Cu ei ce va face Guvernul?

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită Guvernului asigurarea accesului medicilor stomatologi la măsuri concrete de protecţie socială şi economică adecvate, ca urmare a deciziei de suspendare a activităţii cabinetelor în cadrul măsurilor privind combaterea coronavirusului.

”Odată cu argumentarea nevoii imediate de a închide temporar cabinetele de medicină dentară,  Colegiul Medicilor Stomatologi din România cere Guvernului asigurarea accesului medicilor stomatologi la măsuri concrete de protecţie socială şi economică”, spun stomatologii.

Aceștia consideră că Guvernul trebuie să ţină cont de faptul că, în mod covârşitor, profesia de medic stomatolog, ca profesie liberală, se exercită în cadrul unor cabinete fără personalitate juridică, entităţi care nu au acces la pachetul de măsuri de protecţie socială şi economică, nefiind asimilate IMM-urilor sau societăţilor constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, precum şi a faptului că titularii acestor cabinete nu au şi nu pot avea calitatea de salariat al formei de exercitare a profesiei, prin urmare neavând acces la pachetul de măsuri de protecţie socială şi economică destinat salariaţilor; iar în aceeaşi situaţie se regăsesc şi medici stomatologi care exercită profesia în calitate de persoană fizică independentă.

Colegiul Medicilor Stomatologi susţine necesitatea identificării şi adoptării unui pachet de măsuri de protecţie socială şi economică care să vină în sprijinul tuturor medicilor stomatologi afectaţi de răspândirea pandemiei de COVID-19 sau de măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii infecţiei cu Coronavirus SARS-CoV-2, nu numai a celor care au calitatea de angajator sau de angajat prin accesare a pachetelor de măsuri adoptate cu titlu general.

De asemenea, Colegiul cere identificarea şi implementarea unor proceduri cât mai debirocratizate şi flexibile pentru asigurarea accesării măsurilor de protecţie socială şi economică de către medicii stomatologi, indiferent de forma sau de modalitatea de exercitare a profesiei, în regim independent sau salariat.

Stomatologii mai vor şi reglementarea expresă şi punctuală a locaţiilor în cadrul cărora se poate asigura acordarea asistenţei stomatologice pentru manoperele de urgenţă, de principiu a acelor unităţi care dispun de capabilităţi de triaj şi de resurse pentru protecţia adecvată a personalului medical.

Ei solicită şi măsuri specifice pentru protecţia socială şi economică a cabinetelor stomatologice şi a medicilor stomatologi aflaţi în relaţii contractuale cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin intermediul caselor de sănătate teritoriale, în condiţiile în care aceştia sunt penalizaţi pentru nerespectarea programului de lucru sau pentru faptul că raportează manopere sub plafonul stabilit de lege, fiind sancţionaţi sau reducându-li-se plafonul pentru perioada următoare în funcţie de realizările raportate anterior.

”Salutăm cu profund respect decizia Guvernului de a suspenda temporar activitatea cabinetelor de medicină dentară, cu excepţia urgenţelor stomatologice, şi mulţumim totodată Guvernului că a răspuns prompt solicitării Colegiului Medicilor Stomatologi din România şi a acceptat aplicarea acestei măsuri. Pentru a proteja pacienţii şi personalul medical, o mare parte dintre cabinetele de medicină dentară au anunţat sistarea activităţii încă de la începutul acestei săptămâni, dar era urgent şi oportun ca această măsură să fie aplicată în unanimitate, la nivel naţional”, afirmă stomatologii.

Ei explică şi motivele pentru care nu era suficient ca doar o parte dintre cabinete să fie închise, printre care faptul că intră în contact direct cu cavitatea bucală şi nazo-faringiană, acestea fiind principalele zone de cantonare a virusului COVID-19, apartenenţa la grupul profesional cu rata cea mai mare de risc de infectare şi de răspândire a virusului, faptul că este imposibilă o asepsie eficientă a aerului în cursul desfăşurării manoperelor, imposibilitatea celor mai multe dintre cabinetele stomatologice de a face o separaţie completă a spaţiilor de aşteptare sau a culoarelor de trecere astfel încât să se asigure distanţa necesară între pacienţi pentru a evita contaminarea.

Un alt motiv invocat este acela că nu se poate asigura sută la sută corectitudinea răspunsurilor oferite de pacienţi la completarea formularului privind riscul de a fi deja infectat.

Grupul de Comunicare Strategică a decis ca începând de duminică, de la ora 22:00 va vi suspendată activitatea cabinetelor stomatologice, fiind permise doar intervenţiile stomatologice de urgenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Deprofesionalizare total! Nu ca erau super profesionisti in meserie, acum au acoperire!

  2. Minunat! Toți stomtologii fac 2, 3 concedii în paradisurile turistice din lume vara și iarna. Însă toți la cei la care mi-am reparat dinții, Dumnezeu să le dea sănătate, nu prea mi-au dat chitanțe știind ca vrem dinți buni și nu chitanțe, ca atare vor fi plâtind sănătate și impozite ceve peste câștigul minim pe economie. Și acum toți care de 20 de ani în aceeeași țară câștigă de 10 ori mai puțin decât stomatologii și plătesc impozite de 3 ori mai mari, să fie cei care au contribuit și contribuie să li se asigure medicilor stomatologi masuri de protecție sicială și economică? Cei cu doi trei copii care economisesc din greu un an de zile ca să-și ducă 7 zile copii la mare, când ar nevoie de minim 12, cazați pe la penșiuni și mâncând seara și dimineața din traistă și amiaza la împinge tava, rămași și ei pe drumuri din diverse locuri de muncă, fără organizații de tip Colegiul medicilor, Ordinul asistenților medicali, etc… prin cine vor cere protecție economică și socială? Ar trebui pic de bun simț la cei bogați. Atfel… Aseară italienii, în balcoane câtsu popularul imn al Rezistenței italiene din Al doile război mondial “Bella ciao”. Dacă lucrurile merg nota aceast și guvernanți UE și din lume se ocupă în Crize de bănci și bogați, ne vom trezi cu lumea cântând la balcoane Internaționala, iar la italieni “Bandiera rosa”. Avanti o popolo, bandiera rossa / Alla riscossa, alla riscossa / (…) / Bandiera rossa la trionferà / (…) / Vogliamo fabriche, vogliamo terra / Ma senza guerra, ma senza guerra / (…) / Bandiera rossa la trionferà / Evviva communisma e la libertà.” E destul să înceapă unul, melodiile și cuvintele sunt simple și obsedante și lumea se molipsește mai ceva decât gripa.

  3. Specialistii nu ne-au spus ca acest COVID -19 e posibil sa fie o ruda mai batoasa a virusului hepatita-C si de aia au dat ordin sa inchida cabinele „dintarilor” fara asistente, focarele de prima linie a unui astfel de virus. Si cand te gandesti ca acum vreo 70 de ani primeai o tuica tare de 70 de grade(frunte) si apoi cu clestele ars in foc iti scoteau „coltii” si nu pateai „after” nimic. Succesuri!

  4. ‘ la măsuri concrete de protecţie socială şi economică adecvate, ” trebuie să aibă acces TOATĂ populația, dar, ce poți spera de la un guvern ignorant care … ‘stă acasă’ !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.