Ce s-a ales de bojdeuca lui Creangă

Timpul trecut peste bojdeuca lui Creangă a lăsat urme, dar așa cum a fost restaurată de  Consiliul Judeţean o face de nerecunoscut.

”Redeschidem în luna decembrie Bojdeuca lui Ion Creangă, prilej de bucurie pentru președintele CJ Iași, Costel Alexe.

”Încă puțin și vă reașteptăm să descoperiți lumea lui Ion Creangă, în Bojdeuca din Dealul Țicăului”, scrie Alexe, postare cu riposte fără echivoc, căci în lumea lui Creangă nu existau nici parchet și nici prize, astfel că nu te-ar fi simți în niciun caz ca într-o pensiune de două margarete.

O „butaforie de lux”, bojdeuca lui Creangă, este opinia împărtășită de internauți, nici urmă de ”univers literar al marele scriitor” atât de clamat de Alexe.

Restaurarea face așadar din bojdeuca lui  Creangă o pensiune banală, „stoparea procesul de deteriorare” fiind poate singurul obiectiv atins.

În ceea ce privește ”păstrarea semnificaţiei culturale a primului muzeu literar din Romania”… 

  • „Cum naiba să faci o butaforie de lux total împotriva a ceea ce era locul şi Creangă? Modestia, căldura, tihna, sărăcia, discreţia – era spiritul locului acela – cu poveste, umor şi miros de balegă şi borş. Şi poftim: noii moldoveni s-au boierit. Sper că a rămas bani şi de mobilă Ikea”, a scris Vasile Ernu, scriitor.
  • „Curat meşteşug de tâmpenie, ar fi zis Creangă, dacă ar fi văzut ce acoperiş de pagodă japoneză are pe casă”, a scris profesoara Otilia Bălinişteanu.
  • Bojdeuca – „reabilitată” „ca o pensiune banală de 2 margarete, cu parchet tip dedeman şi vopsea pe grinzi închisă la culoare total fără legatură cu ceva din original”, a scris o altă persoană.
  • Iulian Bulai: „Bojdeuca lui Creangă a ajuns pensiune-model cu încălzire prin pereţi şi gazon”.

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

15 Comentarii

  1. Astia care isi dau cu presupusul sunt categoric globalistii lui Sorosh care prefera distrugerea oricaror urme de traditii romanesti. Cati dintre ei au citit cu ochii lor macar „Capra cu trei iezi’?

  2. @vrajeala soroshista
    – „Capra cu trei iezi’ e incorectpolitic(!)
    s-a lasat cu incenderea criminalului,
    azi doar africanii mai inteleg ceva,
    pilda.

  3. BINE ca au refacut-o …
    Cat despre Autenticitate NU ma voi referi, pana NU o VAD IO, iar … 🙂
    Daț oriCUM, este mai bine decat sa NU se fi facut NIMIC.

    IO m-as interesa, ASHA, ushurel la Deviz si l-as compara BineVoitor cu CE SE VEDE si se poate evalua … 🙂
    Adica TOT SE FURA Tot Ce misca’n’TaraASTA, Rauu’, Ramuu’ … 🙂

    macar sa se fi furat in Modru DECENT, sprotiv, adica NU PreaDestulDeFoarteMult … 🙂
    OARE sa NU se fi sfintzit, oaresicum cu Ceva MIERE Financiara ?

  4. Restaurare inseamna sa folosesti materiale aproape identice cu cele originale. Mortar cu nisip, var si huma nu vopsea lavabila, dusumele si nu parchet. Tigle ceramice pe acoperis sau sita de lemn, tocarie lemn.Ce studii avea acel restaurator, ceva scoala la Dedeman ?!!!

  5. @CONTESTATARUL….Si Balaceanca s-a modernizat si te-asteapta !…

  6. La toate știm cârti. Că este un curent de “modernizare” distrugător este evident, vezi termopanele ajunse geamuri și chiar ușă la biserică, și ne mai circulând aerul devine sufocant, dar nici forțezi sărăcia și boema nu este o soluție. Fără școli de meserii școli de maiștrii de unde meseriași? Fără facultăți serioase și institute cercetare de unde specialiști?

  7. Solutii contemporane :

    1 – Ar putea incerca niste termopane si un acoperis de tigla metalica ….

    Si

    2 – Ion Creanga sa devina Membru de PNL post-mortem.

  8. Ia ganditi-va: daca ar mai trai Creanga nu i-ar placea renovarea? Doar nu va imaginati ca ar prefera paduchelnita aia veche, darapanata si imputita unde baga in el cate o oala cu sarmale si 5 l de vin si se facuse de 1 Tona!

  9. Trebuiesc de băgat Calorifere pentru Iarna si Aer Conditionat pentru Vara si Televizor Color 4 ka si Radio cu Europa Libera ! Si weceu cu apa !

  10. @IMGB, Alta Javra Tembel, ai iesit la Atac …
    Sunteti destui, ca Paduchii, ascunsi prin TOATE Crapaturile Forumului … 🙂
    NU ar trrebui sa va BAG in … Seama !

    Da’ TREBUIE sa fie o Armonie pe Lume si deci, va dau cu GAZuu’ Lampant al MITSHTOCKARELII Fine, meritat.
    Si VA BAG SI in SEAMA CUI de unde ati ieshit … 🙂

  11. Șuolduovienii vuor sî kuonkuriezî cu buojdieuka luor dîn Jászvásár („Dulșili Tîrg a’ Yeșîluor”) la încasari, hausu’ di la Viscri
    https://cdn.adh.reperio.news/image-1/1e848607-b722-416e-9874-dbb8c255af39/index.jpeg?p=f%3Dpng%26w%3D1400%26r%3Dcontain
    a’ lu’ Charles y Trydydd, drwy Ras Duw, ar Deyrnas Unedig Prydain Fawr a Gogledd Iwerddon a’i Deyrnasoedd eraill, yn Frenin, yn Ben ar y Gymanwlad, yn Amddiffynnwr y Ffydd!
    https://www.youtube.com/watch?v=msvOBHrw8GE
    …dîn mijlocu’ sașîluor șî săcuiluor!
    Kuonkuriența ie muotuoru’ Pruogriesului (la șuolduovieni)……[Rumburak]

  12. Eu cred ca ar trebui montate si cateva panouri solare pe acoperis. S-ar rezolva problema curentului ptr iluminat, incalzire prezentari video si holografice legate de viata marelui povestitor.
    Foarte interesant ar fi un filmulet cu momentele in care Creanga isi batea consoarta, Tinca Vartic cand primea cu o sarma mai putin in oala……[Rumburak]

  13. E foarte interesant cum apar niste nimeni’n drum care au doar curajul sa il atace pe Creanga sau Eminescu ori Caragiale doar din perspectiva umanitatii lor decadente. Incearca sa il aduca acolo unde se scalda ei, intr-o troaca de porci. Laturi, dejectii, smenuri, barfe, susanele. Chiar daca acestea ar fi adevarate, e momentul sa ne asumam inaintasii cu plusurile si minusurile lor inevitabile. Nu impreuna cu miturile si propaganda comunista, cerberul ocult al corectitudinii politice sau o jena culturala derivata dintr-un puritanism ideatic.

  14. Da uite ca niste tabla blika nu o pus cu parazapezi si niste camere de senzor la taverna din pod..acolo era nevoie de un restaurator de la muzeul satului… Daca nu ai pe Sf Nicolaie in cui motoceii la vatra sobei daca nu ai ciresul in curte si ciubotele la usa nu e casa lui Nică… Si un indicator spre scaldat… Hai sa punem termopan si pe vizoarele de sageti de la Cetatea Neamtului… Ce pacalici 🃏…

  15. interesant plus câteva intrebări ? (raspunsul in paranteze)

    când a căpătat bojdeuca ziduri drepte și a scăpat pe proptelele ce le avea pe-o parte ? (renovarea din ~1910)
    cand a căpătat bojdeuca priză și apă curentă ? (renovarea din 1960)
    când a căpătat bojdeuca treptele cu mână curentă ? (renovarea din 1960)

    să mai continui ?
    hai sictir că sunteți niște imbecili dacă ați pus botul la mârlănia asta care ar fi trebuit să vă miroase a pute fără a ști detaliile de mai sus ci pur și simplu numai pe baza numelor din articol :

    Vasile Ernu scriitor – parașutat în ro ca scrii de au nevoie să scrie tovarășii gradu (vezi ce scrie la Libertatea și România Curată)
    Ioan Bulai lătrău din gașca corectă care în ciuda faptului că provoacă somnul la orice emisiune / podcast e mereu adus așa pe model Alexandru Grumaz.

    Atât și ar fi fost de ajuns.
    Daaaa din nefericire a mai fost și emisiunea pe tema asta a penalului Mirel Palada.
    https://www.youtube.com/live/cgPArFG4hfs?si=0MYenuLVT-FMmF21

    V-ați luat porția de otravă ?
    Aț-i prestat la comanda ora de ură pe model 1984 – Orwell.
    Vă meritați sorta dacă vă lăsați manipulați în halul ăsta.
    (PS cât la suta din pardoseala de lemn s-a păstrat ? Ce ferestre s-au pus ?)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.