„Dacă nu murim de virus, murim de foame”

Guvernul trebuie să repornească economia cât mai repede, altfel nu vom mai muri de virus, vom muri de foame, a declarat, pentru Mediafax, Alin Burcea, membru fondator al patronatului ANAT şi CEO al agenţiei de turism Paralela 45.

Potrivit acestuia, oamenii ar trebui să poată lucra, chiar dacă sunt în şomaj tehnic. El spune că Executivul ar trebui să schimbe şomajul tehnic, să dea 75% din bani, dar oamenii să poată lucra, nu să stea acasă, întrucât este total greşit.

„Guvernul trebuie să uşureze modul de obţinere a creditelor de lucru. Este destul de greu. În plus, sumele care se acordă la şomajul normal trebuie să fie mai mari. Acum sunt la limita subzistenţei”, mai spune fondatorul agenţiei de turism.

Alin Burcea este de părere că, pentru a supravieţui crizei, companiile pot lua măsuri şi fără sprijinul Guvernului. El consideră că antreprenorii trebuie să se îndrepte către noi afaceri.

„Companiile trebuie să se orienteze spre ce anume cere piaţa. Acest lucru este însă foarte greu. Nu este posibil ca toată economia să producă măşti şi mănuşi. Nici industria alimentară nu merge aşa bine. După explozia din prima săptămână, acum e la 40% din capacitate. Trebuie să începem să reinventăm afaceri noi”, afirmă Alin Burcea.

Pentru a reporni turismul românesc, Alin Burcea consideră că Guvernul trebuie să dea românilor vouchere de vacanţă, pentru a-i determina pe aceştia să meargă în vacanţe în ţara lor.

„Este greu de spus ce măsuri să ia Guvernul pentru repornirea turismului, dacă în 30 de ani nu s-au luat măsuri de dezvoltare prea multe. Trebuie neapărat să se dea vouchere de vacanţă, şi la stat, şi la privat, ca să îi determine pe români să meargă în vacanţa în ţara lor. Trebuie modificată legislaţia, în aşa fel încât să nu se mai plătească banii în avans, sau ca agenţiile de turism să nu mai răspundă de toţi banii încasaţi, întrucât nu este normal, după cum s-a văzut”, susţine antreprenorul.

La nivel global, turismul a fost puternic afectat de criza COVID-19, mai ales că statul chinez aduce cei mai mulţi turişti la nivel mondial, fiind o piaţă care a crescut de la 4,5 milioane de turişti în 2000, la 150 milioane în 2018, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului.

Anual, chinezii cheltuiesc în ţările străine în care călătresc aproximativ 277 miliarde de dolari, adică 16% din totalul sumei lăsate de turisţii din întreaga lume.

Deşi industria de turism din Europa şi SUA nu depinde în aşa mare măsură de chinezi, industria globală a călătoriilor ar putea avea nevoie de ani de zile pentru a se recupera şi ar putea pierde 25 milioane de călătorii în acest an, ceea ce ar putea reduce cheltuielile cu până la 73 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Tourism Economics.

Turismul este responsabil pentru 13% din PIB în Italia, ţara cea mai afectată de coronavirus. În România, sectorul turismului reprezintă aproximativ 3% din PIB-ul ţării.

Agenţia de turism Paralela 45 a încheiat anul 2019 cu un volum de vânzări de 70 milioane de euro. Compania are, în prezent, peste 250 de angajaţi, iar activitatea turoperatorului se desfăşoară în 50 de agenţii proprii şi francize, urmând ca anul acesta să mai fie deschise două agenţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Statul să plătească… 75% din salariile din mediul privat??
    Păi dacă salariații lucrează, de ce să nu-i plătească patronii?
    Burceo, ai luat-o puțin razna.

  2. Paralela 45 era trup si suflet cu statul paralel si mai mult ca sigur sponsor la toate actiunile si manifestatiile anti PSD. Nea Burcea de ce nu te duci mata la Lucovid si Cuţu sa le ceri drepturile ca din banii luati de la ciuma rosie tu ai investit in pistolul cu care te-ai impuscat in picior. Cata prostie poate fii in ţara asta !!!!!!!!!!!!!

  3. Alin Burcea si asa e supraponderal,nu moare daca face o cura de slabire!Pentru el e mana cereasca o criza alimentara..

  4. Ce-mi plac mie profetii astia ai lu’ peste prajit. Cand lucrurile sunt evidente pentru toata lumea cu minim doi neuroni functionali, hopa si astia cu predictiile. Eu urlu pe Cotidianul de ani de zile ca o sa vina foametea si multe alte nenorociri peste poporul asta descrestinat si desradacinat, care si-a vandut Mantuitorul pentru argintii Imperiului European Antihristic, si o fac bazandu-ma nu numai pe profetiile Sfintilor Parinti, dar si pe obervarea atenta a mersului acestei lumii desacralizate. Parintele Arsenie Papacioc a profetit din timp pentru cine are urechi sa auda si ochi sa vada ce se va intampla cu Romania. Iote cateva mostre: „Dumnezeu iubeşte Ţara Românească şi pe ea vrea să o spele întâi de păcate. La mulţi le-am zis: – Nu plecaţi din ţară că ţara noastră are destinul ei şi va da cei mai mulţi mucenici. Să vă rugaţi să nu vină şi peste voi necazurile care vin pe oameni, că vor veni vremuri foarte grele. Să nu credeţi că voi n-o să răbdaţi foamea. Să vă pregătiţi pentru martiraj. Rugăciunea Tatăl nostru „Şi nu ne duce pe noi în ispită” se referă la lepădările de Dumnezeu. Acesta este testamentul pe care trebuie să-l urmăm noi. Unde ne merge bine, acolo nu sporim. Unde-i mai greu, acolo te curăţeşti mai sigur. Acolo unde nu eşti cioplit, eşti necioplit”.

  5. Sa fim seriosi, profita la macim de tot ce se poate si de oriunde! Nu conteaza ca fin bugetul tarii sau buzunarul cetateanului mai ales ca au cerut celor care au achitat excursii si vacante sa nu li se dea banii inapoi, ca asa vrea guwernerul mieu! Oricum, din bataia foametei nu vor iesi decat infranti majoritatea traitorilor cu venituri sub orice critica din Romania!

  6. ce sa-i faci daca parlamentarii nu mai pot circula prin paralela cu preturi de milioane de euro. daca restaurantele s-ar ocupa de catering si sa duca mancare la domiciliu sau sa faca case de comenzi cu produsele din stoc , ce ar fi . sau doar sa fie rechizitionat hotelul pe un pret de 3 ori mai mare decat in germania e bine? probabil pregateste un faliment cu banii pe care nu i-a restituit la turisti pentru excursiile anulate, furnizorii restituind in fapt sumele. asta se numeste bancruta frauduloasa, infractiune.oare ce activitate desfasoara acum agentiile turistice de nu ii trimite in somaj tehnic?

  7. Toti s-au invatat sa stea cu mina intinsa, ca milogii la metrou ! Sa-i salveze „statul” (adica bugetul care suge contribuabulul de bani mai ceva ca Nosferatu victima de singe) pentru niste afaceri PRIVATE ! Ba ia duceti-va in palaria mea de securisti, cu hoteluri luate pe un leu simbolic ! Tot va placea voua „distantarea sociala”, adica „bogatii cu bogatii, saracii cu pulimea”, ce-am sa (ma) mai rid acuma, cu hoteluri de 300 de camere bintuite de trei clienti sinucigasi si paturi pe plaja, unul la Mamaia, urmatorul la Eforie Nord ! Ha ha !

  8. Daca cei aflati la varful tarii (Iohanis si Orban) se vor ocupa doar de latura emotionala a crizei, ceea sanitara (plus ‘vinovatii’ din sistem) exacerbata in mod fals de ei dar si de media, atunci sunt total iresponsabili si buni de puscarie daca raul actual va mai dura. Cu toate metehnele vechi de zeci de ani, spitalele din Romania ar fi facut fata corespunzator daca echipamentele si restul le-ar fi venit la timp. Romania are inca un personal medical foarte bine calificat si responsabil comparativ cu multi alti bugetari facand parte din alte bresle (magistratii, de exemplu). Si Iohanis si Orban par a se fi dat la fund de la bun inceput, au ramas vizibili tarii doi neica nimeni,Vela si Catzu. Faptul ca Iohanis iese la tv pentru a citi niste texte subiective scrise de altii este NIMIC raportat la noile puteri ce-i sunt conferite de actuala stare de urgenta. Pe langa alte belele viitoare, spectrul foamei este cel mai grav nu numai pentru romani ci pentru intreaga lume. Aceasta bineinteles daca starea actuala va mai dura multe saptamani. Sa speram ca Dumnezeu va avea grija de toti.

  9. Sa va fie Chinejii aia de turisti ai dreak, ca nu va mai ajung banii….Zdrentele alea de Chineji o sa distruga toata lumea asta in curand. La ce o sa va trebuiasca banii lor atunci, loazelor?!

  10. Hotelierii de pe Litoral merita Editat! Au concesionat hoteluri, fara sa le renoveze, tot cu mobilier vechi si ponosit, pereti care miros a igrasie, grupuri sanitare insalubre, dar practica niste preturi umflate. Si se mai mira ca turistii prefera Bulgaria, sau Grecia unde, la acelasi pret, sau mai mic, conditiile sunt mult mai bune. Bisnitarii au ocupat plajele, incat nu mai poti pune un cearceaf pe nisip, ci trebuie sa inchiriezi la tarif nesimtit sezlonguri de la ei. In urma pandemiei, romanii vor fi mai saraci si nu vor mai da buzna ca anii trecuti, asa ca patronii din turism vor trebui sa se multumeasca si cu oase, nu numai cu carnita. Pofta buna tovarasi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.