CORMORANUL moţat, pentru prima oară în România. Oare Daea știe?

Societatea Ornitologică Română anunţă că a confirmat prezenţa unei noi specii cuibăritoare de pasăre sălbatică în România: cormoranul moţat, a treia specie de cormoran care cuibăreşte în România şi care nu afectează apele de interior.

Cormoranul moţat (phalacrocorax aristotelis), a treia specie de cormoran care cuibăreşte în ţara noastră, după cormoranul mare şi cormoranul mic, foloseşte doar apele marine pentru a se hrăni, fâră să afecteze în vreun fel pescăriile de apă dulce.

Cormoranul moţat este o specie care apare rar şi în numere mici în România, transmite Societatea Ornitologică Română, care semnalează existenţa în România a circa cinci perechi. Cel mai des poate fi văzut iarna, când unele exemplare vin din nordul Bulgariei pentru a-şi căuta resurse noi de hrană. Confirmarea cuibăritului a fost realizată pe data de 17 martie 2019 de Emil Todorov, biolog bulgar care lucrează pentru Societatea Ornitologică Română.

„Grupul de păsări care a confirmat cuibăritul a fost observat de mine pentru prima oară în luna ianuarie, în cadrul programului internaţional de monitorizare a păsărilor de apă, MidWinter Counts. Erau 13 indivizi, adulţi şi imaturi, în portul Constanţa. Stăteau grupaţi pe balize. M-a intrigat să văd aşa de mulţi la un loc şi am decis să continui să monitorizez acest grup. Am revenit în luna februarie, pe data de 26 şi am văzut că acum erau zece indivizi, pe aceleaşi balize şi diguri. Ştiam din Bulgaria că primul semn de cuibărire a cormoranilor moţaţi este după mijlocul lunii martie, aşa că pe data de 17 martie am verificat din nou locul unde erau. Deja cormoranii moţaţi cloceau în trei cuiburi”, relatează Emil Todorov.

Cormoranii moţaţi din portul Constanţa cuibăresc pe structuri de oţel, artificiale, platforme marine de exploatare de gaze sau petrol, comportament considerat atipic pentru această specie, care de obicei preferă să îşi instaleze coloniile pe maluri stâncoase, abrupte, cu terase, unde să nu poată fi deranjaţi. Cea mai apropiată colonie de cormorani moţaţi se află în nordul Bulgariei, la Capul Kaliakra, pe stâncile de lângă mare, potrvit sursei citate.

De acolo, exemplare de cormoran pleacă în fiecare an şi spre litoralul românesc pentru a se hrăni. Ajung, de obicei la Vama Veche, dar în ultimii ani au fost observaţi şi la Constanţa şi în alte locuri. Cormoranul moţat nu este o specie ameninţată. Populaţia europeană este cuprinsă între 153.000 şi 157.000 de indivizi maturi. Trendul populaţional este însă, descrescător. În Marea Neagră şi în Marea Mediterană este întâlnită subspecia Phalacrocorax aristotelis desmarestii.

Aceasta este prima semnalare de cuibărit a speciei în actualele graniţe ale României. Pasărea mai este prezentă pe Insula Şerpilor şi în Cadrilater.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a mers  la Comisia Europeană cu un program care să fie autorizat şi să poată fi luate măsurile necesare în ceea ce priveşte cormoranii, argumentând că aceştia mănâncă 30.000 de tone de peşte, motiv pentru care producţia României este de numai 12.000 de tone. 

„Vreţi să alegem între cormorani şi români? Eu aleg românul”, a spus ministrul ji seară, la Digi24. „Am stabilit o întâlnire cu reprezentanţii de la CE pentru un program pe care să îl autorizăm împreună. Reducem efectivele prin metode cunoscute şi aplicate de alte ţări. Dvs vreţi să alegem între cormorani şi români? Eu aleg românii, românul are prioritate. Aici nu e de ales între cormorani care îmi place mie cum zboară şi avem ONG-uri care cântăresc imaginar ce înseamnă acest domeniu.

 

Sursă foto:

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Daea e fraier ca nu aclimatizeaza focile la el la mosie la Crevedia!Focile aduc fericirea!Inca nu s-a vazut in Romania fermier cu doua ferme:ferma intitulata pompos „Ministerul Agriculturii”in care lucreaza, la camp,Daea ,sotia Daea si fiica Daea si ferma piscicola Daea,cu ailalta piatra in casa Daea,de 600 ha cu care hodorogul i-a dat peste mustata lui dragnea cu kktul lui de Belina de doar 250 ha!

  2. Stie Daea,stie totul,le monitorizeaza!Da-mi place de el,e ca Speedy,peste tot,si trebuie sa recunoastem ca n-a dat chix cu agricultura!

    • Numai cu pesta porcina nu a avut noroc,a ucis 80% din porcime,in rest datorita lui s-au obtinut productii record la hectar!Situatiameteo ,ca de obicei nu a jucat nici un rol!Mari fraieri,postaci nenorociti..

  3. ? Avem si noi „cormoranul motat” plimbaretcare imprastie ura si violenta verbal la cotroceni,ales vremelnic la 4-5 ani!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.