Actualitate

Vlad Voiculescu vrea certificat electronic la vaccinare

Publicat: 15 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a declarat că vrea ca autorităţile să emită un certificat electronic celor care se vaccinează, care „să intre într-un wallet pe telefon”.

„Eu cred că e o idee bună să ai un document care să ateste că te-ai vaccinat. Există deja un certificat. Eu, unul, aş prefera un certificat electronic. Dacă vreţi să-i spuneţi paşaport… Aş prefera să intre într-un wallet pe telefon. Nu vorbim despre limitarea unor drepturi, dar există discuţii la nivel european. În România nu vor exista astfel de limitări, dar în străinătate, în momentul ăsta există limitări”, a declarat Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: „Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia!“

Ministrul Sănătății dă ca exemplu de limitare certificarea unei testări la intrarea într-o ţară.

„Nu poţi să spui nu vreau să mă testez, dar vreau să mă duc în Grecia. Dacă vrei să te duci în Grecia, te testezi. Existîă anumite state care pot impune restricţii. Nu cred că se întâmplă aici”, a precizat Vlad Voiculescu.

„Paşaportul de vaccinare”, solicitat de mai multe state din Europa

Vaccinul nu este obligatoriu, dar se lucrează la metode de constrângere. Danemarca lucrează deja la un certificat digital de vaccinare, care ţi-ar permite să călătoreşti nestingherit. Şi Grecia cochetează cu idea. Şi nu vor să fie doar la ei. Dar România pare a fi ferită de acest pericol. Nici nu este o idee bună, transmite Iohannis. El zice un astfel de document ar împărţi lumea în două.

Grecia intenţionează să propună săptămâna viitoare şi celorlalte state membre ale Uniunii introducerea unui certificat de vaccinare comun.

Klaus Iohannis: „Nu consider că e o idee bună“

Președintele României, Klaus Iohannis, nu consideră că este o idee bună pașaportul de vaccinare.

„Nu consider că e o idee bună. Prin asta s-ar crea un cadru de discriminare, care este pur şi simplu inacceptabil. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, însă el trebuie să fie folosit pentru motive medicale. Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărţim populaţia Europei în două, cei care au fost deja vaccinaţi şi cei care nu au fost încă vaccinaţi, nu mi se pare un lucru bun”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.

Danemarca pregăteşte paşapoarte de vaccinare

Danemarca a anunțat că pregătește „paşaport de vaccinare“ care va fi în formă digitală şi care le-ar putea permite celor care au fost vaccinaţi anti-COVID-19 să călătorească în ţări unde se cer astfel de documente, pe perioada pandemiei, relatează Reuters.

„Este de aşteptat să poată exista cerinţe din partea altor ţări să fie prezentate la intrarea pe teritoriul lor documente privind vaccinarea. Se poate folosi aici un paşaport de vaccinare danez”, a indicat Ministerul danez al Sănătăţii într-un comunicat.

Acest „paşaport” ar putea fi lansat în primele luni ale acestui an, urmând să fie accesat prin intermediul site-ului danez pentru sănătate publică, a menţionat ministerul. Nu este clar dacă va fi disponibil şi printr-o aplicaţie.

Ministerul danez al Sănătăţii a subliniat necesitatea de a aprofunda cercetările cu privire la faptul dacă persoanele care au fost vaccinate mai pot transmite virusul şi cât durează acţiunea acestor vaccinuri, înainte să fie necesară o nouă doză.

Adauga un comentariu