LOVITURĂ de la CSM: Augustin Lazăr a încălcat codul deontologic

UPDATE Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis că Augustin Lazăr a încălcat codul deontologic în cazul expresiei sale „inculpați de rang înalt”. Plenul CSM a admis, luni, contestația Inspecției Judiciare față de decizia Secției pentru procurori a Consiliului care a decis că Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic al magistraților când a folosit formularea „inculpați de rang înalt”.

Decizia plenului a fost luată cu 9 voturi pentru și 8 împotrivă, conform unor surse judiciare.

Procurorul general a susținut luni, anterior deciziei că exprimarea lui din decembrie anul trecut privind „inculpații de rang înalt” se referă la inculpații de competența Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă cu infracțiuni de nivel mediu sau înalt.

„Este foarte simplu. Inculpați de rang înalt sunt cei care sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție. Dacă vă uitați în lege, așa scrie acolo: DNA e făcută pentru a combate un anume gen de criminalitate, corupția, dar nu la un nivel scăzut, ci la nivel de mijloc și înalt. Cel mai adesea, la nivel înalt. Prin urmare, inculpații DNA sunt inculpați de rang înalt”, a declarat Lazăr, la sediul CSM.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în acest caz, însă Secţia pentru procurori din CSM a decis, în luna iunie, în unanimitate că procurorul general Augustin Lazăr nu a încălcat codul deontologic al magistraţilor când i-a numit pe parlamentarii din comisiile speciale „inculpaţi de rang înalt”. În plenul de luni, membrii CSM au discutat contestația Inspecției cu privire la decizia Secției pentru procurori.

Reacția lui Tudorel Toader la decizia CSM

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că decizia plenului CSM a de admite contestația Inspecției Judiciare privind expresia „inculpați de rang înalt” folosită de Augustin Lazăr este firească, deoarece procurorul general nu are nicio scuză atunci când a folosit această sintagmă, pentru că provine din mediul judiciar.

„O văd într-o succesiune firească, pentru că CNCD a decis cu privire la altcineva (referire la expresia penali a lui Klaus Iohannis – nr.) o sintagmă asemănătoare faptul că este o discriminare. Acel cineva, autorul sintagmei nu este jurist și ai putea să spui că nu a avut proprietatea termenilor. Dar în cazul nostru, procurorul general nu poate să spună că nu a avut proprietatea sintagmei „niște inculpați de rang înalt” și nici nu poate să spună că s-a referit la altcineva decât la membrii Comisiei, cum a încercat să acretizeze astăzi”, a declarat ministrul Tudorel Toader.

Între cele 20 de motive invocate de Tudorel Toader în raportul în care a propus revocarea lui Augustin Lazăr din fruntea Ministerului Public se numără și această chestiune, respectiv ”comportament şi probleme grave de comunicare publică: Practicarea şi încurajarea unor comportamente contrare obligatiilor constituţionale şi legale”.

”Dacă vocea cea mai înaltă a Ministerului Public numeşte parlamentarii inculpaţi de rang înalt, care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă”, afirma Tudorel Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

15 Comentarii

  1. ce om mic. incearca sa dreaga busuiocul. sa nu ai nici macar curajul de ati recunoaste propriile vorbe…

  2. Ca un adevarat politician, ministrului Toader a inceput sa-i placa aparitiile in presa!!! Din pacate nimic concret nu face pentru diminuarea si eliminarea totala a efectelor protocolelor. In continuare instantele de judecata folosesc probele obtinute in baza acestor protocoale de catre institutii si persoane care nu au avut calitatea de organe judiciare. Aceasta „imputernicire” de a efectua acte de urmarire penala este data numai si numai de aceste protocoale, cum bine stie. De ce va este frica sa luati taurul de coarne? De ce acceptati in continuare ca cetatenii romani de rand sa fie haituiti si hartuiti in baza unor „probe” care cu siguranta vor constitui baza unor noi condamnari a Romaniei la CEDO? De ce sunteti de acord ca Romania sa fie in continuare condamnata de CEDO si sa ramana natiunea cu cele mai multe si mai costisitoare condamnari la CEDO? Declarativ, acceptati ca aceste preotocoale sunt nelegale si ca au adaugat la lege! Faptic nu intreprindeti nimic pentru anularea lor! Care sunt motivele? PACAT, PACAT DE SANGELE VARSAT!

    • @VASILE. Aveti dreptate in mare masura , insa demersurilor lui Toader se opune cu toata fiinta lui chiar Presedintele Tarii.Si o face nu numai din dorinta de a-i baga la zdup pe adversari (Dragnea , Tariceanu s.a.), ci si in interes personal , ca si KWJ este uns cu toate alifiile.

  3. ce să traducă animalul ăsta, să latre în loc să grohăie?

  4. Tara are nevoie de tractoristi, si Lazar freaca menta il loc sa are ogorul.

  5. Pai daca in realitate sunt inculpati de rang inalt, cum ar trebui sa spuna, ipocritilor? Ca doar n-a dat nume! Cum sa spuna, sa spuna ca sunt vipere sau broaste raioase toxice? Astea ar fi doar figuri de stil, insa omul a dorit sa se exprime cu precizie. Sau precizia nu este la ea acasa in CSM-ul condus de o propagandista a PSD si sotie a unui prezumtiv corupt legat de Teldrum?

  6. pai ce faci stoleriule,il contrazici pe Taika? el sustine in apararea lui ca se referea la politicienii anchetati de DNA si tu spui ca se referea la comisia care ancheteaza DNA!???
    bhai, ma scuzi, dar voua neo-bolsehvicilor ura vi se pune pe ochi ca sapca lui Leni si nu mai rationati! sau asa sunteti voi conceputi? statistic se demonstreaz ca in fiecare natiune exista un esantion de cca. 5% de tulburati mental,retardati sau cu deficiente emotionale puternice,unii cu pasarica, tu cu Stol(eri)ul !!!

    • Cred ca stai rau cu cititul. Unde am pomenit eu ca Augustin Lazar s-a referit la comisia care ancheteaza DNA? Am spus (si textul este limpede) ca daca sunt inculpati de rang inalt e normal sa-i numeasca asa, nu incalca nci un cod deontologic, asta sunt. Si vezi ca neo-bolsevicii sunt aia de la PSD si ALDE, ei au continuitate si suportul celor care l-au eliminat pe ceausescu. Ei si Iliescu au data telefon la ambasada URSS ca sa primeasca sprijin, nerodule, nici macar atata lucru nu stii!

    • Deci vorbeai ,cumetre, asa la abstract,doar sa te afli in treaba?Pai,din moment ce pana si porcurorii din CSM l-au apostrofat pe abulic,te gasisi talica galatzene ca sa faci gat la Cotu’ Pisicii??? Cata vreme subiectu’ este foarte clar :tractoristul se referea la Comisia parlamentara de ancheta,iar pe urma a dat zisa vorba la intors ca pe-o izmana veche! Disperati mai sunteti, bhai manca-v’ash palaria vostra , de securei inflitrati ca igrasia in peretii astei zidiri de mucava, numita Democratura din Hisarlikul Dambovitzan! Tataie ,bre, ori erai cu stolu’ si nu poti pricepe,ca noptile ‘s de-un farmec sfant? Si-a tale zile-or fi cum sunt pustii ca niste stepe ? Da ‘leafa merge,luna de luna, frumusel, de la SRI, nu? La mai mare!Ia zi ,gheneral cand te face? Dupa re-alegerea saxului? Dai pe branci atunic, zi lumina, ai copiii de crescut , de maritat!

  7. Are dreptate,de ce sa le spuna „inculpati cu rang inalt „,precizia este o calitate a stilului-ca urmare,trebuia sa le spuna hoti,evazionisti,delapidatori…ce sunt,de fapt

    • Lazar a facut aceasta declaratie in contextul in care Lulutza era convocata de Comisia Speciala de ancheta a Parlamentului, dispusa prin votul parlamentului. In momentul in care spui ca asta e o sicana din partea unor „inculpati cu rang inalt” ai catalogat intregul parlament, organul reprezentativ al poporului, ca inculpati…

  8. „care este mesajul public şi ce efect produce asupra încrederii cetăţenilor în reprezentanţii aleşi şi în măsurile pe care aceştia le adoptă…”

    Parlamentul are o incredere de 14% in randul cetatenilor (sondaj iulie 2018). Adoca are o incredere mult mai scazuta decat patronatele(21%), sindicatele(21%), bancile(25%), guvernul(27%), justitia(34%), presedintia(37%), etc. Inculpatii de rang inalt ai parlamentului isi asuma vreo responsabilitate pentru decredibilizarea institutiei?

  9. Faptul ca CSM, sectia de procurori(!?!?!??) a confirmat faptul ca taica Lazar „a incalcat codul deontonlogic”, nu este nicio lovitura pentru el! Ar fi fost, intr-adevar, daca „acea parte” a CSM ii dadea si o sanctiune, mai ales ca, nu este prima oara cand „o comite”. Dar, stati linistiti, nu se va intampla, ca de obicei, absolut nimic! Prietenii stiu de ce …..

  10. Ce cod dentologic a incalcat? Biblia nu a incalcat-o cand minte cu nerusinare ca ancheteaza numai pe cei de rang inalt? Dar babuta din Radauti adusa cu forta la bucale era de rang inalt? Dar Rarinca ce rang inalt a avut? Dar smecherul de la sexipharma ce grad a avut? Huuo!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.