International

Originea probabilă a pandemiei de Covid-19 a fost identificată de OMS

Publicat: 19 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Originea probabilă a pandemiei de Covid-19 a fost identificată de OMS
După o investigație de mai multe luni, Organizația Mondială a Sănătății a concluzionat că fermele de animale sălbatice din China sunt cea mai probabilă sursă a pandemiei de COVID-19

Investigația făcută timp de câteva luni de Organizația Mondială a Sănătății pare că ar avea o concluzie în ceea ce privește sursa probabilă a pandemiei cu noul coronavirus. OMS a concluzionat că fermele de animale sălbatice de pe teritoriul statului chinez sunt cea mai probabilă sursă a pandemiei de COVID-19, relatează Live Science.

Tipul acestor ferme de animale sălbatice, multe dintre ele situate în jurul provinciei Yunnan din sud-vestul Chinei, comercializau animale vânzătorilor din piața de fructe de mare din Wuhan unde au fost confirmate primele cazuri de infectare cu coronavirusul în 2020.

O mare parte din aceste animale sălbatice ar fi putut fi infestate cu virusul SARS-CoV-2 de către liliecii din zonă.

OMS a aflat cauza probabilă a pandemiei cu noul coronavirus

Detaliile privind studiul au fost furnizate  de zoologul Peter Daszak, unul dintre experții care a făcut parte din echipa ce a avut misiunea de investigație a Organizației Mondiale de Sănătate în China.

În următoarele săptămâni, OMS va publica întreg raportul cu privire la originea pandemiei.

O echipă de experți a OMS au fost în luna ianuarie a anului acesta în China pentru a investiga sursa SARS-CoV-2. Aceștia au vizitat inclusiv orașul Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei care a pozitivat peste 120 de milioane de persoane și a luat viața a peste 2,6 milioane la nivelul întregului glob.

Astfel, originea virusului Covid-19 a fost subiectul mai multor speculații, controverse și teorii ale conspirației de la apariția sa, inclusiv că virusul a scăpat dintr-un laborator de virusologie din Wuhan, ipoteză respinsă vehement de echipa OMS.

Consensul general și comun printre experți este că virusul circula printre lilieci și s-a transmis oamenilor, cel mai probabil printr-o specie intermediară.

Aceeași concluzie a tras-o și echipa OMS: virusul s-a transmis probabil de la liliecii din sudul Chinei la animalele sălbatice din ferme și mai apoi la oameni.

Instrucțiuni transmise crescătorilor

Guvernul Chinei a promovat timp de două decenii aceste ferme de animale sălbatice. Prin acest proiect oficialii chinezi doreau să scoată comunitățile rurale din sărăcie și să diminueze decalajul dintre mediul urban și cel rural, potrivit lui Daszak și NPR.

„Ei iau animale exotice precum zibete, porci spinoși, pangolini, câini enot și șobolani de bambus și îi înmulțesc în captivitate”, a declarat Daszak pentru NPR.

În luna februarie a anului 2020, China a închis fermele respective, probabil fiindcă Executivul a considerat că au făcut parte din calea de transmitere de la lilieci la oameni, conform declarației zoologului.

Autoritățile de la Beijing au transmis instrucțiuni crescătorilor despre cum să îngroape, omoare sau incinereze animalele, astfel oprindu-se transmiterea virusului, relatează acesta.

Multe dintre aceste ferme cresc animale care pot fi purtătoare de coronavirusuri, inclusiv zibete, pisici și pangolini.

Mare parte a fermelor sunt poziționate în provincia Yunnan din sud-vestul Chinei sau în apropierea ei, locul unde oamenii de știință au descoperit în primă instanță un virus la lilieci care este similar în proporție de 96% cu SARS-CoV-2.

Însă, OMS încă nu știe cu exactitate care animal a transmis virusul de la lilieci la oameni.

„Cred că SARS-CoV-2 a fost transmis prima dată la oameni în sudul Chinei. Așa par lucrurile”, a declarat Daszak pentru NPR.

OMS a descoperit, totodată, dovezi că aceste ferme furnizau animale pentru comercianții pieței din Wuhan.

„Există un motiv pentru care China a închis acel traseu”, fiindcă au crezut probabil că aceea a fost cea mai plauzibilă cale de transmitere, afirmă Daszak, zoologul precizând că aceasta va fi și concluzia raportului OMS.

Adauga un comentariu