, ci şi pentru că se întâmplă ca tanti Fica să nu vadă nici măcar aceşti bani, întrucât accesul la locuinţa sa este dificil iar poştaşul nu ajunge de fiecare dată.

Ministrul precizează, într-o postare pe Facebook, că a făcut demersurile necesare pentru corectarea situaţiei în care se află văduva Fica Jurj (foto, stânga), din cătunul Fântânele, judeţul Alba.

„Informația apărută în presă cu privire la doamna F.J. din județul Alba care încasa doar 15 lei ca indemnizație de urmaș (sumă neactualizată), este corectă. Mă întreb de ce doar eu citesc aceste informații și refuz să le ignor? Pentru mine nu contează dacă insistă presa sau nu pe o temă, orice informație trebuie verificată. Urmare a verificărilor solicitate de mine, în urma articolului de presă, s-a constatat că doamnei F.J. Casa teritorială de Pensii nu i-a actualizat indemnizația de urmaș după soțul beneficiar al legii nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961. Am cerut explicații și, bineînțeles, o informare privind măsurile luate. Doamnei i se va face dreptate, i se vor achita sumele restante. Îmi cer scuze, doamnă!”, a scris ministrul Muncii.

Povestea tristă a unei bătrânici din Alba cu o pensie de doar 15 lei

Într-o lume în care tehnologia este la putere și unii etalează bunuri care mai de care mai luxoase, încă există povești care smulg râuri de lacrimi. Este și povestea lui tanti Fica, o bătrână de 76 de ani care își duce traiul cu o pensie de numai 15 lei pe lună.

Jurj Fica sau tanti Fica, așa cum o cunoaște toată lumea este din comuna Ceru Băcăinţi, judeţul Alba și își duce traiul într-un cătun sărăcăcios, cu o pensie de numai 15 lei pe lună.

A rămas cu jumătate din pensia soțului, 15 lei pe lună

Dacă vara este una mai blândă pentru bătrânică, datorită faptului că un vecin vine și mai stă cu animalele, iernile sunt cum nu se poate mai grele pentru tanti Fica. Aceasta își duce bătrânețile singură, izolată în vârful de culme din Apuseni. Nu are nici copii, nici nepoți și pe nimeni care să o ajute cu ceva sau măcar să o sune, să o întrebe de sănătate.

În urmă cu 7 ani a rămas văduvă, iar de la soțul său care avea o pensie de numai 30 de lei, lui tanti Fica i-a rămas numai jumătate, adică 15 lei. Zona în care locuiește bătrânica este una extrem de izolată, atât de izolată încât până și poștașului îi este greu să urce, lunar, pentru a-i înmâna bănuții. Adevărul informează că, în cătunul în care locuiește tanti Fica mai locuiesc numai 4 persoane, iar casele sunt extrem de distanțate una față de alta. Tanti Fica nu are multe: o vacă, un cal și câteva găini care îi mai țin de urât.

 

Adauga un comentariu