Calea

„Unui lucru fără cale, cale dând, multe lucruri fără cale vor urma…” – spusa acesta îi aparține lui Dimitrie Cantemir.

În România lui 1989, Ceaușescu nu putea fi schimbat prin voința Comitetului Central. Era nevoie, legal vorbind, de un Congres. Pentru că Ceaușescu nu era Secretar General al CC, ci al întregului partid. Așa era legea la noi. Așa o dorise Ceaușescu, după ce și-a compus un CC obedient.

Erau, așadar, posibile trei căi de schimbare a dictatorului: demisia sa, Congres sau revoltă populară. Primele două erau inaplicabile.

Calea revoltei urma să ducă la multe lucruri fără cale: lovitură militară de palat, tranziție dezordonată spre perestroika, ieșire haotică din perestroika, lipsă de profesionalism în viața politică de tip pluralist, haos în controlul vieții economice și în înlocuirea controlului prin privatizări…

Exista o șansă mai bună? Doar dacă am fi avut curajul de a înfunda pușcăriile ceaușiste prin multe acte eroice de disidență și dacă disidenții ar fi fost ei înșiși profesioniști ai conducerii treburilor publice.

N-a fost să fie. Dar acum? De ce nu apar acești profesioniști? pentru că nu există acest interes nici în interior, nici în exterior. În loc de meritocrație, avem mediocrație care perpetuează mediocrația.

Dacă nu păstrezi în minte, clară, esența situației noastre din 1989, când numai prin revoltă și dezordine se putea ieși din impas, nu vei corecta niciodată calea fără de cale pe care am pornit-o.

Ce fel de corecturi? Mai întâi, o reconstituire profesionistă a realităților de atunci. Ce era, totuși, bun în acele realități și a fost distrus? Cei care ar putea face această analiză au azi peste 60 de ani. Nu-i mai bagă nimeni în seamă. De ce i-ar băga, dacă o astfel de analiză ar strica aranjamentele puterii actuale din interior și din exterior?

Suntem încă victimele felului în care Ceaușescu și-a construit fortăreața puterii sale personale și a lașității elitelor noastre?

Sârbii sunt singurul popor care a făcut dintr-o mare înfrângere (față de turci) un remember esențial.

Cum am putea noi să facem la fel? Analizând constant ce a fost rău și ce a fost bine când a fost foarte rău. Facem noi asta? Evident, nu. Asta are un nume: lipsa clarității conștiinței noastre istorice. Nu știm să ieșim de sub vremi cu mintea limpezită asupra chestiunilor esențiale.

Cauza? Lipsa de claritate și de curaj a elitelor noastre patriotic educate.

Demagogi? Căcălău.

Elite? Mămăligă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Da, domnule Ioan Buduca, de data asta sunt total de acord cu dumneavoastra. Aici, pe acest pamant romanesc, noi cei ramasi, mai buni sau mai rai, care suferim in tara, trebuie sa extirpam tradatorii, frustrati, demagogi periculosi care au deturnat avantul si elanul revolutionar din Decembrie 1989 intr-o directie care a dus la distrugerea Romaniei. I-am vazut si „pipait” direct, multi au fost pur si simplu frustratii fara merite, domnule Buduca, insa pericolul urias a venit de la „profesionistii” dezastrului si manipularii maselor. Astia au distrus Romania, nu strainii, „ajutati” de naivii si idiotii neamului romanesc, care s-au disculpat invinovatindu-l pe „Ilici” sau „ciuma rosie”. Am fost in fenomen domnule Buduca si-i stiu pe toti ticalosii care acum striga „hotii”, la minutie.

  2. NOI,avem o problema fata de sarbi,ca i-am invins pe turci
    De atunci sedem in kur si GANDIRIM.
    Mai avem o problema,problema 2 ca am invins TIRANIA si pe ceausescu
    de atunci sedem in kur si gandirim
    ne pute tot,pe bani putini.

  3. De data asta autorul s-a intrecut in ineptiile deja celebre pe sine. O mai mare tampenie nu mi-a fost dat sa aud de la cineva cu pretentii!!!!! Auzi la el, „revolta populara”!? Si asta dupa 30 de ani de dezvaluiri
    care demonstreaza clar contrariul. Nu credeam ca unii oameni pot fi atat de indaratnici si inca fara vreo jena, asa de la obraz si perfect constient. De aceea imi exprim eu jena fata de zicerile inepte ale acestui analist rupt de realitate. Culmea lipsei de logica, sa asocieze „revolta popolara” cu „lovitura de palat”!?
    Se vede ca autorul a luat-o pe o…cale gresita! Nu am spus ca a luat-o…razna!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.