Cum arată amnistia fiscală de 1 miliard de lei

Aproape 600.000 de contribuabili care, în perioada 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2017, au realizat venituri sub nivelul salariului minim pe economie vor fi scutiţi de plata contribuţiei de sănătate, iar valoarea sumei care face obiectul amnistiei se ridică la 1,035 miliarde de lei, se arată în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență cerută de Viorica Dăncilă ministrului Eugen Teodorovici. Motivul elaborării acestui act normativ este ”volumul semnificativ de decizii de impunere pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate, aferente perioadei 2014 – 2017, care nu au fost comunicate contribuabililor până la data de 15 martie 2019, cu consecinţa punerii contribuabililor în imposibilitatea de a beneficia de acordarea bonificaţiei prevăzute de lege, prin plata contribuției până la 31 martie 2019, independent de voința acestora”. De asemenea, s-au luat în considerare ”inechitățile rezultate de aplicarea prevederilor legale urmare cărora, în anumite situații, persoanele fizice sunt obligate la plata unei contribuții de asigurări sociale de sănătate calculată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară cu toate că veniturile realizate se situează sub acest nivel”.

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 89/2018 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, au fost instituite noi termene de plată pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate, pentru diferenţele stabilite prin decizii de impunere anuală pentru perioada 2014-2017 și, totodată, s-a avut în vedere încurajarea achitării cu anticipație a sumelor datorate pentru aceste perioade, prin introducerea unor bonificații la plată, de 10% luând în considerare și faptul că aceste decizii nu au fost emise la timp de către ANAF. În cazul deciziilor de impunere anuală, emise de organul fiscal competent, pentru definitivarea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, termenul de plată pentru sumele stabilite de achitat, prin aceste decizii, este 30 iunie 2019. Pentru plata cu anticipaţie a sumelor stabilite prin decizie de impunere ce au în vedere definitivarea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru perioada 2014-2017, se acordă o bonificaţie de 10% din aceste sume, dacă sunt plătite integral până la 31 martie 2019, inclusiv. Valoarea bonificaţiei diminuează sumele de plată stabilite prin decizie.

La nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru perioada 2014 – 2017 au fost deja emise şi transmise aproximativ 221.000 decizii de impunere anuală în perioada decembrie 2018 – 31 martie 2019 şi sunt în curs de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanţă sau prin Unitatea de Imprimare Rapidă aproximativ 3.900.000 decizii de impunere anuală.

Potrivit prevederilor Codului fiscal, în vigoare până la data de 30 iunie 2015, precum și cel în vigoare în perioada iulie 2015 – 31 decembrie 2016, pentru anumite categorii de venituri, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă venitul pentru care se calculează contribuţia este singurul venit realizat. În cazul persoanelor care au realizat în aceeași perioadă fiscală și alte categorii de venituri, inclusiv venituri din salarii și asimilate salariilor și/sau venituri din pensii, contribuția de asigurări sociale de sănătate se datorează în funcție de venitul realizat și nu la salariul de bază minim brut pe ţară. De asemenea, potrivit prevederilor Codului fiscal, în vigoare în anul 2017, baza anuală de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate nu poate fi mai mică decât valoarea a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară, cu excepția cazului în care persoanele fizice care realizează veniturile pentru care se datorează contribuția se încadrează în categoria persoanelor care au calitatea de pensionari sau în categoria celor exceptate de la plata CASS, situație în care baza anuală de calcul nu se întregește la plafonul minim de douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară.

Pe lângă categoriile de contribuabili care obțin venituri lunare/anuale sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, respectiv sub nivelul a douăsprezece salarii de bază minime brute pe ţară și care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la acest nivel și nu la venitul efectiv realizat, există și categoria persoanelor fizice care nu obțin venituri și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, la aceeași bază de calcul (salariul de bază minim brut pe ţară).

În aceste condiţii, de regulă, pentru această perioadă, pentru persoanele care au obligația plății contribuției de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul a contribuției este condiționată de un plafon minim, respectiv, de valoarea salariului de bază minim brut pe ţară stabilit prin hotărâre de Guvern, astfel încât dacă venitul lunar realizat este sub plafonul minim, contribuția se calculează asupra acestui plafon. Având în vedere prevederile legale menționate, la nivelul Ministerului Finanțelor Publice s-a efectuat o analiză a persoanelor fizice care, în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, au obținut venituri lunare sub nivelul salariului de bază minim brut pe ţară și datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate stabilită la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară.

Ca urmare, pentru venitul realizat în perioadele fiscale cuprinse între 1 iulie 2015 şi 31 decembrie 2017, a fost identificat un număr de aproximativ 600.000 de contribuabili pentru care s-au generat sau urmează a se genera decizii de impunere anuală pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată la nivelul salariului de bază minim brut pe țară deși aceștia au realizat venituri sub acest nivel.

Valoarea totală a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de aceste persoane pentru perioada precizată este de circa 1.035 milioane lei
De subliniat faptul că situația mai sus prezentată este valabilă până la data de 31 decembrie 2017. Începând cu data de 1 ianuarie 2018 s-a trecut de la sistemul de stabilire a contribuției de asigurări sociale de sănătate de către organul fiscal competent prin decizii de impunere, la sistemul de autoimpunere (calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declarația unică), iar contribuția se datorează numai de către persoanele fizice care realizează venituri de cel puțin 12 salarii minime brute pe țară. Persoanele care realizează venituri sub acest nivel, precum și persoanele care nu realizează venituri, pot opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, pentru dobândirea calității de asigurat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.