BNR, decizie de ultimă oră pentru economia României

bani-moneda-romania-inflatie

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută pe an începând cu data de 2 iunie. Totodată, a mai hotărât reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2,25 la sută pe an de la 2,50 la sută pe an. Aceste măsuri sunt menite să ajute economia României prin stabilizarea cursului de schimb și a dobânzilor.

Dobânda de politică monetară se află la cel mai redus nivel pe care l-a adus Banca Naţională în România, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, după decizia Consiliului de Administraţie al BNR de reducere a ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an.

„Consiliul de Administraţie al Băncii Naţională decis în luna martie să se întâlnească de câte ori este necesar pentru a lua o decizie, având în vedere noile condiţii economice şi gradul mare de incertitudine care există în acest moment. Această stare de incertitudine face dificile prognozele pe termen lung şi, în consecinţă, avem un calendar care nu mai respectă formatul iniţial. Decizia de astăzi este a doua în şir care vine cu o reducere de dobândă. Am redus aşadar de la 2,50% în martie, la 2%, şi acum am redus la 1,75%. Este cel mai redus nivel de dobândă de politică monetară pe care l-a adus vreodată în România Banca Naţională. Aceasta vine pentru că este în continuare nevoie de o funcţionare fluentă a pieţelor monetare şi a pieţei financiare, necesitate care presupune un nivel scăzut al dobânzilor, atât cât se poate în condiţiile specifice pe care le are România, mult mai complicate din perspectiva indicatorilor macroeconomici ai echilibrelor care există pe pieţele româneşti decât în alte pieţe”, a spus Dan Suciu, la Digi 24.

Întrebat despre operaţiunile de cumpărare de titluri de stat de către BNR, Dan Suciu a subliniat că „scopul acestor operaţiuni, care sunt operaţiuni specifice de bancă centrală, este de a regla acel grad de lichiditate necesară în piaţă pentru ca toată finanţarea să aibă loc la un mod consistent şi continuu”.

„De altfel, am văzut în ultima perioadă Ministerul de Finanţe a făcut 15 sau 16 licitaţii la rând de succes. În declaraţia de presă pe care guvernatorul a susţinut-o acum o săptămână această cifră era de 3,1 miliarde de lei. Vorbim de operaţiunile acestea fără cele de repo bilateral pe care Banca Naţională le-a făcut”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Inainte ca BNR sa ia hotararea de scadere a dobazii de referinta, bancile comerciale din „piata” (ce-mi place termenul de parca noi am avea piata) au redus dobanzile la depozitele fraierilor de romani. Asteptam pe Catu sa puna in vanzare catre fraierii de romani titluri de stat cu scadenta la 6/12 luni. Miroase de la o posta ca, economia este in groapa si nici mama lui Catu nu o va scoate de acolo prea curand. Din moment ce s-au oprit motoarele, acum nici la a saptea cheie nu mai porneste rabla romaneasca. Sa- inecat, da rateuri in carburator! Beleua este ca nu o sa primim marfuri chinezesti si „Dragonul rosu” va da faliment. Sa vedeti atunci marfuri/toale de firma in euro pe piata romaneasca. Oricum, fufele cu picioarele in X se imbracau de la Milano! Stia ceva Isarescu cand a spus ca in 2024 vom trece la euro! Sa-i vedem atunci pe politicienii hoti de toate culorile pe unde or sa scoata camasa! Revolutie curata, mai ceva ca acum in USA!

  2. Când sperau băncile că au scăpat de politica de stânga iote că le-o trage dreapta. Și când te gândești cât au investit în ea și mai ales în Isărescu

  3. Cit de „prietenos” este Isarescu cu guwernerul liberal! Cu pesedeii era la cutite! Nici aurul nu-l aduce de la Londra, desi este o lege in acest sens! PS! Va fi anulata de viitorul Parlament klaunist! Vai,cu dobanda redusa, bancile comerciale se imprumuta la BNR si apoi iau pielea de pe ruman( vorba lui Tiriac)!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.