De ce avem inflație tot mai mare

Rata anuală a inflației și-a întrerupt parcursul descendent la începutul anului 2019, atingând 3,83 la sută în luna februarie, valoare plasată deasupra intervalului de variație asociat țintei staționare (de ±1 punct procentual în jurul nivelului de 2,5 la sută), și 4,03 la sută în luna martie, cu 0,76 puncte procentuale peste nivelul consemnat la finalul anului 2018, se arată într-un document al BNR. Cu excepția prețurilor administrate, toate marile grupe de bunuri și servicii incluse în coșul de consum al populației au contribuit la schimbarea de tendință a inflației, în contextul manifestării unui cumul de șocuri nefavorabile, printre care scumpirea semnificativă a legumelor, creșterea cotației internaționale a țițeiului, eprecierea moderată a monedei naționale sau majorarea substanțială a accizei la țigarete. O tendință ascendentă a fost decelată și în cazul ratei anuale a inflației CORE2 (care elimină din calculul inflaţiei IPC prețurile administrate, volatile, ale produselor din tutun și ale băuturilor alcoolice) ajustat, aceasta avansând în primele trei luni ale anului 2019 cu 0,3 puncte procentuale față de finele celui anterior, până la 2,7 la sută. În aceste condiții, rata anuală a inflației IPC s-a situat în martie 2019 cu 1 punct procentual peste nivelul anticipat în ediția din februarie a Raportului asupra inflației publicat de BNR.

În contrast, rata medie anuală a inflației IPC calculată pe baza metodologiei naționale s-a înscris pe o traiectorie descendentă în primele trei luni ale anului, atingând 4,4 la sută în martie. În același timp, rata medie anuală a inflației calculată folosind indicele armonizat (IAPC) s-a menținut la 4,1 la sută, ecartul față de media europeană continuând să rămână ridicat (peste 2 puncte procentuale). Conform datelor Eurostat, România are cea mai mare inflație din UE.

Marcând o inversare de tendință față de evoluția înregistrată pe parcursul anului 2018, rata anuală a inflației CORE2 ajustat s-a poziționat pe o traiectorie ascendentă în trimestrul I 2019, mișcare imprimată de bunurile nealimentare și servicii. Pentru serviciile de piață, determinante au fost accelerarea ritmului de depreciere a monedei naționale în prima parte a anului și unele majorări ale tarifelor la anumite servicii de telecomunicații, ca efect al modificărilor legislative introduse la finalul anului 2018 și care vizau impunerea unor taxe suplimentare companiilor din acest domeniu. În același timp, inflația de bază a continuat să recepteze în manieră persistentă presiuni atât pe canalul costurilor cu forța de muncă ale companiilor (alimentate de menținerea la niveluri ridicate a gradului de tensionare a pieței forței de muncă), cât și al cererii excedentare de consum. Aceasta din urmă a continuat să exercite atât un efect direct, prin impactul deviației pozitive a PIB asupra inflației de bază, cât și unul indirect, facilitând transmisia în prețurile de consum a diverselor șocuri inflaționiste produse în economie. În acest sens, trimestrul I 2019 a fost marcat de creșterea generalizată a anticipațiilor inflaționiste ale agenților economici – firme din comerț, industrie, construcții și servicii, precum și consumatori finali –, variabilă cu rol de a certifica presiunile inflaționiste latente existente în economie.

Dinamica anuală a costurilor unitare cu forța de muncă pe ansamblul economiei s-a temperat în trimestrul IV 2018 (până la 10,6 la sută, în reducere cu 3,9 puncte procentuale comparativ cu intervalul precedent), dar continuă să fie înaltă pentru al doisprezecelea trimestru consecutiv. Totodată, în industrie s-au menținut presiunile ridicate induse de costurile salariale unitare (variație anuală de 5,8 la sută în trimestrul IV 2018, similară intervalului precedent). În plus, perioada ianuarie-februarie 2019 a adus un salt de dinamică (până la 10,6 la sută), determinat în principal de accelerarea vitezei de creștere a salariilor. Neacoperirea avansului remunerării salariale cu câștiguri adecvate în planul productivității muncii (observată în ultimele luni la nivelul majorității ramurilor industriei prelucrătoare, cu excepția sectorului auto) periclitează atractivitatea exporturilor românești pe piețele internaționale, decalajul putându-se transpune în același timp pe piața internă în majorarea prețurilor plătite de consumatori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

19 Comentarii

  1. Soros, Macron, Merkel, Kim Kardashian, Adriana Grande, Eurovision si multi ca ei fac tot ce pot sa creasca inflatia in Romanai. Asa ca din salariile crescute de Dragnea et company nu mai poti cumpara decat o felie de apine unsa cu margarina.

  2. De ce nu-l întrebi @Cosmin Pam Matei, pe numitul Isarescu? fiindca tipul stie sa organizeze si-o deflatie nimicitoare (jucându-se de-a yo-yo cu leul), nu numai o banala inflatie? si pe-aia care-au gasit, în decembrie ’89, tara fara datorii, pentru ca Basescu s-o-ndatoreze la 100 de miliadre de $ ? aia care-au distrus industria si agricultura tarii (cu distrugerea Ministerului Comertului Exterior – vezi ce-a facut, de craciun ’89, miliardarul Catarama, ori cu „privatizarile” si-asa zisele „restituiri” – UNICE-n Europa estica!, vezi ce-au facut socialistii, prin infractorul de Nastase Adrian, prim-ministru)? de unde sa stie cititorii? nu, dom’le, întreaba-i pe respectivii, al caror loc si e-n puscarie pâna la sfârsitul zilelor!

  3. Lasati-o moastra. A iesit matusalem si a zis: CARTOFUL. Asta e ma nene ma. Cartoful duce la inflatie. Oul a fost, untul, mai lipseste pasta de dinti, scobitoarea etc. Au nevoie sa isi justifice politica de dobanda monetara si asta e singura ce le-a mai ramas. Inflatia. De ce? Pentru ca pe lichiditate nu mai pot arunca vina, ca BNR o suge in secunda 2 cum apare. Si uite asa pot tine un ROBOR de 3-3.5% fata de un Euribor de – 0.3. Au nevoie de bani pentru a echilibra deficite si asta e singura posibilitate. Ca au schimbat ROBORUL cu IRCC, nu e bai. Tot ce e in piata merge si inca va merge cu ROBOR. Acolo e grosul Daca se da lege sa dispara roborul din creditele pers fizice atunci sa vezi plangere. OUG 13 a fost minciuna. Voi nu vedeti cum se plang bancile de un zero virgula, ca raman fara profit sau mai rau in pierdere. La prostime, ce mai conteaza 1-2-3 procente in plus. Ba mai vine un super analist si zice ca normal ar fi fost sa fie 4-5 😀

  4. Ironie MAXIMĂ pe Tweet – O Bancă din România are Cursul valutar de azi în cireșe: Un Euro – 2 cireșe și jumătate!

    Banca Transilvania are Cursul zilei în cireșe, ca o ironie la faptul că fructele apărute în piețe sunt foarte scumpe, ajungând în ultimii ani să fie catalogate drept produse „de lux”.
    În schimbul unei Coroane suedeze poți cel mult să atingi cireașa, conform Mediafax.

    Așadar, la cursul zilei, un dolar american e cotat la 4,3 lei la vânzare sau 2 cireșe.

    Un Euro este 4,8 lei la vânzare 2 cireșe și jumătate, în timp ce în schimbul unei coroane suedeze poți cel mult să atingi cireașa.

    La începutul lunii mai în piețele românești au apărut cireșele importate, care se vând și la prețuri de 120 lei/kg.
    Potrivit specialiștilor din domeniul agro-alimentar, vânzarea acestor produse la prețuri atât de mari reprezintă o speculă pură.

    Ca și anul trecut, pe rețelele de socializare circulă foarte multe glume despre prețul cireșelor, precum:

    „Femeile nu-și mai fac selfie cu geanta Louis Vuitton, ci cu punga de cireșe”!

    „La aprozar: – Puneţi-mi şi mie cireşe de 10 lei, vă rog… – Ori luaţi una întreaga, ori deloc. Eu din ea nu tai…”!

    Dle Dragnea, Irinuca cate cirese v-a cumparat?!

  5. De ce?!
    Din cauza de BINE PSDist!
    Ce va DA PSD, va IA Inflatia!
    Dragnea tace chitic!
    „Statul paralel” e de vina!

    „Record NEGATIV – România a avut în perioada ianuarie – aprilie 2019 cea mai mare inflație din Uniunea Europeană
    România a avut în perioada ianuarie – aprilie 2019 cea mai mare inflație din UE, cu rate cuprinse între 3,2% și 4,4%, conform datelor prezentate vineri de Eurostat.

    Inflația în UE a fost 1,9% în aprilie, în creștere față de 1,6% în martie, în timp ce în zona euro rata anuală a inflației a fost 1,7% în aprilie, peste cea din martie, de 1,4%, conform Mediafax.

    Cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost înregistrate în aprilie în Croația (0,8%), Damenarca și Portugalia (0,9%), iar cele mai ridicate în Româna (4,4%) și Ungaria (3,9%).

    În comparație cu martie, inflația a scăzut în 6 state membre, a rămas stabilă în 2 state și a crescut în 19 state.

    Cele mai importante contribuții la creșterea prețurilor au avut-o serviciile, cu o creștere de 0,86%, urmate de energie (0,51%), alimente, alcoole și tutun (0,29%) și alte bunuri industriale ne-energetice (0,06%).”
    Editat

  6. Eu ascult de inteleptii acestui neam,obidit si impilat de straini corporatisti!Astazi, excelenta sa Ministrul Agriculturii Petre Daea a declarat, intrebat despre pretul mare al cartofilor,”ca pretul suplimentar vine din faptul ca sunt cartofi de anul trecut si exista costuri de depozitare”, el referindu-se apoi la rosii, dar si la faptul ca la Bruxelles piata este de trei ori mai scumpa decat in Romania””Puteti sa-mi spuneti ca-s veniturile altele, dar produsele sunt aceleasi, iar gustul tomatelor romanesti si valoarea lor este extraordinara”, a afirmat fara nici o legatura cu realitatea! Pam,pam!
    Batranete,haine grele!Cine nu are batrani, sa -i cumpere,anul asta sunt ieftini, ca e scumpa mancarea!

  7. – Ce mănâncă dragonii?
    – Ce vor ei.

    Cam așa e și cu inflația.

  8. DE ce? Pentru ca comertul angrou si cu amanuntul este majoritar in mainile strainilor, pentru ca toate utilitatile( mai putin in Ardeal) sunt in mainile multinationalelor, pentru ca bancile sunt cu capital majoritar strain, pentru ca sa face presiune permanenta asupra decidentilor romani sa nu ia masuri concrete in favoarea populatiei, pentru ca exista multi tradatori romani in posturi cheie, pentru ca exista presiunea UE, in interesul popularilor si im licit a opozantilor din Romania, ca tara sa mearga intr-o directie dorita de ei, pentru eliminare fortelor politixe patrioate si natiopaliste! Este un raspun simplu, dar real!

  9. Avem inflatie pentru ca avem un guvern de prostovani ce sa ne mai ascundem dupa degete! Daca i-am face incompetenti, am jigni incompetenta. In special „finantistii”, orlando dicoteca si daruiusica amator cavouri pentru depozitarea valutei in loc de cont bancar plus mirobolantii antonx2 de la economie si cormoranul de la agricultura sunt mostre de prostie crasa. Cand finantele, economia si agricultura sunt la pamant, e normal sa avem inflatie!

  10. Eu stiu de ce inflatia îi tot mai mare.PORODICA LU,,,DRACNIAA ÎI DE VINÃ,CÃÃ,ÎI CÎT COIU LA DOBRIN PORODICA Si ZAMÃ P—-la CEDRACU

  11. CRED SI EU CA DIVINA ÎI DRACNIA CU INFLATIA,NU BAGAT INGRASAMINT CHIT TREBUIE LALEGUMA DRACNIA ÎI DI VINA.

  12. Stiti de ce nu ridic buletinu de referendum?Nu din cauza lu Dracnia,.Din cauza lu JOVANU.

  13. MA CAM DOARE COLOANA,AM GASIT HIBA,STIU VINA.,,DRACNIAA ÎI DE VINA

  14. O plouat cu grindina,o cam stricat,leguma,ceapa ,cartofu,salata,morcovu.ETC.TOT DRACNIA ÎI DE VINA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.