Casa Regală a anunţat programul funeraliilor Reginei Elena

Rămășițele pământești ale Reginei Elena, mama Regelui Mihai I al României, vor fi reînhumate la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală, într-o ceremonie care va avea loc pe 19 octombrie, iar Casa regală a anunțat programul complet al funeraliilor.

Rămășițele pământești ale Reginei-Mamă Elena vor fi repatriate pe 18 octombrie, pentru a fi reînhumate la Curtea de Argeș, alături de cele ale fiului ei, Regele Mihai I, se arată într-un comunicat al  biroului de presă al Custodelui Coroanei.

„Regina Elena a închis ochii la Lausanne, în ziua de 29 noiembrie 1982, timp în care țara noastră se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne. Vineri, 18 octombrie 2019, ora 12, la Aeroportul Internațional Otopeni, o aeronavă a Forțelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar și religios, la care vor fi prezenți Majestatea Sa Margareta și membri ai Familiei Regale, reprezentanți ai instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic și ai altor confesiuni și religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie”, se precizează în comunicat.

În intervalul orar 12.45 – 16.00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeș, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găești (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Pitești (intrare în oraș la ora 15.05) și prin centrul municipiului Curtea de Argeș (intrare în oraș la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localități.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală și Regală pe 18 octombrie, la ora 16.45. Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina și reculege la catafalc.

Pe 19 octombrie, publicul se va putea reculege și închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi așezate în scuarul din fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale (de la intrarea în mânăstire).

„Majestatea Sa Margareta roagă pe toți cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea și bunătatea Reginei-Mamă”, se mai arată în comunicat.
Pe 19 octombrie, de la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală și Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din fața Noii Catedrale.

Casa Regală mai informează că, începând de pe 11 octombrie, o carte de condoleanțe va fi deschisă la Palatul Elisabeta. Ea va fi la dispoziția publicului până pe 21 octombrie. Condoleanțele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Începând de duminică, toți cei care doresc să aprindă lumânări și să depună flori ca omagiu față de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în fața Palatului Elisabeta din București sau la Curtea de Argeș, în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale.
Familia Regală anunță doliu pentru zilele de 18, 19 și 20 octombrie.

La 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani de la decesul Reginei Elena, principesa Margareta, Custodele Coroanei, a decis aducerea rămășițelor pământești ale bunicii sale la Curtea de Argeș.
„La 3 mai 1896, a venit pe lume, la Palatul Tatoi, lângă Atena, Regina-Mamă Elena a României, mama Regelui Mihai I. Alteţa Sa

Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica Regelui Constantin I al elenilor şi a Reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora Regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorțat la 21 iunie 1928. În 1940 a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de Regele Mihai I, Regina Elena nu a și-a mai revăzut niciodată țara”, se arată într-un text publicat pe blogul oficial al Familiei regale a României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. Sper ca va fi o ceremonie intima,cum sade bine unei Republici pline de Republicani,sa nu mai incerce nici un poolitruc sa isi traga spuza pe turta lui!Sper ca superdotatii nostri candidati la Presedentie sa se abtina la a se imbraca ca niste pinguini si a participa la ceremonie,cu fetele cazute de atata gravitate, dar cu speranta in sufletele goale,ca 2-3% din voturile electoratului,partea bolnava de regalitate, vor fi trecute in contul lor!Sperante desarte..

  2. Elena Lupescu este la Curtea de Arges, o aducem si pe Regina Elena, dar cu Zizi Lambrino ce facem?

  3. Pai, daca a inceput asa si incepe sa le aduca si pe cele citeva mii de țiitoare ale lu Carolica al II-lea, o sa trebuiasca sa goleasca Bellu si inca vreo trei cimitire, ca sa le faca loc ! Ca doar n-or incapea toate in „catedrala” aia de la Curtea de Arges, aia de seamana cu Hala Obor ! …

  4. Da’ vagoanele, garniturile de tren cu tablouri, cind le repatriaza ? …

  5. Tineti-va bine ! Danemarca, Grecia, Prusia, Romania, Elvetia, … Nu, nu e vorba de Campionatul European de Fotbal, ci de „globalizarea” monarhiilor !! Domne, astia s-au imbirligat intr-atita incit cred ca nici ei nu mai stiu cine cu cine si-o pune, cine-i mama unuia, nu-i e cumva verisoara ? tatal nu e cumva nepotul varului care „domneste” intr-o alta tara ? etc etc … Am mari dubii asupra vorbei romanesti, in cazul asta, „singele apa nu se face” …

  6. Pt @18:46
    Esti intr-o crunta eroare. Cel care a plecat cu trenul plin cu tablouri si alte valori, cea mai mare valoare fiind duduca Lupeasca, a fost d-l tac-su al lui Mihai, nu Mihai, maica-sa si fetele. Ei nu au putut sa plece ticsiti cu obiecte de valoare ca si Carol al II-lea, ptr ca puterea era deja in mana comunistilor, in colaborare cu Armata Rosie ocupanta.
    Ajuns in strainatate, Elvetia si Anglia, Mihai a fost nevoit sa munceasca ca orice om. Si-a infiintat chiar si o ferma de pasari, ajungand gainar. Familuia regala engleza cu care era inrudit, nu l-a ajutat cu nimic.

  7. Care ca sa regala ? A lui Misu bal bal,sau a lu ta-su dezertor in primul razboi mondial.Ce tot o dati cu casa regala intr-o republica ?

  8. Este o reintregire mult asteptata. Familia Regala este a Romaniei, face parte din istoria Romaniei. Locul ei este acasa. Nu am intalnit vreun intelectual care sa conteste acest lucru, doar pseudointelectualii gen petrov.

  9. … pai sa le aducem in tara si pe Regina Zizi Lambrino si pe Regina Elena Lupescu !!!…
    FOSTUL rege Carol al II-lea a divortat in mod LEGAL de „principesa Elena” in 1928 ! … la fel si casatoria cu „regina” Zizi Lambrino a fost anulata LEGAL in 1918 !!!

  10. Asa e,cu bune si cu rele,face parte din istoria tarii-dar ar fi bine ca istoria sa spuna adevarul curat despre ce au facut ei …nu putem sterge faptele istorice ,dar putem invata din ele – cu conditia sa fie prezentate corect (de exmplu,nu cred ca Elena ar fi vrut sa se intoarca in Romania nici moarta,dupa cat ura aceasta tara ,asa cum declara)

  11. Oare cata cultura „generala” au jurnalistii care-i spun cu multa „inflamare” majestate fiice-i fostului rege ?, aproape egala cu ZERO, majestate este o formula adresata „unui cap incoronat” dar de unde naiba cultura. Din toata fosta familie regala a Romaniei pe timp de 80 de ani (atat a durat regalñitatea in Romania), regina Maria probabil – in ciuda vietii aventuroase – merita „laurii, omagiere si sa-i ridicam statuii”, restul … . >Msma ultimului rege – Dumnezeu sa o odihneasca in paca – nici macar nu a iubt Romania si poporul roman, se pare ca nici macar nu stia sa vorbeasca romaneste, adevarul ar trebui sa triumfe iar aceasta „ceremonie” ar trebui sa fie una „privata” organizata doar de „FOSTA familie regala” !. Prea multi si multe „implica si complica viata poporului roman, unul si asa amarat cu lucruri inutile, cand el, poporul roman are nevoie de multer altele iar banii „tocati aiurea ar trebui sa mearga spre „zecile de mi de copii romani amarati care traiesc in mizerie” !.

  12. Leo, cum naiba crezi tu ca a agonisit Mihai un palat in Elvetia, de pe urma muncii de mecanic ?, nu stii ce vorbesti, Mihai I dupa plecarea din tara a trait „regeste” – ai vrea tu sa ai viata lui din strainatate, partea cu mecanica, ce naiba nu stii ?, ii placeau masinile si de fapt, singura lui ocupatie intre 1940- 1947 cat a fost mai mult un rege de carton, au fost … masinile” !, romanii sunt atat de grei de cap incat sa nu priceapa adevarul si sa fie usor de mintit ca niste copii de 3 ani ?.

  13. Cand publica „majestatile” lor jurnalul raposatei ? Poate aflam si noi al cui fiu este Mihai, ca al lui Carol al II-lea sigur nu a fost … Istoria trebuie re-scrisa corect, chiar daca (pe unii) adevarul ii va supara.

  14. Rene de Flers, într-un fragmant din manuscrisul „Europa liberă și exilul român – O istorie încă nescrisă”, publicat în anul 2003 în Romanian Roots – Almanah, mărturisește: „Se știe că regina-mamă n-a avut niciodată prețuire și respect pentru poporul român. Îl ura din tot sufletul și asta mă face să mă reîntorc la anul 1940, în luna octombrie, când generalul Antonescu o invitase să revină în țară, ca să fie alături de fiul ei. Pe peronul gării din Veneția unde se despărțea de ducele de Spoleto, prietenul ei intim, fără să se simtă incomodată de prezența unor români pe peron, spusese pe italienește cu voce tare: „Mă îngrozește gândul să mă întorc în această țară pe care o detest și să văd mutrele românilor pe care îi urăsc!”

  15. #Votez : Elena Lupescu(ma rog,ce a mai ramas din ea ) a fost adusa in tara cand a fost adus si Carol ; e ingropata tot la Curtea de Arges;asa ca mai ramane Zizi Lambrino de adus…

  16. @Leo: Mihai a facut ce a facut si tatal lui, nu la abdicare ci, mai prudent, in noiembrie, la plecarea la nunta Elisabetei. Deci, la abdicare, in decembrie (plecarea a fost in ianuarie) nici nu mai avea ce lua. Luase destul deja.

  17. Unde ai citit scornelile alea? Cumva in vreo carte(?!) a cristoiului? Ala este istoric ca si petrov. Mare-i gradina!

  18. Petrov, tu esti ghidusule? Te ghiceste imediat lumea dupa cugetarile adanci.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.