(VIDEO) Călin Popescu Tăriceanu face apel la BNR

„În perioada de criza, statul și banul public trebuie să finanțeze și să susțină economia. Vreau, de asemenea, să subliniez necesitatea dirijării creditelor guvernamentale către industria autohtonă de echipamente, medicamente și materiale necesare în domeniul sănătății“. Sunt doar două dintre declarațiile făcute de Călin Popescu Tăriceanu în discursul său susținut în cadrul ședinței comune a Parlamentului pentru încuviințarea stării de urgență.

„Primul lucru pe care vreau sa il subliniez este ca voi vota pentru legiferarea starii de urgenta, masura care este absolut necesara, dar care din pacate este luata cu o mare intarziere.

In al doilea rand, vreau sa ma refer la una din masurile absolut necesare care ar trebui luate de guvern in aceasta perioada grava. Este vorba despre instituirea izolarii individuale la domiciliu pentru cetateni, bineinteles in conditia in care ei se pot deplasa pentru nevoi esentiale, pentru aprovizionarea cu alimente, pentru a merge la medic sau la spital, pentru a merge la lucru acolo unde nu exista posibilitatea desfasurarii activitatii de la domiciliu samd. O astfel de masura a fost luata deja in Franta de guvernul francez din data de 18 martie. Si cer imperios guvernului sa adopte aceasta masura acum, nu dupa ce va exista o explozie a epidemiei si ne vom confruta cu zeci de mii de persoane infectate cu coronavirus, moment in care sistemul sanitar, evident, nu va mai putea face fata. Este o masura care trebuie luata din vreme si acum este momentul.

Sigur ca problema masurilor economice nu este de lasat pe planul 2. Vad o actiune foarte timida a guvernului. Guvernul si prim-ministrul, impreuna cu ministrul de finante, par sa fie in continuare inhibati de grija depasirii deficitului bugetar. Trebuie sa subliniez ca in perioada de criza, statul si banul public trebuie sa finanteze si sa sustina economia. Din experienta proprie, la finele anului 2008, la penultima reuniune a Consiliului European la care am participat in calitate de prim-ministru, cancelarul Germaniei Angela Merkel mi-a spus: Who cares now about budgetary deficit? (cui ii pasa acum de deficitele bugetare?). Si, trebuie remarcat, ca atunci criza s-a instalat treptat, nu cu viteza de acum, si nici nu s-a suprapus peste o epidemie cum este cea de fata.

Vreau, in continuare, sa fac apel la Banca Nationala pentru a scadea dobanda de referinta, pentru a stimula bancile sa pompeze bani sub forma de credite in economie. De asemenea, trebuie continuata finantarea tuturor proiectelor de investitii publice in curs de derulare si urgentarea procedurilor de achizitie publica pentru alte proiecte care nu au primit finantare exact din cauza plafonarii deficitului bugetar. Aici includ proiectele administratiei locale. Trebuie sa mergem cu finantarea, cu credite guvernamentale derulate prin banci, a firmelor din sectorul privat si public, care in prezent sunt profitabile, dar care in mod previzibil vor intampina probleme in perioada urmatoare.

Sigur ca o masura care am vazut ca a fost luata este cea de acordare de catre guvern a sumelor necesare achitarii de catre firme a indemnizatiei de somaj tehnic la nivel de 75% din salariu si cred ca aceasta masura este necesara pentru a nu pierde forta de munca. Vreau, de asemenea, sa subliniez necesitatea dirijarii creditelor guvernamentale catre industria autohtona de echipamente, medicamente si materiale necesare in domeniul sanatatii. Creditele de importuri vor trebui date numai si numai pentru materii prime sau cazuri de stricta necesitate. De asemenea, cred ca e foarte util ca in aceasta perioada creditele guvernamentale sa incerce stimularea productiei interne de produse alimentare si prevenirea efectelor secetei. Finantarea irigatiilor in situatia unui an secetos este o masura de maxima urgenta, care trebuie avuta in vedere.

Ca o concluzie, as spune ca banii publici care vor fi pompati in economie vor trebui sa fie folositi pentru ajutorarea firmelor cu capital romanesc si a antreprenorilor romani, in vederea pastrarii locurilor de munca.

Va multumesc!“

https://www.facebook.com/ALDERomania/videos/219033895976148/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Ticalosul asta, cot la cot cu camarazii sai in ticalosii bolsevice a renascut din propria cenusa de cand cu virusul exportat de poporul-bolsevic-frate-chinez!!! Ii intalnesti peste tot dand sfaturi si sentinte, mai ales la Televiziunea Securitatii baso-yohaniste patronata de miliardarul sub acoperire Ghitza. Critica guvernul ciumei brune pe care l-au adus la putere cu 6 luni inainte, permitand astfel realegerea prin FRAUDA a Teutonului, apoi fariseic l-au daramat, astfel prelungind o criza care li se datoreaza in aceeasi masura ca Slugii Seku din Deal.Ponta e cel mai silitor in marsavie al Basaului, demonstrativ votand impotriva numirii anticonstitutionale a lui Örbany, stiind ca celalalt camarad-conserva Seku, Ciuciuolacu a dat ordin ca pesedistii sa-l voteze, asa ca nu conta teatrul lui SCABROS…De cand TICALOSII Tariceanu si Ponta au aratat ca sunt de-ai lor, situatie la care am contribuit substantial demascand cele doua HAHALERE, prostacii seku de „dreapta” nu-i mai deranjeaza, nu-i mai balacareste, o realitate asurzitoare…

  2. „Daca va era dor de mine, sunt acum pe Cotidianul”(Popa ndau Tariceanu)Si nici nu au trecut 24 de ore legale…
    Somebody Up There Likes Me

  3. Iar isi baga capul in poza grecoteiul!Nu se putea sa treaca ziua si sa nu „se debiteze” si el,cum se zicea in secolul trecut,de care apartine!Generatia Iliescu,numai vene si oase…

  4. Și toate lucrurile astea grozave ar trebui să le facă… cuplul de comici Orban-Câțu? 🙂
    Tăricene, ca să votezi urgența trebuia întâi să ceri constituirea unui guvern de oameni competenți și onești, specialiști serioși, nu bufoni peneliști. Așa se face în vremuri de criză gravă. Doar îi cunoști bine pe Lajos și compania, ți-au fost colegi de partid acum doar câțiva ani :)))

  5. Cum adic firmele cu capital românesc? Adică discriminare? Ospitalitatea românească pentru BNR și UE spune că în România firmele românești la urmă. Doar nu o să facă de exemplu, CEC, chiar dacă este și Bank cu kapa de la kilogram, să facă concurență La Raiffeisen Bank sau BRD.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.