Patru comisii de specialitate ale Senatului dau semne că vor adopta un raport comun, în şedinţa de marţi, cu privire la o inițiativă recentă de declasificare a deciziei CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI. Mai mult de atât, propunerea vine după ce, recent, CCR a admis sesizările președintelui Iohannis, ale Opoziției și ale ICCJ cu privire la acest proiect controversat.

Astfel, propunerea legislativă figurează deja pe ordinea de zi a şedinţei comune de marţi, care va începe ora 11.00. Între comisiile vizate pentru adoptarea raportului se numără Comisia juridică, Comisia pentru apărare, cea de constituţionalitate şi nu în ultimul rând, Comisia pentru administraţie din Senat.

În data de 30 ianuarie, CCR a admis obiecţiile lui Iohannis, ale partidelor PNL-USR şi ale instanţei supreme privind neconstituţionalitatea unor aspecte cuprinse în acest proiect numit Legea privind declasificarea unor documente, şi anume desecretizarea hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Judecătorii CCR decideau atunci, cu unanimitate de voturi, că această decizie trebuia să fie făcută printr-o hotărâre a Guvernului şi nu  printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament,

Curtea a constatat atunci că legea în ansamblul ei este neconstituţională deoarece încalcă dispoziţiile din Constituţie referitoare la principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Proiectu, iniţiat de  Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea şi Mircea Drăghici, a fost adoptat încă de anul trecut de Parlament şi prevedea, printre altele, „posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele Hotărârii CSAT 17/2005 să se adreseze instanţelor pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”.

Mai mult, acesta spunea că toate documentele „sunt declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură”, şi „încetează efectele juridice ale documentelor” respective. Mai mult, „toate informaţiile cuprinse în aceste documente dobândesc, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, caracter de informaţii de interes public”.