Harta mortalității infantile

Deși rata mortalității infantile a scăzut în ceea ce privește media pe țară, la 6 la mia de copii născuți vii, potrivit datelor finale ale Institutului Național de Statistică, procesate pentru anul 2018, ies la iveală clivaje cronice între județe, precum și între urban și rural. Astfel, dacă în București rata mortalității infantile a coborât la 3,3 la mie, Tulcea are o rată de 14,7 la mie, peste dublul mediei naționale. O discrepanță dramatică se observă și între urban și rural: în Botoșani, de pildă, rata mortalității infantile în rural este de trei ori mai mare decât la oraș, unde mamele au acces la servicii medicale constante.

Potrivit centralizării INS, sunt județe în care mortalitatea infantilă este și de cinci ori mai mare față de altele, unde șansa la viață a copiilor născuți prematur sau cu patologii severe este mult mai bună.

 Județele cu cea mai dramatică rată:

  • Tulcea – 14,7 la mia de copii născuți vii
  • Botoșani – 12 la mia de copii născuți vii
  • Sălaj – 11,1 la mia de copii născuți vii

Județele unde șansa la viață este optimistă:

  • Dâmbovița – 3 la mia de copii născuți vii
  • Ilfov – 4 la mia de copii născuți vii
  • București – 3,3 la mia de copii născuți vii

 

Este de menționat că rata mortalității infantile se află în corelație cu numărul nașterilor și al deceselor.

„Clivajul uriaș între câteva județe ale țării ne arată că șansa la viață a nou-născuților depinde de accesul la servicii medicale și de dotare a maternităților cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci și o încălcare a dreptului la viață.

Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităților și să dezvoltăm programul de combatere a mortalității infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială și continuăm să punem presiune pe autorități, să facă din maternități o prioritate zero”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

O discrepanță se observă și în ceea ce privește șansa la viață a copiilor care se nasc în mediul rural. În toate județele, cu excepția Ilfovului, rata mortalității infantile este sensibil mai mare în mediul rural față de mediul urban, dar în Botoșani situația este dramatică: 16,6 față de 5,6 la mia de copii născuți vii.

 „Când vorbim despre nou-născuți, nimic nu este prea mult și în ultimul timp maternitățile au beneficiat de dotări care au făcut ca nou-născutul cu patologie să beneficieze de o șansă în plus, dar de multe ori ne confruntăm cu adevărate drame, când, după o luptă câștigată, după 20, 30, 50 de zile un copil se externează din maternitate și ajunge acasă într-un mediu neprielnic.

Județul Botoșani este printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Mortalitatea infantilă este influențată, mai ales în mediul rural, de sărăcie, accesul limitat la medicina primară, multe comune nu au medic de familie, și atunci când el există, se află la distanță mare sau cu program divizat în mai multe localități. La acestea se adaugă numărul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate.

 Mulțumim Organizației Salvați Copiii pentru grija permanentă ce o poartă celor mici și pentru echipamentele donate spitalului nostru. De asemenea, Salvați Copiii este un real sprijin în comunitățile rurare defavorizate și ne dorim să reușim împreună să reducem numărul sarcinilor nedispensarizate”, a explicat dr. Carmen Zaboloteanu, sef secție neonatologie Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani.

Ajutor contribuabili

Până pe 25 mai, fiecare contribuabil poate descărca Formularul 230 sau
Declarația Unică, precompletate cu datele de identificare ale organizației, de la adresa www.salvaticopiii.ro/redirectioneaza.
Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate și depuse personal la administrațiile financiare sau trimise prin poștă, cu confirmare de primire. Suma nu trebuie menționată în formular, ea urmând să fie completată de administrația financiară.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Ciudata este rata mortalitatii infantile pentru judetele din Transilvania! Oare care este explicatia? Politicianii lor in loc sa faca politica nationala mai bine s-ar ocupa de cea regionala! Iar sudul tarii, blamatul Teleorman etc. stau altfel…

  2. Ar fi extrem de necesar sa aflam cat mai multe date statistice despre starea sistemului de sanatate publica din Romania, sistem aflat pe ultimul loc in Uniunea Europeana.Poate ar intelege si domnul ministru ca nu profiturile policlinicilor si spitalelor private sunt prioritare in Romania ci alti indicatori, printre care Speranța de viață la naștere,Prevalența fumatului,Rata deceselor cauzate de bolile cronice, rata obezitatii, disconfortul la zgomot…dar la patru mii euro lunar de la polisano nu poti sa ai asemenea obiective pentru romanii fara posibilitati sa mearga in sistemul privat, eventual iti tragi niste bani de la casa de sanatate ca acolo e pusa fosta directoare tot de la polisano…din sibiu.

  3. aia cu mortalitate infantila maxima ne dau lectii de civilizatie. Da, blamatul Teleorman sta mai bine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.