Când va adopta România moneda euro

Majoritatea membrilor Comisiei Naționale de fundamentare a Planului național de adoptare a monedei euro aprobat ca obiectiv realist pentru adoptarea monedei unice de către România orizontul de timp 2024-2026. În cadrul unei reuniuni a Comisiei s-a adopata un Raport de fundamentare, document analizează în detaliu modul în care funcționează zona euro, cum poate influența acest lucru intrarea României în zona euro și gradul de pregătire al economiei românești pentru implementarea acestui obiectiv. Studiul prezintă trei scenarii care arată perioada de timp în care România ar putea ajunge la o masă critică de convergență reală și structurală de 70%, 75%, respectiv 80%, în funcţie de două rate de creştere medii anuale: o rată de creștere de 4%, plecând de la media ratelor de creştere PIB real din perioada 2000-2017 şi o rată mai optimistă, de 5%, plecând de la ipoteza că România îşi va îmbunătăţi contribuţia factorilor de producţie la creşterea potenţială şi că va implementa reforme structurale favorabile creşterii economice
În cazul unei ţinte stabilite de 70% din media ZE19, România poate atinge acest nivel în 6 ani dacă înregistrează o rată de creştere medie de 4% pe an sau în 4 ani cu o rată de creștere de 5%. În scenariul în care România îşi propune să atingă 75% din media ZE19 (nivel cel mai indicat pentru economia României, după cum rezultă din Raport), aceasta se poate realiza într-un interval de 9 ani (dacă se păstrează rata medie de creştere istorică de 4% pe an) sau în 6 ani în contextul unei creşteri cu o rată medie de 5% pe an.
De asemenea, membrii Comisiei de pregătire a aderării României la moneda euro au subliniat faptul că pe lângă atingerea acestor indicatori sunt extrem de importante două aspecte pentru pregătirea temeinică și atingerea unei convergențe reale, astfel încât aderarea la moneda euro să producă beneficii pentru societate. În primul rând, este vitală creșterea competitivității și asigurarea unei creșteri economice sustenabile, bazată pe produse cu tehnologie înaltă, cu valoare adăugată mare şi cu inovare. În egală măsură, este importantă pregătirea intrării României în mecanismul european al ratelor de schimb – ERM II, etapă premergătoare aderării la zona euro.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Cred ca dupa scoaterea in afara legii a partidului infractional, antinational si antieuropean, botezat PSD, se va putea trece si la adoptarea euro. Sabotajele facute de PSD aflat sub controlul marelui vecin de la rasarit, impiedica pana si absorbtia fondurilor europene, ce sa mai vorbim de euro cu PSD la putere?

  2. Acum când se cântă prohodul UE ne trezim și noi că vrem să adoptăm moneda euro.

  3. Sa ne fereasca d-zeu de moneda euro in Ro. Imediat dupa implemetare vor urma scumpiri de pina la 20% in toate domeniile. Apoi politica monetara o s-o faca banca germaniei. Isi vor bate joc de bugetul Romaniei cum vor ei. Nici Polonia, nici Ungaria nu se grabesc spre moneda Euro. Tocmai la noi trebuie sa se gaseasca niste imbecili s-o faca.

    • Nu stiu ce cunosti matale, dar Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia,Lituania o duc bine cu Euro, s-au ridicat mult economic. Slovacia era economic sensibil in urma Cehiei, astazi sunt pe picior de egalitate.

    • @ stoleru: de unde stii cum o duc cei din tarile mentionate? Traiesti acolo? Iar situatia Slovaciei nu se datoreste monedei euro ci politicii economice guvernamentale. Ai o gandire simplista, crezi ca trecerea la euro aduce bunastare pentru popor? Esti ori naiv ori prost.

    • @Tarabostes
      In replica eu iti spun ca tu esti Editat de fapt, pentru ca ai afirmat ca Euro va conduce la necazuri daca e adoptat, iar eu ti-am dat exemple ca nu se intampla asta. Cresterea PIB-ului tarilor respective o demonstreazae deplin, Aceste au ajuns din urma Italia si Spania. Dar idiotii se agata de lozinci simpliste, pentru ca aceiasi idioti cum esti si tu sunt aplecati mai mult catre furt decat spre munca si creatie. Disciplina financiara i-ar deranja profund. Mergi matale si Tarabosteste-ti neroziile alambicate pe alte meleaguri.

  4. Romania nu are o economie reala capabila sa reziste in zona Euro si, nici o va avea, optimist vorbind, in urmatorii 15 ani. Ar fi o explozie a consumului pe datorie si s-ar putea ajunge destul de repede in situatia Greciei, cu austeritate, demonstratii, violente si taieri de pensii. Si in niciun caz aceasta trecere nu trebuie gestionata de PDS!

  5. ..daaa ..când romanu salariat ,pensionar , bolnav etc va avea un venit european…oare asta nu nva preocjupa???c asa i romanu ncand nu il priveste..si nerusinatii au tupeul sa ne numeasca nationalisti , extremisti asta ca sa ne decurajeze sa ne manifestam si sa ne cerem drepturile ..europene..asta pa noi pulimea (citat din marele kkt nastase)..ca politicienilor,parlamentarilor, ioroparlamentarilor nici prin cap nu le trece ca ar putea deranja ..conducerea.cu pledoarii in favboarera celor care i a trimis la ciolan…ce neam, ce tara ce presedinte ..Doamne feri

  6. nu am intrat încă fiindcă suntem prea buni financiar pentru euro, am fi în câştig. la fel cum dacă am ieşi din UE am avea de încasat zeci de miliarde , nu de plată ca englezii. altfel ne dădeau de mult afară. noi avem producţie reală( naturală) nu speculativă. de aia nici Norvegia, Elvetia, Suedia nu au intrat.dacă aţi calcula raportul fond de salarii-productie( PIB) aţi avea surprize.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.