Cu mască sau fără mască? Au apărut excepţiile

Ordinul privind obligativitatea purtării măștii de protecție în starea de alertă a fost aprobat de ministrul Nelu Tătaru. În ordin apar toate regulile, dar și excepțiile.

Astfel, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau a medicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani

Angajatorul sau conducătorul instituției are obligația de a elabora propriile proceduri pe baza evaluării de risc pentru fiecare angajat, în funcție de programul de lucru, specificul activității desfășurate, structura organizatorică, structura incintei.

Medicii de medicina muncii vor face evaluarea de risc și vor emite recomandări privind necesitatea purtării măștii pentru angajați, iar responsabilul SSM va face instruirea angajaților în ceea ce privește securitatea și sănătatea în muncă.

Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil);
În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

6 Comentarii

  1. Dar de botniţe, de alea nu zic încă nimic ?!
    Deşi au început să le pună, mai ales pe internet, unde articolele şi postările care nu le convin sunt şterse pe capete, despre asta nimic ?!

  2. Bre, ati inebunit? Cum adica 3 metri cand de fapt, in tarile civilizate distanta obligatoriu trebuie sa fie intre 1,5-2,00 metri cu sau fara masca? Dar in pat cu sotia, cati metri trebuie sa te desparta daca camera este 2,5/4,00 metri? Dar in autobuz daca latimea e maxim 2 metri si lungimea de 6-8 metri, cate persoane pot calatori cu bussul sau trenul?

  3. Interesant in contextul pandemiei este si proiectul unui nou show TV care trebuia sa aiba lansarea in decembrie 2019.
    Masked Singer se numea, un fel de Romanii au talent, Talente XXX si alte francize de care sunt pline programele.
    Apropo de ‘cu masca, fara masca’.
    E si o conotatie simbolica in formularea asta.

  4. Chestia cu boli care afectează capacitatea de oxigenate este cam nedefinită. Care sunt bolile? Și trebuie ai țidulă la tine că suferi de așa ceva? Că așa toți nesimțiții se sufocă, râgâie, se tușesc că ei suferă cu nervii.

  5. Pai nu ati aflat ??????, guvernul a dat ordonanta de urgenta, Pandemia COVID-19 a primit ordin sa nu se lege de cei care nu poarta masca !!!. Deci e legal !.

  6. Dar mastile astea noi sunt produse in alte conditii decat cele dinainte? de ce miros atat de urat? de ce lasa in gura un gust de animale moarte? sunt tratate precum hainele „made in China’ cu tot felul de substante anti foc, care sunt de fapt cancerigene? Deci ce sa intelegem, mastile noi au fost produse cu luni inainte de „izbucnire” si depozitate si inainte stropite cu substante ignifuge? Pai de ce sa dam bani ca sa ne otravim? intreb si eu, ca lelea Floarea…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.