Bacău

Cetățean chinez, cetățean de onoare post-mortem

Un student chinez venit în România să învețe limba noastră și care a mers la Alba Iulia, de Centenarul Marii Uniri, înfășurat în steagul tricolor, va fi declarat cetățean de onoare post-mortem al municipiului Bacău. Tânărul a murit într-un accident de tren.

La numai 16 ani, Yin Yuguo și-a dorit atât de mult să învețe limba română la un nivel care să îi permită să traducă literatura țării noastre în limba chineză, în principal opera lui Mihai Eminescu, încât s-a înscris, anul trecut, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în programul pregătitor destinat cetăţenilor străini.

Tânărul admirat de profesori și colegi pentru interesul lui pentru cultura României a devenit cunoscut în toată țara după ce a participat, de 1 Decembrie 2018, la sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia, purtând un drapel și însemne tricolore.

Adolescentul a murit în 22 februarie când, în timp ce călătorea spre Neamț, a coborât din tren, în mers, în gara din Roman, a alunecat și s-a lovit la cap de o bornă.

La propunerea Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, susţinută şi de Primăria Bacău, acesta va primit titlul de cetățean de onoare post-mortem.

Ceremonia ar urma să fie organizată în data de 15 martie 2019, ziua când Yin Yuguo ar fi împlinit 17 ani.

„După cum se ştie, un tragic accident feroviar a determinat decesul tânărului, eveniment care a produs o vie şi îndelungată emoţie în rândul opiniei publice din România şi, desigur, în cadrul comunităţii băcăuane. (…) Iniţiativa comună a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău şi a Primăriei municipiului Bacău este menită a pune în valoare o pildă de ataşament faţă de spiritualitatea românească şi de slujire a unui ideal profesional, din partea unui tânăr studios”, se arată în proiectul de hotărâre citat.

Potrivit documetului citat, demersul este considerat „o răsplată pentru perseverenţa exemplară a tânărului în învățarea limbii române şi familiarizarea cu elementele de cultură şi civilizaţie românească”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.