Creşte salariul minim. Patronatele: „Este greşit”

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se majorează la 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023, ceea ce reprezintă o creştere cu 10% faţă de nivelul actual de 3.000 de lei.

De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariaţi.

„Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră” , se precizează în Hotărârea aprobată de Guvern în 28 septembrie, publicată în Monitorul Oficial.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, faţă de 1.898 lei, cât era până acum. Această măsura nu se aplică salariaţilor din agricultură şi industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale.

„Măsura adoptată urmăreşte reducerea numărului angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, precizează Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Până la finalul acestui an există şi o facilitate fiscală, respectiv o deducere de 200 de lei, aplicată salariului minim naţional, conform OUG 168/2022.

La o zi după decizia Guvernului de a majora salariul minim de la 1 octombrie, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis că acest lucru încalcă o cutumă şi unul dintre puţinele lucruri predictibile pentru mediul de afaceri, şi anume că „el era negociat în toamna anului curent între sindicate, patronate şi Guvern pentru a intra în vigoare la începutul anului următor”.

„Guvernul a adoptat majorarea salariului minim cu aplicare de la 1 octombrie 2023. Spunem încă o dată că este greşit ca această majorare să fie implementată într-un timp atât de scurt – mai sunt 3 zile până la aplicare. Practic, mâine, toate companiile ar trebui să actualizeze toate contractele pentru angajaţii remuneraţi cu salariul minim. În plus, companiile au bugetele de salarii stabilite pentru anul curent pe baza negocierilor pe care le- am purtat anul trecut. În acest moment, perspectivele economice pentru 2024 sunt deteriorate, mediul de afaceri este supus unei serii de presiuni economice externe, iar predictibilitatea este deja extrem de scăzută din cauza lipsei de transparenţă cu care au fost tratate măsurile fiscale”, a menţionat Burnete.

Pe de altă parte, Blocul Naţional Sindical a atras atenţia că, în acest moment, trebuie clarificată, din punct de vedere juridic, şi deducerea de 200 de lei aplicată salariului minim.

„Iniţial, creşterea salariului minim de la 3.000 la 3.300 a fost justificată ca o măsură compensatorie pentru renunţarea la facilitatea fiscală prevăzută de OUG 168/2022, respectiv o sumă de 200 de lei se deduce din baza de calcul a impozitului şi contribuţiilor sociale pentru cei ale căror salarii de bază sunt egale cu salariul minim brut pe ţară. În acest moment, situaţia acestei facilităţi este neclară, producând efecte până la 31 decembrie 2023. Asta însemnând că, în lipsa unui act normativ care să abroge din octombrie acest act normativ, salariul minim net va creşte de la 1 octombrie 2023 cu 181 lei, de la 1.898 lei la 2.079 lei, urmând ca la 1 ianuarie 2024, în lipsa adoptării unui alt HG pentru modificarea salariului minim, salariul minim net va scădea cu 83 lei, de la 2.079 lei, la 1.996 lei”, au explicat vineri reprezentanţii BNS.

Sindicaliştii subliniază că majorarea salariului minim naţional de la 3.000 la 3.300 lei, în condiţiile în care nu se renunţă la facilitatea de 200 de lei, va aduce la buget în ultimele trei luni ale anului venituri suplimentare de aproximativ 666 milioane lei.

În cazul în care se majorează salariul minim şi se renunţă la facilitate, veniturile bugetului public vor creşte, pe final de an, cu 1,1 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

12 Comentarii

  1. Păi, evident.. Să fi atît de obtuz să nu știi face calcule simple ? Să nu știi care e prețul energiei , care seacă orice afacere, ca acu să obligi de fapt la palta unor sume in plus după angajat ?? Cît de prost trebuie să fii, sau de ticălos..?? Vei avea societăți inchise și somaj cu asistați sociali.. Și ăștia cu siguranță nu vor fi votanții tăi ..

  2. Cu 19,960 lei/oră creste saracia si nu salariul minim! Ce poti face cu 19,960 lei/oră, daca: 4 lei kg cartofi, 5 lei kg ceapa, 3-4 lei o paine, zarzavat 2 lei legatura cat degetul, bulionul 5-6 lei cutia de cateva grame, sare 2,5 lei cutia, cas 35 lei kg, branza de vaci 25-30 lei/kg, oua 1,5 lei/bucata, apa potabila 1,50-2,00 lei/mc+? Grija mare, gogule mincinosi sa creasca saracia, nu gluma!

  3. apropos – offtopic – am cumparat arpacas de la mega. consum arpacas – ERA FOARTE SANATOS! ARE GUST DE MOTORINA SAU CEVA! ESTE CUMVA ADUS CONTAMINAT DIN UCRAna si vandut „ieftin” in cmagazinele-corporatie din Romania? ne otravesc din aer, ne otravesc mancarea, ne otravesc solul, ne desertifica Tara prin experimente haarp! CAND V TREZITI MAH? NU V-ATI SATURAT MAH DE „SPECIALISTI” CARE SA VA „LAMUREASCA” DIN VARFUL BUZELOR RUJATE, CA ESTE NOOOORMAL SA FITI IMBOLNAVITI SI UCISI IN LAGARUL DE CONCENTRARE-EXPERIMENT ROMANIA? UNDE SUNT MAH „PATRIOTII” LU’ PESHTE PRAJIT SI CONTAMINAT? UNDE SUNTETI MAH SECURICILOR? ACUM VEDEM CA SUNTETI TOTI CONDUSI DE SERVICII!

  4. În timp ce salarul minim în mâna, net, ce-l ia un mucitor străin, pe lîngă casă și uneori masă asigurată, este de 550 dolari americani sau, azi la 1usd=4,7lei, 2585 de lei. Da, atît ia minim în mână un biciclist străin plus cazare, plus asigurre medicală.
    Aceasta, pe lîngă aducerea lor în număr mare, sute de mii an de an, nu se discută nicăieri în media dominantă. Toate lucrurile ce ard cu adevărat, însemnate, sînt ținute sub preș și ni se aruncă tot felul de scandaluri și alte înscenări (da, sînt făcături) pe care le despică-n patru săptămâni la rînd.
    Dați un ochi doar pe pag facebook „Jobs for Forigners in Romania”!

  5. Lasati bre salariile ca in cativa ani o sa ne dea baetzii de la WEF multa sanatate. Vom vedea bani numa’ la televizor si si aia vor fi cu termen de valabilitate. O sa purtam, care va purta, doar chiloti inchiriati si-o sa ragaim dupa friptura copioasa de lacuste.

  6. Pe același principiu ca la cereale ăștia vor sa interzică importul din Ucraina, tot la fel să interzică forță de muncă din lumea a3a. Patronii evazionisti vor zilieri pe post de sclavi la negru prost plătiți. După ce salariul minim pe economie care este o mizerie de 3 000 de lei brut Patronii vor sa muncești zi lumină peste 300 de ore lunar. Avem peste hotare peste 6 milioane de români, dar nimeni nu spune din ce cauza.

  7. cresterea salariului minim e rea, impozitul minimal pe dividende si evaziunea fiscala extinsa sunt bune; patronul si actionarii sa traiasca, angajatii n-au decat sa rabde, iar daca nu vor, atunci sa plece! aducem in loc nepalezi, srilankezi, pakistanezi si altii ca ei

  8. „De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de salariaţi.”

    Ce ne arată numărul salariaților care beneficiază de salariul minim pe economie?
    Că angajatorii, în complicitate cu angajații sau din lipsa de perspectivă a acestora din urmă, dau bani la negru, adică evaziune fiscală, adică să nu ne mai dam cu fundul de pământ când behăim că vrem spitale, școli, drumuri, poduri. Și nu numai politicienii fură, ci și cetățeanul de rând.
    Ar fi naiv să credem că acesta e numărul real al celor care iau salariul minim pe economie (clar, sunt multe persoane care iau acest salariu, dar nu până la concurența numărului indicat). Dacă ar fi așa cum spun statisticile, cu siguranță nu am vedea atâtea locuințe, mașini cumparate, atâtea excursii înșirate pe feisbuc, atât de pline mall-rile, magazinele, mesele de Crăciun și Paște. În schimb, am avea o mulțime turbată de indignați care s-ar revolta. Căci e greu de crezut că poți trai, pe termen lung, cu acest salariu. Altfel, dacă realitatea e cea enunțată de statistici, înseamnă că românul e laș, preferând sărăcia decât să urmeze o cale de revoltă.

  9. Daca Patronul evazionist da faliment in locul lui vine alt Patron….Tot romanu vrea sa fie Patron cu subventii….Salariul minim trebuie crescut… Economia fiind Privata, daca merge prost inseamna ca sistemul
    nu e bun…

  10. „Patronatele”, adica multinationalele, corporatiile si bancile patronate de iudeomasonii globalisti satanisti vor sa fim sclavii lor 12 ore pe zi, pana la 65 de ani la adanci batraneti, cu salarii de mizerie, cu biruri pe orice…

    TREZESTE-TE! Alogenii paraziti au ocupat toate institutiile tarii, ca lupii imbracati in blana de oaie si au intrati cu viclenie minciuna si „valori” occidentale iudeomasonice in stana de oi !!!
    Trezeste-te !!!
    Ridica-te de sub asuprirea alogenilor paraziti !!!
    Nu mai da putere alogenilor paraziti iudeomasoni folosind cardul bancar, inselaciunea „banilor” digitali, pe card, momeala „vaucerelor” lor digitale intrand in lagarul lor digital! Foloseste numai banii cash, fizici sau troc pentru a fi om liber !!!
    „Statul acesta îi apara pe straini de noi. Ca-n colonii” – Petre Țuțea

  11. Când statul le-a dat bani patronilor ca să plătească angajtul în șomaj tehnic cu 75% din salariu și ei l-au plătit cu 60%, nu s-au dereglat la buget?
    Nu era nimic greșit atunci.
    Băbăjeți d-aia vin multinaționalele și vă fac varză. Pentru că sunteți lacomi și nedeștepți.

  12. Și mai constat că sindicatele luptă din răsputeri pentru necreșterea salariilor membrilor cotizanți.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.