Eveniment-Social

Un nou director al Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi – EXCLUSIV

Publicat: 16 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou director al Muzeului Universității Alexandru Ioan Cuza din Iaşi - EXCLUSIV
Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Conf. univ. dr. Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, este noul director al muzeului UAIC Iași. Acesta îl înlocuieşte pe conf. univ. dr. Ionuţ Nistor din cadrul aceleaşi facultăţi şi care a fost ales ca şef al unui Departament de la Istorie.

Expoziție – unicat, dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Muzeul „Unirii” din Iași

Expoziția temporară „Cuza 200 – Bicentenarul nașterii Domnului Unirii”, dedicată lui Alexandru Ioan Cuza la Muzeul  de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturiidin Iași. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea „părintelui fondator” al României Moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sub sceptrul căruia s-a înfăptuit Unirea de la 1859. Sunt expuse piese originale din colecțiile Muzeului „Unirii” și ale Muzeului de Istorie a Moldovei, precum și din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală

Expoziția temporară „Cuza 200 – Bicentenarul nașterii Domnului Unirii”, dedicată lui Alexandru Ioan Cuza la Muzeul de Istorie de la Palatul Culturii din Iași. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la nașterea „părintelui fondator” al României Moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sub sceptrul căruia s-a înfăptuit Unirea de la 1859. Lozinca epocii a fost: „La vremuri noi, om nou!”, iar Cuza a fost un asemenea om nou.

Se împlinesc 200 de ani de la nașterea „părintelui fondator” al României Moderne, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, sub sceptrul căruia s-a înfăptuit Unirea de la 1859

Dar el a fost și un om al lumii vechi, legat de vechea boierime a Moldovei și de aristocrația cosmopolită a secolului al XIX-lea.

Aniversarea nașterii Domnitorului este un bun prilej de a aduce în atenția iubitorilor de istorie arborele genealogic al familiei Cuza, care cuprinde personaje interesante, mai puțin cunoscute, precum și înrudiri cu familii însemnate, precum Callimachi, Moruzi, Catargiu sau Râșcanu. Alături de postere, vor fi expuse piese originale din colecțiile Muzeului „Unirii” și ale Muzeului de Istorie a Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”(CMNM) Iași, precum și din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturală a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Organizată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii Iași, expoziția „Cuza 200 – Bicentenarul nașterii Domnului Unirii” va fi deschisă publicului în perioada 16 octombrie – 12 noiembrie 2020 și va putea fi vizitată, cu respectarea normelor de siguranță, de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet).

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost înlăturat, în 1866, de o largă coaliție a partidelor vremii în frunte cu liberalii

Alexandru Ioan Cuza (sau Alexandru Ioan I; n. 20 martie/1 aprilie 1820, Bârlad, Moldova – d. 3 mai 1873, Heidelberg, fostul Imperiul German) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al Statului Național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două Principate. Ales domnitor, Cuza a dus o susținută activitate politică și diplomatică pentru recunoașterea Unirii Moldovei și Țării Românești de către Puterea suzerană (Imperiul Otoman) și Puterile Garante și apoi pentru desăvârșirea Unirii Principatelor Române prin înfăptuirea unității constituționale și administrative.

Aceasta s-a realizat în ianuarie 1862, când Moldova și Țara Românească au format Statul român unitar modern, adoptând oficial numele de România, cu capitala la București, cu o singură adunare și un singur guvern. În anul 1866, o largă coaliție a partidelor vremii în frunte cu liberalii, cunoscută sub denumirea de „Monstruoasa Coaliție„, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, l-au forțat pe Alexandru Ioan Cuza să abdice.

Adauga un comentariu