Atenție, medicament retras: „Este o problemă de siguranţă”!

Medicamentul Eurespal, atât sirop cât și tablete, recomandat în tratamentul împotriva tusei a fost retras de către producător, pentru că substanța activă, fenspirida, poate provoca probleme cardiace.

„Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) informeaza cu privire la retragerea de pe piata a medicamentelor EURESPAL 80 mg comprimate cu eliberare prelungita si EURESPAL 2 mg/ml sirop Autoritatea de reglementare si control al medicamentului din Franta a declansat o procedura de urgenta la nivelul Uniunii Europene, care este pe agenda de lucru a Comitetului de evaluare a riscului in materie de farmacovigilenta (PRAC) al Agentiei Europene a Medicamentului (EMA), in saptamana 11-14 februarie a.c. In acest context, Detinatorul autorizatiei de punere pe piata pentru EURESPAL a decis sa solicite retragerea de pe piata a acestor medicamente in toate tarile in care sunt comercializate, inclusiv in Romania.
ANMDM a avizat initierea retragerii acestor medicamente de la nivelul distribuitorilor, spitalelor si farmaciilor, cu obligatia titularului autorizatiei de a transmite ulterior ANMDM situatia cu seriile si cantitatile retrase.
ANMDM va publica pe website-ul institutiei, imediat dupa emiterea acestuia, comunicatul EMA referitor la declansarea procedurii de reevaluare a profilului de siguranta al fenspiridei, substanta activa din EURESPAL”, se arată într-un comunicat transmis marți.

„Este o problemă de siguranţă care a fost identificată în cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producătorul francez al medicamentului respectiv. Decizia de retragere voluntară, aşa cum îi spune şi numele, aparţine producătorului medicamentului respectiv, până când procedura de urgenţă, procedură de reevaluare a profilului de siguranţă al acestor medicamente, pentru că vorbim atât de Eurespal comprimate, cât şi de Eurespal sirop, până când această procedură va fi finalizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului. În această săptămână are loc la Londra, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a fenspiridei, care e substanţa activă din acest medicament. Noi vom publica automat pe site-ul agenţiei traducerea comunicatului de presă al Agenţiei Europene a Medicamentului, comunicat care va fi emis imediat după terminarea acestei reuniuni”, a a spus și Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Anterior transmiterii acestei informări, reprezentanții medicilor de familie au declarat pentru Mediafax, că au primit recomandări de la farmaciști pentru a nu mai prescrie Eurespal, însă, spun medicii, de la autorități nu au primit, până marți dimineață, vreun document oficial cu privire la retragerea medicamentului pentru tuse.

Medicii de familie spun că au primit recomandările de la farmaciști încă de săptămâna trecută.

Producătorul francez a descoperit că medicamentul conține o substanță care ar putea provoca probleme cardiace, relatează presa franceză.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Nu stiu cat de nociv este medicamentul asta, dar am remarcat un lucru: cel putin jumatate din ceea ce se vinde in farmacii sunt ” suplimente alimentare „, acele porcarii care nu fac doi bani, dar costa enorm. Ar trebui scoase de la vanzare definitiv. Iar vanzarea medicamentelor numai in ambalaj e tot o prostie. Daca te doare capul si intri intr-o farmacie, in loc sa iei o pastila de Antinevralgic, trebuie sa cumperi toata cutia. Iar daca medicul iti prescrie 30 de pastile, iar cutia are numai 20, iei doua cutii? Nu stiu daca asta e directiva europeana, sau asa au interpretat ” geniile ” din Romania.

  2. Cine a aprobat introducerea in farmaciile din tara ,a unui medicament care nu are studii de laborator si care se vindea doar in Europa de est ,nu si in occident?Era oare un experiment?
    ,,Vanatorul de ursi,,.Daca nu cumperi suplimente alimentare ,cu ce te deranjeaza ca sunt pe piata?Ai dori ca toata lumea sa cumpere doar chimicale? In ce domeniul lucrezi,Pharma?

    • Tantalico, mi-am exprimat o parere personala, cu care poti sa nu fii de acord. N-ai decat sa inghiti porcarii gen praf de gandacei, amsetecat cu scuipat de bufnita si zeama de radacina de gard uscat! Vad ca, pana una-alta, ti-a facut rau la cap.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.