Actualitate

Negocierile coaliției de guvernare au luat sfârșit! Acordul a fost semnat – DOCUMENT

Publicat: 20 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Negocierile coaliției de guvernare au luat sfârșit Acordul a fost semnat - DOCUMENT

Marți seară, 20 aprilie, la Antena 3, a fost prezentat acordul semnat de liderii coaliției de guvernare, după negocierile desfășurate pe parcursul a două zile.

Astfel, acordul de guvernare din 21 decembrie 2020 este însoțit acum de un act adițional:

„Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, participarea la decizia tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor Guvernului.

Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că primul-ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă  a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare subiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție.

Premierul va acorda un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial.

Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și a deciziilor de parcurs ale Coaliției de guvernare, iar performanța Guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare.”, se specifică, printre altele, în noul acord.

Agenda coaliției și agenda guvernului

„Pentru a asigura implementarea consecventă a programului de guvernare, se vor aplica următoarele reguli de funcționare ale coaliției și guvernului:

– ședințele de coaliție se vor desfășura în fiecare luni, odată la Camera Deputaților, odată la Senat.

– fiecare partid din coaliție va asigura secretariatul prin rotație, timp de o lună. Secretarii desemnați vor ține minuta deciziilor adoptate și vor urmări implementarea deciziilor.

– temele de pe agendă se vor anunța în prealabil la secretar și vor fi agreate de către lideri la începututl ședinței de coaliție.

– ședințele de coaliție vor lua în dezbatere agenda politică parlamentară. Pot fi invitați în funcție de subiecte reprezentanți ai grupurilor parlamentare și miniștri. La ședința coaliției participă și reprezentantul grupului parlamentar al minorităților.

– agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public.”, se arată în noul acord.

Agenda parlamentară

– Coaliția de guvernare funcționează în baza programului de guvernare și a unor decizii colegiale luate în formatele mai sus menționate. Agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din programul de guvernare.

– În lipsa consensului în Coaliție pe anumite proiecte legislative sau pe alte teme decât cele cuprinse în programul de guvernare, grupurile parlamentare ale partidelor componente pot acționa în afara Coaliției, cu anunțarea prealabilă a partenerilor, și după refuzul lor de a susține respectivele inițiative.

Priorități asumate la nivelul Coaliției

– Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne o prioritate a Guvernului și a Coaliției.

– Guvernul va publica saptamanal datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de Guvern.

– Transparența este o regulă nu o excepție. Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista.

– Reformele în domeniul sănătății vor continua: transparența și eficiența investițiilor în infrastructura spitaliceasca, reforma managementului spitalelor.

– Reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității până la finalul anului.

– Adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene – MCV, GRECO și Comisia de la Veneția.

– Operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.

– Calendar asumat pentru adoptarea poziției politice și implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor.

– Coaliția creează un grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcționării statului.”, se arată în acordul semnat de liderii coaliției de guvern.

 

Adauga un comentariu