Actualitate

Mircea Negulescu, zis și procurorul „Portocală”, reținut de procurorii SIIJ

Publicat: 15 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mircea Negulescu zis și procurorul Portocală reținut de procurorii SIIJ

Fostul procuror de la DNA Ploiești, Mircea Negulescu, a fost reținut în această seară de procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Procurorul „Portocală” ar fi fost reținut în dosarul Tony Blair. De asemenea a mai fost reținut și un polițist. Joi urmează să fie prezentați în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Mircea Negulescu este acuzat că a „fabricat” dosarul în care era vizat Victor Ponta. De asemenea, un alt nume care figura în acest dosar era și fostul premier britanic Tony Blair.

„La data de 16 iunie 2020, procurorii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus trimiterea în judecată a unui fost procuror (eliberat din funcţie în cursul anului 2019 ca urmare a aplicării sancţiunii disciplinare a excluderii din magistratură) sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: cercetare abuzivă, prev. de art. 280 alin. 1 şi 2 din Codul penal; influenţarea declaraţiilor martorilor, prev. de art. 272 alin. 1 din Codul penal (patru infracţiuni); participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată, prev. de art. 52 alin. 3 din Codul penal în referire la art. 268 alin. 2 din Codul penal rap. la art. 47 din Codul penal şi art. 35 alin. 1 din Codul penal”, se arată în comunicatul transmis de Parchetul General.

„Portocală”, dat afară din magistratură în 2018

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis în 2018 excluderea din magistratură a procurorului DNA Mircea Negulescu. Decizia este executorie, dar nu și definitivă, putând fi atacată de acesta. Față de anchetator, care a instrumentat dosarele lui Vasile Blaga, Sebastian Ghiță și Victor Ponta, Inspecţia Judiciară a deschis trei dosare disciplinare.

Decizia Secției pentru procurori a CSM vizează cinci din cele șapte acuzații de abateri disciplinare aduse de Inspecția Judiciară procurorului Mircea Negulescu.

La începutul anului 2017, Negulescu și-a demisia din cadrul DNA Ploiești și a revenit la Parchetul Câmpina. Ulterior, ca urmare a deschiderii dosarelor disciplinare, el a fost suspendat.

În 16 februarie 2017, Secţia pentru procurori a CSM a dispus sesizarea Inspecţiei Judiciare în cazul procurorului Mircea Negulescu privind abateri disciplinare şi încălcări ale Codului deontologic al judecătorilor şi procurorilor, iar în aceeaşi zi, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de încetare a activităţii la DNA Ploieşti şi continuare a activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina. În 28 februarie, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a decis să îl suspende din funcţie pe Mircea Negulescu.

Inspecţia Judiciară a stabilit că procurorul Mircea Negulescu a discutat cu soţia unei persoane cercetate penal, a dezvăluit date din dosare, a făcut aprecieri defăimătoare în cazul unor procurori, a avut un limbaj care poate contraria şi indigna şi a dat indicaţii privind formularea unei plângeri penale de către un inculpat împotriva procurorului de caz. IJ a mai stabilit că acesta a cerut unui magistrat informaţii despre interceptări dintr-un dosar.

Adauga un comentariu