Doliu în presă şi cultură

Radu Călin Cristea, critic literar, jurnalist, eseist și scriitor, a murit la vârsta de 65 de ani.

Din 2013, Radu Călin Cristea era membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

S-a născut în anul 1955, în comuna Ineu şi a urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București.

A fost mai întâi colaborator și, mai apoi, redactor la programul „Actualitatea Românească” difuzat de Radio Europa Liberă (1990 – 2002).

A fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR.

Începând din 1990, a fost membru al Uniunii Scriitorilor și membru al secției de critică și istorie literară a Asociației de București a Uniunii Scriitorilor.

Una dintre cele mai cunoscute cărţi ale sale este „Împăratul cu şapcă”, despre regimul Traian Băsescu şi elitele sale.

Colegul său de breaslă, Dorin Tudoran îl caracterizează drept „unul dintre cei mai buni jurnalisti din Romania. El radiografiaza realitatea cu acuratetea unui scaner foarte performant, cintareste faptele cu precizia unei balante deosebit de fine, slujindu-si auditoriul cu modestie si cu o impecabila obiectivitate. Intr-o tara in care presa se numara printre cele mai corupte, arogante si iresponsabile segmente ale societatii, Radu Calin Cristea nu este contemporanul timpului sau. El inca mai crede in cinste, limpezime, civilitate si simt al raspunderii. Niciodata ostentative, calitatile narative ale lui Radu Calin Cristea sunt acelea ale unui scriitor de prima mana. El cunoaste, respecta si foloseste puterea imensa a Cuvintului, asa cum putini colegi de breasla sint in stare sau doresc s-o faca.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

1 Comentariu

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Ne parasesc oamenii buni pentru o alta lume mai buna.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.