International

Preşedintele SUA, Donald Trump, consideră că explozia din Beirut a fost un atac

Publicat: 05 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Preşedintele SUA Donald Trump consideră că explozia din Beirut a fost un atac
Donald Trump a vorbit despre starea lui de sănătate

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, crede că explozia din Beirut a fost un atac, făcând referire la oficialii militari americani care sunt de părere că nu a fost nimic întâmplător.

Ce susţine Donald Trump despre explozia din Beirut

Oficialii americani contrazic autoritățile libaneze, care susțin că nu există vreo dovadă că a fost vorba de un atac.

În urma exploziei care s-a produs marți, 5 august 2020, în Beirut, cel puțin 78 de persoane au murit, iar alte 4.000 de persoane au fost rănite.

„M-am întâlnit cu unii dintre marii noştri generali … par să creadă că a fost un atac, a fost un fel de bombă”, a afirmat preşedintele Donald Trump.

Zeci de mașini au fost distruse, balcoanelor blocurilor din apropiere s-au prăbușit pur și simplu, iar pe o rază de câteva sute de metri se înregistrează daune materiale semnificative. Presa relatează că locuințe aflate și la 10 kilometri distanță ar fi fost afectate de suflul exploziei, în timp ce unele surse spun că deflagrația a fost resimțită și în Cipru, la aproximativ 200 de kilometri distanță.

Care este situația românilor din Beirut

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, marți seară, că s-a autosesizat în urma exploziilor puternice și a făcut demersuri urgente pentru a afla de la autoritățile locale informații cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate.

Astfel, MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar întreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol. Până la acest moment, autoritățile locale nu au notificat ambasada cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistență consulară.

Libanul este în doliu după explozia uriaşă care a avut loc în cursul zilei de ieri. Cel puţin 78 de persoane au murit ieri, iar alte 4000 au fost rănite, relatează BBC. Conform unor surse libaneze, se pare că explozia ar fi fost provocată de scânteile provenite de la sudura unei uşi, astfel 2.750 de tone de azotat de amoniu au luat foc.

Tot oraşul a fost zdruncinat de explozie, care a început ca un incendiu în port, ca mai apoi să se transforme într-o explozie imensă care a creat un nor uriaş în formă de ciupercă.

Explozia s-a simţit la 240 de kilometri depărtare, până în Cipru, acolo unde oamenii au crezut că este vorba despre un cutremur.

Michel Aoun, preşedintele Libanului, a declarat că explozia a fost provocată de 2.750 tone de azotat de amoniu, depozitat într-un loc nesigur.

Practic, timp de 6 ani, libanezii au avut lângă ei o bombă, care, din păcate, a explodat în cursul zilei de ieri. Preşedintele a declarat stare de urgenţă pentru două săptămâni, în timp ce va urma o perioadă de trei zile de doliu naţional, începând de azi.

O jurnalistă spune că, spre seară, Beirutul era un adevărat haos

„Străzile erau acoperite de sticlă, la propriu. Ambulanţelor le era greu să circule. Erau cărămizi peste tot”.
Ce este azotatul de amoniu
Azotatul de amoniu se foloseşte, în general, pentru îngrăşăminte agricole, dar şi ca explozibil.

Şansele ca azotatul de amoniu să explodeze sunt foarte mari atunci când acesta intră în contact cu focul, iar atunci când explodează, elimină gaze toxice, inclusiv oxizi de azot şi amoniac.

Azotatul de amoniu trebuie să fie depozitat în spaţii foarte sigure, rezistente la foc.

Adauga un comentariu