FIFA, răsplătită pentru că va da Arabiei Saudite Mondialul din 2034!

S-a vorbit despre o adevărată caracatiță a unui sistem de tip mafiot la FIFA pe vremea când forul mondial al fotbalului era condus de elvețianul Joseph Blatter, cu implicația unui imens nume din istoria sportului rege, un mutiplu câștigător al Balonul de Aur, francezul Michel Platini, dar succesorul său, Gianni Infantino, se dovedește a-l bate la toate capitolele pe Blatter. A existat întâi scandalul acordării dreptului de organizare a turneului final al CM din 2018 Rusiei, care ar fi acordat, evident, sub diferite modalități legale, mari avantaje financiare șefilor FIFA.

S-a stins scandalul Rusia, și ca urmare a faptului că nimeni nu a avut nimic de obiectat în privința organizării dar și a faptului că noua gazdă, pentru CM 2022, micuțul stat din Golf, Qatar, ridica, pe bună dreptate, un adevărat Everest de suspiciuni pentru modul în care a putut obține în fața altor țări cu tradiție în sportul rege. Au ieșit la iveală multe aranjamente cu sume exorbitante, cu numeroase persoane inclusiv politice, cum ar fi actualul președinte al Franței, Emanuel Macron, implicate masiv, dar s-a terminat și dosarul Qata fără nici o urmare, poate și pentru că gazdele celui mai ciudat Mondial ca distanțe între orașe (nici o oră de mers) au fost, spre marea surprindere a multora, cu adevărat impecabile în organizare.

Acum, 2026 se va ține, primul Mondial cu 48 de echipe în loc de 32 și primul cu trei țări gazdă (SUA, Mexic, Canada) iar în 2030 avem ceva foarte ciudat ca sistem de organizare, dar perfect pus la punct pentru planul FIFA de a nu mai putea exista contracandidată Arabiei Saudite pentru ediția 1934, acel turneu final pe trei continente, în care se va începe cu câte un meci în Uruguay, Argentina și Paraguay, apoi ne vom muta pentru restul partidelor inclusiv finalele, în Peninsula Iberică (Spania și Portugalia) plus pe continentul negru, în Maroc. O lovitură magnifică din partea avocatului Infantino, pentru că aplicând sistemul rotației continentelor în acest mod pentru 1934 au fost blocate trei continente, Europa, Africa și Africa și cum în 2026 a fost America de Nord și Centrală rezulta clar că doar Asia, în speță Arabia Saudită, va putea fi gazdă. Și cum de acum lucrurile sunt clare a venit recent și uriașa răsplată încă de pe acum, din partea miliardarilor șeici din Arabia Saudită.

Concret, ca din întâmplare, cotidianul The Times a dezvăluit că forul mondial a încheiat un parteneriat care se întinde pe 11 ani și, potrivit căruia, va primi suma de 100 de milioane de dolari din partea Aramco, companie de stat în Regatul situat în Orientul Mijlociu. Acordul semnat de Gianni Infantino va fi valabil până în 2034, când e aproape sigur că Arabia Saudită va organiza turneul final, în condițiile în care până în prezent Australia și-a retras candidatura și nimeni altcineva n-a mai licitat. Și ca să fim mai expliciți pentru modul în care fost răsplătită FIFA pentru serviciile aduse Rusiei în 2018 și Qatarului în 2022 să spunem că principalul sponsor între 2018 – 2022 a fost gigantul rus Gazprom iar după aceea misiunea de a pompa miliardele de dolari la forul mondial a revenit Qatar Airways, lângă care, în mod ciudat, dar explicabil acum, s-a alăturat și Visit Saudi.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.