Date care nu arată bine: a crescut deficitul bugetar

Execuția bugetului general consolidat, conform datelor operative de execuție, s-a încheiat pe primele patru luni ale anului 2019 cu un deficit de 11,4 miliarde de lei, respectiv 1,1% din PIB. Anul trecut, după patru luni s-a consemnat un deficit de 0.65%. Veniturile bugetului general consolidat, sunt în sumă de 99,5 miliarde lei, reprezentând 9,7% din PIB, comparativ cu 9,5% din PIB în aceeași perioadă a anului 2018. Procentual, veniturile au fost cu 11,0% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Se înregistrează creșteri, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuții de asigurări (+19,6%), TVA (+12,0%), nefiscale (+9,6%), accize (+2,9%). Încasările din contribuțiile de asigurări au fost influențate de
creșterea efectivului de salariați din economie, a câștigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar și de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA au crescut cu 12,0% față de realizările aceleiași perioadă a anului 2018, ajungând la o valoare de 19,6 miliarde lei. De asemenea, încasările din impozite și taxe pe proprietate au crescut cu
8,2%.
S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 11,0% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018. Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt de 5,1
miliarde lei.
Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 110,9 miliarde lei, cu 15,9% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent.
Cheltuielile de personal sunt cu 26,0% mai mari față de cele realizate în primel patru luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 14,9% față de primele patru luni ale anului precedent. Creșteri semnificative se înregistrează atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat. Se înregistrează de asemenea creșterea cheltuielilor cu dobânzile cu 14,9%. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de aceeași perioadă a anului precedent cu 15,0%, fiind influențate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizației sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei. Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele
aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6,8 miliarde lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4557 Articole
Author

5 Comentarii

  1. darius a taiat-o, liviu s-a „ascuns”, orlando vorbeste singur, veorica nu pricepe nimic. e nasoala treaba, ma duc la a3 sa-mi refac moralul cu niste chestii despre basescu, statul paralel, soros,cresterea economica5%…

  2. A crescut Deficitul bugetar?
    O sa iasa analfabeta Veorica si o sa se laude: „Suntem pe Primul loc in UE”!!!
    Duduie Economia, zilnic Romania se imprumuta!
    Crestere economica record, Deficit record, Economie marca PSDragnea!

  3. @zaroni: Excelent, felicitari, am ras cu gura pana la ureche!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Președintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru: Suprabugetarea Veniturilor, Prognoze Nerealiste pe Cheltuieli.

    ”Deficitul bugetar e mult peste așteptări, aproape DUBLU față de anul trecut, ceea ce cred că ar trebui să ne îngrijoreze.
    Execuția bugetară în Aprilie a fost foarte SLABA și pe Venituri și pe cheltuieli. Cred că în ritmul în care se merge pe Cheltuieli va fi nevoie de realocări de sume mai mult decât semnificative pentru a putea acoperi necesarul de cheltuieli obligatorii până la sfârșitul anului. Nu e timpul pierdut, se mai pot face corecții, dar corecțiile trebuie să fie semnificative, de la prima rectificare trebuie luate măsuri corective puternice pentru a putea rămâne în 3%”, spune el.
    El avertizează însă că suprabugetarea veniturilor pe baza unor așteptări prea optimiste(MINCINOASE!) a devenit evidentă odată cu publicarea Execuției pe primele 4 luni din 2019.

    ”S-au bugetat Sume mult prea mari. La contribuțiile de asigurări sociale, dinamica lor a încetinit puternic, ceea ce ne arată destul de clar ce am punctat în opinia noastră de la Bugetul INITIAL și anume că presupunerile cu privire la piața forței de muncă, în primul rând numărul de salariați – 3,8% creștere, e o iluzie pentru că anul trecut am avut o creștere de doar 1 și un pic %. Practic Veniturile din CAS și din impozitul pe venit au fost inflamate(UMFLATE!) artificial pe baza unor Prognoze Nerealiste(marca PSDragnea!), în special de număr de salariați”, a spus el.
    https://cursdeguvernare.ro/o-executie-bugetara-ca-in-criza-pe-fondul-unei-cresteri-economice-de-top-deficitul-la-4-luni-dublu-fata-de-cel-de-anul-trecut.html

  5. daca in articol se vorbeste de 1,1% si 0,65% atunci pana la 3% cat este limita impusa de UE mai sunt inca 1,9% sau 2,35%, nu vad unde este probema, dar va fi minunat, cand vom avea crestere MINUS %, somaj si impozitari suplimentare, pe principiul vostru ar trebui desfiintate bancile si implicit creditele, N% din populatie traiesc in ”deficit”, avand imprumuturi de nevoi personale, altii ipotecar, deci ani de zile traiesc pe ”minus” in deficit…dar in final au un acoperis, o familie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.