Alegeri – la ce bun?

Alegerile locale din 27 septembrie 2020 au adus câteva surprize asupra cărora merită reflectat. Desigur că participarea la vot modestă, pasivitatea tinerilor sau comparativ redusa participare urbană fac să avem de fapt un test insuficient. În definitiv, nu se fac alegeri în condițiile unei infectări în creștere și sub “stare de alertă” – într-o țară fără siguranța sanitară din alte țări – decât dacă vrei să-ți bați joc de cetățeni și de democrație.

Dar o seamă de fapte sunt semnificative. Am în vedere, bunăoară, înlocuirea primarului general de București și a unor primari de sectoare, care, fiecare, a fost, trebuie spus, peste nivelul predecesorilor. Apoi, înlocuirea butaforicului primar de Timișoara cu cineva care nici nu este măcar din partea locului. Nu mai insist pe înfrângerea unui autodescris profesor dintr-o politehnică prestigioasă de o persoană riguroasă, cu opinii exigente, firește, dar lipsită de orgolii goale! Mai departe, am în vedere deznodământul de la Mureș și Satu Mare, unde pare că s-a trecut frontiera votului etnic. Apoi, câștigul de la Bihor de către cineva care s-a dovedit vrednic în orice funcție, dar neinteresat de oferta de a prelua un partid vulgarizat. Mai departe, eliminarea din scena Capitalei a doi foști prim miniștri, care și-au trădat electoratul ce i-a trimis în parlament. În sfârșit, am în vedere înlocuirile cu figuri noi de la Brașov, Alba Iulia, Bacău.

Aceste alegeri au etalat, desigur, și penibilități. Demnitatea este atât de disprețuită de la “președinte” în jos, încât a devenit mai nou obicei să se prezinte realizările altora, ba chiar și munca lor, ca prestații proprii. Se câștigă județul Iași după ce se probează public plagiatul, iar municipiul de acolo după ce candidatul construiește vilă unui copil. Aranjiști de duzină câștigă în multe locuri, fără nimic nou, dar versați în adunarea de “voturi”, precum acum cincizeci sau șaptezeci de ani. Prea mulți confundă la noi micile înnoiri, pe care timpul le aduce oricum, cu dezvoltarea.

Alegerile din România au rămas însă murdare – realist vorbind, mai murdare ca oriunde în Europa actuală. Ca și în 2019, se operează cu procuratura și noua Securitate pentru a selecta sau măcar afecta candidați. Ca și atunci, un “președinte” fără vreo realizare încalcă Constituția spre a-i favoriza, prin contraserviciu, pe susținători, căci altfel s-ar vedea un pustiu amenințător. Se rup la momentul potrivit, ca la comanda cuiva, bucăți din partide, începând cu parlamentul, călcând în picioare ceea ce a fost legitimat de votul cetățenilor. S-a reluat pe față obiceiul din anii treizeci, de a guverna cu “starea de urgență” (“de demență”, cum s-a spus!) sau “de alertă”, pentru a împiedica exercițiul liber al democrației. Mai mult decât oriunde, preocuparea decidenților de a profita de pandemie pentru a reduce libertăți și drepturi cetățenești, a făcut din România campioană la abuzuri. Carențe de organizare au fost la tot pasul – destul să observi doar mutațiile și flotanții. S-a votat pe alternative asupra cărora alegătorii nu au fost informați. În 2019, s-a fugit organizat de dezbatere, și la „europarlamentare” și la „prezidențiale”, iar acum decidenții au renunțat complet la această “relicvă” a democrației. Se votează adesea irațional: sunt întreprinzători care îi votează pe cei care vor impozitări, și pensionari care îi votează pe cei care le taie pensiile.

Încoronarea vine din proasta înțelegere a politicii. Place sau nu, faptele atestă că “președintele” a indus în România ultimilor ani o înțelegere primitivă a politicii, confundată, precum în întunecații ani treizeci, cu scindarea cetățenilor în “amici” și “inamici”, instrumentarea instituțiilor de forță și lovire. În vreme ce, în celelalte țări europene, politica a revenit, totuși, la discuție publică, competiție argumentativă și integrare a cetățenilor, la noi, fața ei s-a întors spre un trecut revolut.

În toată această băltire orchestrată, se simte nevoia schimbării. Ea este veche, dar s-a acutizat, căci România ultimilor ani a devenit campioană în multe alte privințe nefaste. Mai nou se întețește „fuga tinerilor de sistemul de educație” al țării. Acum România a ajuns și țara, proporțional, cea mai infectată cu covid-19 din Europa. Foarte probabil este și țara „luptelor politice schizofrene”, cum spunea un responsabil francez.

Din orice direcție se privesc lucrurile, este limpede tot mai multor cetățeni că nu se mai poate administra această țară fără decidenți care să fi probat în prealabil că sunt, profesional, civic și moral, între primii cetățeni; care să-și fi format capacitatea realizărilor proprii; care știu identifica dificultățile și proiecta soluții; care știu coopera cu cetățenii; care știu comunica cu cei de altă opinie; cărora șmecheriile le repugnă. Nu se poate administra cu partea slab pregătită a societății – decât achitând costurile unui regim prostocratic.

Au mai fost semnale puternice al nevoii schimbării. Numai că, spre ilustrare, în primii ani ai secolului au fost înlăturați mulți cetățeni de valoare, în numele “întineririi”, și s-au adus în roluri persoane care, se observă azi ușor, au lăsat în urmă o Românie devalizată, mai devreme blocată și plină de nedreptăți, trimisă la coada Europei. În 2014 s-a ales cu speranțe un nepriceput ca președinte, în dauna unui aventurier, iar acum se vede tot mai clar desfigurarea constituționalismului și democrației. În 2019 s-a lansat tăios “despărțirea de trecut” de către inși care au sporit și mai mult fraudele, nepotismele și aranjamentele oneroase. Cu nevoia schimbării, dar cu devize aparent radicale, însă fără pricepere și devoțiune, nu s-a realizat mare lucru, căci nu are cum.

Este important că din nou destui cetățeni resimt nevoia schimbării. Ca să nu fie vreo neînțelegere, precizez că pledoaria mea constantă este pentru democratizare concretizată în instituții și legi, și, înainte de orice, pentru pluralism. Am apărat și apăr pluralismul și democratizarea mai departe. Nu m-a interesat să candidez vreodată la vreo alegere în administrație, încât pot privi complet detașat.

De aceea, acuz cu toate probele nepriceperea la decidenții actuali și reaua credință. Acestea fac să nu se poată realiza ceva durabil de ani buni în această țară. Constatarea înțeleaptă a domnului Constantin Bălăceanu-Stolnici, că inși fără valoare și vulgari au ajuns la decizii în România actuală, mă scutește de comentarii.

Spun răspicat că opoziția nu poate avea rezultate când aceasta, în loc să se opună energic degradării, intră la pertractări. În nici o țară nu s-a mers de către decidenți până la a forța punerea în fruntea partidelor a unor participanți la matrapazlâcurile noii Securități.

Devine tot mai evident și că, după cum arată astăzi decidenții și opoziția, cetățenii României nu pot spera că se va rezolva ceva pentru ei. Decidenții la guvernare, opoziția eșuând în a opri abuzurile, și-au arătat incapacitatea. Căutarea de alternative mai bune este, astfel, normală.

Numai că nevoia nu ajunge, iar promisiunea schimbării este cel mai ușor de făcut. Istoria europeană a arătat, deja prin derapajele anilor treizeci, că nevoia schimbării și agitarea schimbării sunt abia un început. Mult mai important este ce urmează – dacă cumva urmează schimbare în bine, și nu degradare, chiar tragedie! Unii spun, pe bună dreptate, da, schimbării! Dar întreabă: care schimbare, cu cine, cum, când?

Deocamdată, dintre mișcările de schimbare ce au ieșit din schema polarității decidenți și opozanți, doar una singură a reușit în Europa. Este vorba de mișcarea ecologistă – doar ea, dintre mișcările ce sunt catalogate imprecis “antisistem”, a reușit. Și această mișcare a avut carieriștii și diletanții ei, dar a dat devreme, totuși, personalități și, mai ales, politici salutare.

Secretul ei pare să fie simplu. Ecologismul avea beneficiul unor analize societale, care l-au pregătit din vreme ca abordare sistematică, economică și juridică, și ca argumentare publică. Am fost nu departe, în câteva ocazii, oarecum la nașterea sa, în Germania acelor ani. Am putut observa în timp cum din viziuni organizate (ale unor, de pildă, Heidegger târziu, trecând prin Horkheimer și Adorno postbelici, la McNeill) s-au forjat argumente redutabile și soluții.

Comparând, se poate spune că nici o altă mișcare de schimbare neconvențională nu are la ora de față făcute analize demne de luat în seamă de către omul cu cap pe umeri. Și la noi, mulți inși fac declarații radicale, ca și cum istoria abia începe cu ei, pentru ca apoi să vezi realitatea: destui subțirei plasați de servicii în politică, alții inducând și mai multă fraudă și corupție în societate, lipsiți de cunoștințe tehnice, de drept, economice, foarte mulți ignorând răspunderea ce o incumbă un rol public, mulți amatori agresivi ce vagabondează fără să priceapă ceva.

Schimbarea este, totuși, tema stringentă în cazul unei țări în situația de azi a României. Dacă rămâi integru, nu se poate să nu ai o abordare critică a situației. Este normal să o ai, dar aceasta trebuie organizată pe direcția soluțiilor.

De aceea, poți câștiga niște alegeri diabolizând rivalii, dar ai de dat apoi, fără întârziere, zi de zi, rezultate. Deocamdată la noi nici o mișcare neconvențională nu a depășit prima fază – diabolizarea. Or, din diabolizare nu au trăit și nu trăiesc – așa cum s-a văzut și după 2004, și după 2014, și se vede zi de zi decât impostori!

Cei care declară că reprezintă schimbarea se dau tineri. Trec peste faptul că destui tineri, conform buletinului, sunt în realitate bătrâni în gândire și au capacitate scăzută de inovare. S-a și văzut – nu a apărut nici un proiect viabil de schimbare benefică a României actuale în acești ani din partea lor. Au proliferat, în schimb, proteste isterice, atacuri suburbane, falsuri jenante. Marin Preda are din nou dreptate – tinerețea nu este virtute, iar valoarea nu depinde de ea. Aș adăuga doar că o societate în care oamenii merită să trăiască este una a valorilor.

Într-un caraghioslâc ce devine deocamdată tradiție, se puteau vedea trepăduși clamând victoria în seara alegerilor. Care victorie? România nu-și poate apăra astăzi, din păcate, nici Constituția, pentru care s-au dat lupte grele decenii la rând și au murit oameni. A venit cineva mai bun pe scenă? Nu este deloc dovedit, căci din faptul că spui că cineva este rău, nu rezultă că tu ești mai bun! Este adevărul în progres? Când până și datele pandemiei se măsluiesc în fel și chip, nici vorbă! Este victorie a priceperii? Unde pricepere, când azi se bate recordul european la infectări? Este victorie a discuției democratice? Cum, când “urgența” și “alerta” sunt menite să oprească discuțiile?

La drept vorbind, nu s-a petrecut nimic de ordinul afirmării vreunei valori. Vociferările și mobilizarea nu sunt nicidecum o testare a valorii a ceva! Prin faptul că un ins este ales ori nu este ales nu se decide valoarea lui, nici valoarea politicii pe care o reprezintă. Alegerile, mai ales în starea lacunară de la noi, nu exprimă valoarea a ceva, ci măsoară deocamdată abilități de mobilizare, adesea frauduloase.

Ce ar trebui?

Nu poți fi politician prin aceea că te-ai decis. Există în jur cariere create mediatic sau incidental, dar se folosește prea generos termenul. Și la noi ar trebui acumulări în trepte într-o biografie, ca în orice democrație matură, pentru a putea vorbi de politician, la propriu. Altfel, nu este de vină doar vechea clasă politică pentru ce a făcut sau nu a făcut, ci și cea “nouă”, care nu pricepe lucruri importante.

Ar trebui lămurit și învățat interesul public. Este în interesul public, aidoma altor state, ca cetățenii României să-și exercite suveranitatea prin instituții vizibile și persoane mandatate într-un sistem pluralist și cu tripartiție a puterilor, nu să depindă de forțe ascunse, care hotărăsc în locul lor. Sunt în interesul public normalizarea justiției, controlul resurselor, meritocrația, o politică externă a promovării de sine a țării și altele. De unde să vină asemenea rezolvări?

Ar trebui mai puțină repetiție și creație mult mai multă. Să privim în vecinătate. Polonia face istorie – prin dezvoltare de sine și inițiative salutare. Cehia se mândrește cu fiecare pas în democrație, căci face asemenea pași. Ungaria a rămas inspirație pentru inițiative – cooperarea ei este căutată. Bulgaria a dat deja lideri de organizații mondiale – financiare și culturale. România întruchipează o stagnare ce convine azi nepregătiților care au ajuns să-i decidă soarta.

Ar fi cazul ieșirii din relativism, ba chiar din nihilism, și al îmbrățișării unor valori în beneficiul general. Nu ești cu nimic mai cult prin aceea că mergi la business class sau faci vacanțe la Miami sau ai Audi sau storci bani necuveniți sau cari banii munciți de cetățeni aiurea. Cultură înseamnă valori, valori ale vieții în comunitate și acțiunea pentru a le converti în realități.

Pentru orice minte matură și responsabilă este, sper, evident că, examenul nu îl constituie alegerile, mai ales alegerile de felul celor din România actuală, ci ceea ce faci începând cu a doua zi. Cum se vede lesne, prea mulți au dus sau duc în jos ceea ce preiau.

<a href=”http://www.andreimarga.eu„>Andrei Marga</a>

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Andrei Marga 586 Articole
Author

41 de Comentarii

  1. Tipic pentru un pui de dictator: „Alegeri – la ce bun?”asa zice si Lukashenko,tatita!
    Marga chiar s-a dus de pomana la vot,Boc a castigat „en fanfare”
    In Cluj sunt,in total, cca 10 pesedisti:Marga,Dincu,Rus si vreo cativa batuti in cap

  2. Din nefericire pt voi ,au existat sondaje paralele. PSD ,a cistigat in procent de 98%.. la fel că la alegerile trecute. Rușinea României ,o reprezintă CLUJ ,,:ACESTIA AU VOTAT PT BOC . CELE MAI PROASTE NEVERTEBRATE DIN TARA PORECLITA ROMANIA.

  3. Minți cum respiri, Jardane! Stau vecin cu domnul Marga – nici nu s-a dus la vot. Era pe vîrful unui munte în Apuseni. Ceea ce pe tine nici cu mintea nu te duce. Iar votul din capul tău este cam ca la Belarus.
    Totuși, nu ai putea scuti oamenii de prostiile tale? Ar fi un semn de minimă decență. Că altceva se vede că degeaba ți se cere.

  4. Jardinicule, se vede că nici nu citești și nici nu capiști ceva. Autorul, domnul Marga, spune că alegeri cum le faceți voi nu duc la ceva – eventual la a înlocui unul cu altul. Într-adevăr, alegeri ca cele de sub voi la nimeni nu sunt. Articolul vrea schimbare cu democrație, căci este mare nevoie. Voi distrugeți democrația și apoi faceți alegeri ca astea.
    Tu, ca Scriitor, cum te dai, poate de bilete de intrare, se vede că nu poți lega lucrurile. Pricepi doar ce-i dă cățelului stăpânul.

  5. La prostit prostii cum ca ce bine face dreapta, care de fapt nu e nicio diferenta fata de ceilalti. Cel mult fura mai bine nu sunt stangaci sunt dreptaci 🙂

  6. Excelenta analiza si la obiect! Ascensiunea imposturii si a prostocratiei violent exprimate ne coboara in prapastia desfiintarii ca natiune. Un presedinte si un guvern care incalca voit Constitutia, dar sunt tolerati de popor, merita aruncati la groapa de gunoi a istoriei.

  7. Comentez doar titlul, restul ma intereseaza, exact cum su cat a fost in politica interesat de cetateni acest individ!
    Alegeri …la ce bun? Acopera tableta buclucasa si sustinerea trepadusilor plasati de catre ambasade! Ce e asa greu de inteles? Ca nu recunosc caposii, nicio gravitate sau minciuna nu au recunoscut sub nicio forma! Au intrat la bulau, au primit cu suspendare, au fost iertati de pedepse, in zilele noastre au liber la infractiuni, au recunoscut ceva?! Sa fim seriosi!

  8. Au ales USR!Acum nouă noua ordine mondiala are cale liberă in Romania.Deja s-a inceput vaccinarea copiilor in scoli ,fara acordul părinților iar copii fug din scoli.Teroare,nu?Ce deștepți mai sint unii votanți!

  9. Tembelii au Satifactia ca mai schimba Prostii cu altii si mai Prosti iar Interlopii isi instaleaza Slugile lor la Butoane.

  10. …daca un “președinte” fără vreo realizare notabila ignora Constituția spre a-i favoriza pe susținători; daca se rup ca la comanda cuiva, bucăți din partide, din figuratia parlamentara, călcând în picioare ceea ce a fost legitimat de votul cetățenilor, inseamna ca exercițiul liber al democrației este deturnat de forte anti-democratice si anti-nationale.
    Romania se afla intr-o băltire politica orchestrată. Se simte in fiecare an nevoia schimbării, se acutizeaza mereu in perioada electorala, dar de fiecare data alegerile sunt transformate in „lupte politice schizofrene”. Nu cred ca electoratul a fost atat de naiv si prostocratic sa admita ani de-a randul administratori idioti si rau intentionati, guwernanti de țară ce n-au probat că sunt, profesional, civic și moral, cetățeni de soi bun. De unde provine acest cancer social? Cine sunt kelnerii care servesc desfigurarea constitutionalismului si ai democratiei in interiorul Romaniei? Se subintelege ca „noua Securitate” ! Dar cine compune aceasta „noua Securitate” care a plasat indivizi subtirei în politică, inducând fraudă și corupție în societate,propulsand personaje lipsite de cunoștințe tehnice, de drept, economice, iresponsabili ai rolului public, amatori agresivi, impostori?! Domnule Marga, lasati diplomatia scolastica , numiti impostorii si leprele ajunse decidenti! Numiti-i pe cei care impiedica realmente cetatenii RO să trăiască intr-o societate a valorilor, numiti „fortele ascunse” care masluiesc de 3 decenii alegerile din RO!

  11. Spectacol trist cu alegeri cum le fac Werner și Sică! Bine că se văd și la subsoluri aste haimanale usr-iste, precum acest Jardan Durais, vărul politic al lui Clotilde Arman, cam cu ce au în cap. Clișee consumate înainte de ultimul război mondial, apucături de parveniți, lovește și fugi – cu tot tacâmul acelor ani. Vai de capul democrației cu asemenea trupeți!

  12. presedintele a fost ales de 6.4 mil de cetateni, deci nu este un „presedinte”. asa pot zice si despre dta ca esti „filozof”,ales fiind de vreo 12 insi,asa,noi-intre-noi.

    • Elementar și stupid, ca orice stat paralel. Fiindcă te numești așa, stat paralel, cam mata ești răspunzător și de alegerea cu milioanele de care grăiești. Cam așa a ieșit „președintele”. Deci „președintele”!
      Observă camarade că filosofii nu se aleg prin vot, nicicum cu asemenea alegeri. Ei există sau nu – prin gândire și publicații. Bag-sama că aici cam există și asta vă doare, locuitori ai statului paralel. Că mai sunt și oameni care gândesc, cu mintea cu care i-a înzestrat cel de sus!

  13. Prima concluzie este ca nu poti avea nicio incredere in rezultate din cauza hotiilor si smecheriilor care se comit in timpul si dupa terminarea procesului de vot……[Leo]

  14. Este indeajuns ca am mers la Votare in 2019 si in 2020 , iar la Alegeri Parlamentare nu mai merg la Vot .

  15. Nu am mai crezut ca Proful se poate rupe de acele reflexe pe care le-am criticat fara patima si am fost admonestat de
    o „garda pretoriana” ce l-a luat ostatic fara vointa sa! Si repet ce am mai spus pt ca la urmatorul eseu sa fiu din nou dezamagit. Asa hulit fiind, am avut si eu o contributie la posibilitatea ca azi sa reuseasca o analiza de exceptie, fiind unica personalitate ce se manifesta public ce a observat aspectul esential, participarea redusa la acest tip de vot, o premiera post-decembrista! Salut si accentuarea pozitiei sale fata de democratie si pluripartidism intr-o alt fel de legatura cu…necesitatea schimbarii, respectiv rupta de cantecele de sirena ce se aud de peste Ocean. Se impunea cu stringenta pt eliminarea confuziilor! Mai ales ca de „schimbare” vorbesc si varfurile de lance ale „Noii Secu”, cu o deosebire ei vizand desavarsirea restalinizarii Romaniei. Sper ca de data asta Proful sa inteleaga ca si eu militez pt democtatie, veritabila, nu secu de „rit nou” si pt partide curatate de ofiterii acoperiti ai Partidului/Secu, deasemenea pt demilitarizarea Directiilor rebotezate ale Securitatii concomitent cu trecerea in rezerva a ofiterilor superiori fara pensii speciale, mai precis cu pensia medie si scoaterea procurorilor din randul magistratilor! Abia ulterior s-ar putea discuta serios de meritocratie si accederea in functii importante in stat a romanilor si etnicilor de valoare. Titlul analizei surprinde excelent esenta.Esenta fraudarii alegerilor atat prin manipulare de masa, cat si concret, la urne si pe tablete… Si ca sa ne dam seama de confuziile unora, dau exemplul postarii „Vanatorului de javre” care nu a inteles nici macar titlul cand acuza cu marsavie(da, cu marsavie!) poporul manipulat pentru ca, pretins, „ar tolera” presedintele si guvernul”!? Frantura logica clara, apreciezi analiza si obiectul ei real anuntat din titlu – „la ce bun” sa mai organizezi alegeri daca tu stabilesti castigatorii, NU POPORUL „TOLERANT”?

  16. Votul este un drept, dar impune si o mare responsabilitate.
    Hitler prin vot a ajuns la instaularea unei dictaturi care a marcat intreaga omenire.
    Castigatorii de duminica jubileaza, iar alegatorii vor suporta consecintele care nu vor intarzia sa produca efecte dureroase pentru majoritatea populatiei.
    In decembrie 1989 nu a fost revolutie, ci o revolta fata de nemultumirile justificate ale romanilor.
    Revolutia urmeaza, nu peste mult timp!

  17. Vincentiu,voua argatilor,cu dedicatie:
    „Nu te plange ca esti strivit,daca te-ai facut vierme”(Kant)

  18. Analiza domnului Andrei Marga ne deschide ochii către adevărata Românie, așa cum este ea în realitate. Concluzia simplă, la îndemâna oricui, este că alegerile în România așa zis europeană nu sunt altceva decât operațiunea prin care se schimbă hoții și ticăloșii între ei.

  19. Nu se poate sa nu intervin cand citesc comentarii aberante si nu ma voi referi la postacii Securitatii de „dreapta” baso-yoha-niste. De exemplu „SAFE” in loc sa stea inchis ermetic lanseaza minciuni de cea mai joasa speta sugerand ca poporul
    roman ar fi iresponsabil alegand neonazistii, adica legitimeaza cu marsavie aceste alegeri fraudate si pentru a parea si mai credibil in postura falsa de „dusman” al regimului,face comparatia la fel de rupta de realitate cu alegerea lui Hitler de catre poporul german!? Cand se stie cine si cum l-a instalat Cancelar, sluga lui Lenin, feldmaresalul „von” (mujic la origine) Hindenburg, artizanul impreuna cu alta sluga a lui Lenin, „von”(tot fost mujic) Ludendorff, a fortarii Kaiserului
    in trenul imperial, identic cu fortarea Tzarului Nicolae II, sa semneze cu un manunchi de pistoale la tample, abdicarea.
    Am mai scris cum acesti doi ILEGALI BOLSEVICI i-au netezit ascensiunea lui Hitler…
    O mare dezamagire mi-a produs „Marius” care crezusem ca i s-au deschis demult ochii, ca sa aflu ca abia citind articolul s-a trezit si asta nu ar fi nimic, uitand de Securitate, ba chiar de „Noua Securitate” in varianta toleranta a Profului,
    sustinand ca „se schimba hotii si ticalosii intre ei”, ceea ce e mai putin de jumatate din adevar. Nu realizeaza ca de fapt „rotirea cadrelor” inseamna exact ce trece sub tacere, ca Securitatea Eterna face jocurile parodiei democratice!!!
    Oare „Marius” nu e acel „marius” pe care-l apreciam? Sa se fii transformat sau un „pirat” i-a preluat pseudonimul?

  20. Jardinică pune mâna pe o carte de drept constituțional, ca să pricepi un pic despre ce se vorbește! Nu te mai obosi să cauți citate, pe care să le dai și greșit, că nu le pricepi și ți se aplică, dacă este vorba, primul. Nu-i nimeni pe aici argat, afară de tine. Dacă ataci primul și aiurea nu înseamnă că ai dreptate, ci doar că ești argatul premiant. Așa că rămânem la ce am stabilit! Vorbele tale sprintene tot goale rămân, căci în cap este gol.

  21. Românilor li s-a prescris, prin algoritmii alegerilor, şi mai multă exploatare corporat-globalistă. „Vechile structuri” sunt încă la putere în România. E adevărat că trebuie să scăpăm de ele. Dar nimeni nu stie cum ! Preşedintele, guvernele, parlamentele, primarii pot fi parte a soluţiei sau parte a problemei. Dupa 30 de ani de tragi-comedii si inscenari politicianiste, este evident ca aceste personaje au fost si sunt parte a problemei. In RO toate taberele politice sunt dedicate globalizării, secularizării, descolarizarii în favoarea ingineriilor sociale, pierderii suveranităţii în favoarea U.E. şi a Revolutiei democratice globale. Toti politrucii alesi in functii, când au avut ocazia, au „privatizat” România cu mari pierderi pentru ţară şi cu bun profit pentru ei însisi. Fiecărui oligarh PSD îi corespunde un oligarh PnL, Udmr, iar acum si un minigarh USRi. In societatea post-comunista s-a mentinut un amalgam de modalităţi şi intensităţi ale dispreţului securist/nomenclaturist pentru poporul român. Un popor prea naiv care trebuie folosit şi care e „bun” doar atunci când îşi legitimează prin vot jecmănitorii, aceste mafii de partid si de stat care doresc să controleze beneficiile „modernizarii”capitaliste a României. În absenţa unei economii nationale care să mai poată fi privatizate, politica a rămas modul preferat al mafiilor locale de a socializa pierderile şi de a privatiza profiturile, de a profita de pe urma saraciei unei populatii în genunchi si cu masca pe figura… In optica acestor haite de parveniti, poporul nu mai este demult o instanţă supremă. Este o suma de contribuabili pe care o armată de arendaşi, imbuibati din politica, din guwernari, clanuri de functionarime mercenarizata il mint, il insulta, il vând strainilor…

  22. Ja Votul ! N-a Votul ! Nu e bine Votul ? Renumara Votul ! Mama lui Proces Verbal ! Cine iese la Proces Verbal ? Eu cu Cine Castiga la Vot ? Rezultatul la Vot ! Mai aveti un pic Rabdare ! Sa iasa Castigatorul la Vot !

  23. Elitele politice & intelectuale din RO şi-au petrecut ultimii 30 de ani in minciuna, preacurvii, s-au vandut pe burse & granturi ba la nemti, ba la austrieci, ba la unguri, ba la americani, ba la rusi, ba la turci. De aceea România e abuzata de profitorii externi si de interlopii interni, pentru că actualele „elite” figurante prin palatele Administrative (construite cu sudoare si suferinta de generatiile precedente) – oligarhii economici, baronii politici, militari, ai serviciilor şi preacurvarii intelectuali – falsifică, bruiază şi manipulează de 3 decenii legătura poporului românesc cu propria lui realitate.

  24. „Codrut”, solicitarea ta adresata Profesorului e legitima, dar iti dezvaluie si o slabiciune-faptul ca astepti de la altii
    sa elucideze ceea ce poti personal sa o faci, daca ai reusit sa intelegi ca cineva, de undeva, din tara si din afara face aceste jocuri murdare. Nu cred ca doresti sa-mi infirmi sustinerile care dau de ani de zile raspunsul clar, indicand atat structurile, Comintern-Partid/Securitate care regizeaza, dar si agentii din toate aschiile PCR, prin varianta pe care ar putea sa o prezinte Profesorul. Sa stii ca si eu doresc sa-l provoc sa o faca stiind ca in calitate de filosof merge la esente, in baza lor putand descifra parodia „democrat-capitalista” pusa in scena la nivel de Lagar Comunist de Concentrare
    in 1990-1991…

  25. „jder”, cu al doilea comentariu l-ai nimicit pe primul care a fost plin de miez, chiar daca cu multe bajbaieli pe care le inteleg,tu nefiind inca copt pentru o radiografie a realitatii! Ca sa-l parafrazez pe un camarad de forum, „relativizezi”!

  26. Domnule Charlie!!! Azi dvs sunteti stralucit in postari!!! Nu am auzit in viata mea asa postare tu nefiind inca copt pentru o radiografie a realitatii!!! Ma socati!

  27. Forma secu de viata legendata pe „dreapta”, „Tica” nu mai pridideste de cateva zile, cu deosebire de „Duminica Mutului”
    sa faca cu marsavie o legatura intre Piedone si crima Securitatii baso-yoha-niste de la Colectiv, dupa ce s-a stabilit ca incendiul a fost provocat, neavand legatura cu starea tehnica a spatiului. Nu a fost un proces de ardere, ci unul de tip explozie cu o degajare uriasa de energie termica, dar indivizii cu un singur neuron si acela atomizat sunt preocupati doar de salvarea aceluia care a dat ordinul…Vorba pacatosului, „a trebuit sa moara oameni”, atunci cand i-a creat agentului, printr-un sms transmis de la Istambul unde cu „piciorul in ghips” a organizat parodia de puci militar, pretextul marsav
    folosit de Erdogan sa se unga „Sultan”…
    preluat de la Mongol, Del Ponte, sa provoace lovitura de stat guvernamentala

  28. Dle Charlie! Stimate domn! Poate aveti dreptate, eu am zis ca Piedone a dat autorizatie de functionare aiurea in tramvai, nu ca a dat dansul foc la propriu…ca a pus dinamita… Aici e eroarea dvs stimate domn!!! Nu a pus focul, a dat niste hartii INCALCAND LEGEA. Acum intelegeti????

  29. Multumesc foarte mult domnule Tica. Am inteles perfect. Am fost in mare eroare, acum totul este cristal pentru mine. O seara placuta va doresc.

  30. Tica draghe nu te mai strofoca, cum zice ardeleanul! Nu ai dreptate deloc. Nu ai citit domnul Marga și este normal, necitind se nu știi. La dinsul este o concepție organizată, voi veniți cu observații mediocre. Voi susțineți un regim de doi lei, Werner, Sică, Dan Barna, dinsul vrea cu totul altceva – o democrație ca în Germania sau Austria, și în România. Treaba cu Piedone, fii serios! Poate fi și chelner, dar pentru Colectiv discutați cu Johannis și Helwig. Ei au datele fiind autori. De departe.

  31. Dle „Tica”, am inteles corect ca nu l-ati acuzat direct pe Piedone ca ar fi pus „focul”, tot asa cum eu nu l-am acuzat pe Idolul tau alogen ca l-a pus, doar ca l-a ordonat. Stii de ce am dreptate, iar reactia ta, altfel surprinzator de decenta,
    ocoleste esenta, anume ca autorizatiile nu au nimic comun cu ATENTATUL!!! Ma simt mult mai jignit decat daca ma balacareai
    ca de obicei! Insisti sa sustii ca izolatia a produs tragedia, izolatie aprobata prin autorizatii pentru ca nu prezenta un pericol major si o dovedeste faptul ca s-au tinut bine-mersi alte spectacole asemanatoare acolo.In al doilea rand nu acest
    Piedone a semnat personal si in al treilea, am pretentii de la un intelectual sa faca simpla legatura logica intre acest atentat si zecile de cereri anterioare ale Idolului ca agentul preluat de la Mongol, Del Ponte, sa demisioneze…
    Izolatia aceea subtire nu putea produce o explozie care sa arda instantaneu toti tinerii aflati in incinta, inginerule…

  32. Noua securitate!? Pare o alta diversiune. Pai si cea veche cand a fost desfiintata si de cine? De cioclul ardelenesc Magureanu pesemne. Cand il numesc cioclu ma refer strict la echipa de ciocli ai Romaniei, nicidecum ai (vechii) securitati. Mai bine domn Profesor ne-ar lamuri in continuare cum este cu celebra sa diversiune ‘prostologia’. A prins la multi gugustiuci.

  33. Camarad Tica, ești bine dezorientat și te iert, eu fiind creștin convins. Dau și obrazul celălalt! Numai că, mă dragă, PDSR nu a guvernat niciodată, ca să fii sub talpa lui, cum spui mai sus. O spui prostește, desigur, dar mie nu-mi pari chiar prost. Rău intenționat și, mai ales, rău orientat – ești cât vrei tu! La urma urmelor, ce câștigă România și tu, mă insule, din aceea că Dan Barna și Clotilda și Turcana sunt unde nu trebuie și nici nu au visat? sau dulapul de Sibiu? sau Ciolos băiat de două parale al secu? sau Sică mandolină? Nu ar fi cazul să avem curățenie și în viața noastră?

  34. Hai sa nu ne mai imbatam cu apa chioara! Nu au fost alegeri, au fost NUMIRI pe functii de control la nivel local. Numirile au fost facut de cei care coamanda aici, dar cu sprijinul masiv al romanilor, care au sustinut inclusiv NUMIREA unora trimisi in misiune in Romania, care inca n-au invatat limba romana. D-aia i-au si sustinut romanii, ca sunt mari iubitori de straini.

  35. Stimate dle Damaschin! Barna nu are 3 secunde pe cartea de munca! Parazitul, licheaua perfecta!!! Va iesi la pensie din parlament… dl Iohanis si Ludovic sunt daune totale…. Nu mai am efectiv nici o asteptare de la cetatenii acestei tari si de la clasa politica…. Am fost naiv 30 de ani! Gata!!!!! Cine trebuia sa schimbe aceasa tara a plecat de mult….. 5,5 milioane de romani…. Radeam de ei capsunari, spalatori, menajere….Ei au avut curaj! Jafurile, cretinii au ramas… Pleca Piedone, Vanghelie, Bombonel, Calin Tariceanu, Udrea, Iohanis?????? Piedone mai vrea o data!!!! Cititi-i CV-ul de pe net! Va dati cu tampla de tocul isii! La ce stie acest agramat eu nu ma angajam nici ca fierar betonist pe santier….Poate mai da foc o data….

  36. „Tica”, ce parere ai de securistul pirat care a postat la 22:28 un comentariu laudativ la adresa ta semnand „Charlie”? Si sa inteleg ca demonstratia mea logica si faptica a ATENTATULUI de la Colectiv te-a convins, daca nu ai mai avut nicio reactie?
    Si inca ceva, ai lucrat ca fizician pe santiere de constructii, ca prea te pricepi la fierari-betonisti? Afirmatia ta finala
    din postarea de azi de la 8:47, „Poate mai da foc o data…”, demonstreaza inca…o data limitele tale intelectuale care sunt conditionate de tarele caracteriale majore…O bruta securista baso-yoha-nista…

  37. Georgele, tot gel ai rămas? Păi de unde să scoată domnul Marga altă caracterizare decât prostocrație, dacă așa este? Te-i uitate vreodată ce absolvenți condus țara? Un fizician de la coadă, un subinginer, mulți subingineri, ingineri, economiști de mâna a șaptea, Turcana etc. De unde diversiune, când este realitate? Fiindcă ești tot gel, nu știi să pui întrebarea grea: ăștia sunt produsul societății sau al serviciilor? Eu cred că serviciile sunt în spate. Dar – iar aici observația domnului Marga este foarte bună – și împroprietărirea serviciilor, a legilor, numirile – mă susții, îți dau funcții – contribuie la prostocrația de la noi de acum. Eu zic că prostocrația nu e singură – mai sunt securismul și politica de târguială la care s-a ajuns.

  38. „Dumitru”, discutia despre prostocratie, asa cum am spus mai sus, e abordabila dupa rezolvarea problemei structurilor care
    ii instaleaza pe prostocrati. KGB-istii gorbaciovisti au numit in 1990 persoane scolite de Partid si unii de Securitate in universitati occidentale de elita, intr-un „trend” care sa faca mimarea schimbarii convingatoare. Comparativ, numirile ulteriare si in special dupa 2004 evidentiaza intradevar „cotitura” prostocratica, dar repet problema reala o constituie
    structurile care au ramas ideologic aceleasi, Partidul si Securitatea sau altfel formulat, „Noua Securitate”. Ce inseamna „Noua Securitate”? Profesorul nu a lamurit ce intelege prin aceasta formulare si de aceea se poate intelege ca se refera
    la „o alta Securitate”. Pozitia mea e cunoscuta, e vorba de Securitatea Eterna pentru ca si inainte de 1989 au avut lor rotiri ale cadrelor, spiritul ramanad acelasi, ca de altfel si dupa Lovitura de Stat-Comintern…Aprofundand, „personal, metode si ideologie” se regasesc in totalitate in Directiile Securitatii rebotezate pentru disimulare!!! Ofiteri activi, ofiteri acoperiti si ILEGALI atat din tara cat si din strainatate preluati, la fel metodele criminale, ilegale, care stim ca incalcau propria constitutie bolsevica si mai ales ideologia transmisa de coloneii si generalii care au predat/predau
    la puzderia de universitati ale Securitatii Eterne…

  39. problema fundamentala a Romaniei actuale este degradarea de neimaginat a autoritatii!…nu mai exista autoritate profesionala si morala a celor care „castiga” (de la alti neispraviti ajunsi la randul lor „autoritati”!) autoritatea ca forma juridica dar fara nici un fel de FOND!…fructele prostocratiei ne-au adus in aceasta situatie!…nu mai am resurse psihice sa ma revolt pentru ca a devenit o forma INUTILA de protest in aceasta lume a unor jigodii certificate ca „autoritati” de alti tradatori la fel de putin instruiti , neosecuritatea…casta judecatorilor a disparut ca forma de echilibrare a exceselor si degradarii politice !…siktir!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.