Ion Caramitru, scrisoare deschisă către spectatori

Ion Caramitru, managerul Teatrului Național din București, a trimis o scrisoare deschisă adresată „ în mod special spectatorilor, prietenilor si neprietenilor“. „Mă simt nevoit pentru a treia oară în ultimii 20 de ani să-mi salvez onorabilitatea“, scrie Ion Caramitru. Actualul manager al TNB nu ezită să vorbească despre un „linșaj mediatic“ dar și despre faptul că duce o luptă pentru a salva de la inactivitate și faliment TNB și principalele instituții naționale ale României aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii, responsabil, „de facto, de activitatea noastră“.

SCRISOARE DESCHISĂ

Mă adresez pe această cale oamenilor-în general, spectatorilor-în special, prietenilor și celor care nu-mi sunt prieteni.
Când am debutat în rolul Eminescu, în 1964, la TNB, regizorul Sică Alexandrescu mi-a scris o dedicație pe cartea dăruită la premieră:
”Dragă Caramitru, cine are talent are și mulți dușmani, tu ai mult talent, îți doresc cât mai mulți dușmani !”
Pot să-i spun maestrului meu că urarea s-a împlinit. Am destui dușmani și în teatru, și în Parlament, și în Guvern și chiar pe stradă.
Am ajuns, iubite maestre, la maturitate !
Nu am a-mi reproșa mai nimic, nici privind conduita mea civică, nici profesională și nici materială.
Trebuie să-mi reproșez încrederea în oameni și naivitatea de a uita ceea ce românul, tot timpul știe, că surprizele majore, dramatice și uneori chiar tragice vin de la cei cărora, într-un fel sau altul, le-ai făcut doar bine în viață și în carieră.
De-aici și până la linșajul mediatic pe care îl trăiesc, e doar un pas.
Trebuie să mă apăr, să dovedesc, să mă dezbrac în fața lumii, pentru a arăta unde mă doare și ce am de gând să fac. Cam cum era în comunism.
Am mai trecut prin asta. Sunt pregătit.
Mă simt nevoit, pentru a treia oară în ultimii douăzeci de ani, să-mi salvez onorabilitatea.
În 2001, tot la inițiativa Ministerului Culturii, s-a decis un control, chitit să mă compromită, în legătură cu UNITER. La final, am câștigat în instanță, un proces de calomnie care s-a încheiat cu condamnarea penală a Secretarului de Stat Ion Antonescu, zis ”Mareșalu’ ”. Am cerut, atunci, daune morale de 1 Leu, fiindcă nu câștigul material m-a interesat, ci ca adevărul să iasă la lumină.
Între 2015 și 2017, am fost controlat în toate ipostazele de funcționar public, de binecunoscutul organism A.N.I.
În 2017, dosarul a fost clasat.
Astăzi, mă pregătesc pentru a treia încercare. Acuzele curg torențial, sunt deja un infractor, terenul e aproape inundat.
Numai că astăzi, cauza mea este, în principal, salvarea de la inactivitate și faliment a Teatrului Național din București și a principalelor instituții naționale ale României, aflate în directă legătură cu Ministerul Culturii și Identității Naționale, responsabil, de facto, de activitatea noastră.
Alături, un alt traseu de abordat, pornit de la delațiuni și neadevăruri venite de la câțiva colegi lipsiți de scrupule.
Sunt pregătit și pentru asta.
Vreau să-mi asigur prietenii că nu am nevoie de ajutor, că am adevărul de partea mea și că voi lupta să-l dovedesc. Îi rog doar să mă urmărească în tot ce fac.
Atât.

Ion Caramitru
08.07.2019

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Așa este Domnule Caramitru! Cum sa fiți considerat vinovat de inactivitatea și falimentul TNB, când dv., ați fost doar managerul acestui teatru? Eu va atribui o singura vina: de ce nu v-ați dat demisia și sa Rămâneți un simplu actor?

  2. „ O scrisoare deschisa” dupa „ O scrisoare pierduta”. Sunt convins ca nu toti spectatorii sunt turmentati si nici, toți, actorii carcotasi. O retragere demna e mai onoranta decat un teanc de argumente.

  3. Cred uneori ca harul Comediei le-a fost dat unor oameni care nu stiu ca il au, precum personajul lui Moliere.

  4. Dle Caramitru.
    Te cunosc deja și nu mai e cazul să „joci” pentru cunoscători. O demisie încă mai poate fi ceva civilizat. Dar despre ce vorbim noi….

  5. Ion Caramitru – cel mai mare actor, regizor si manager general din Univers – a donat intreaga sa avere pentru salvarea unor teatre din provincie aflate la ananghie financiara. Cu aceasta ocazie si-a anuntat retragere la pensie atunci cind va deveni cu 1 an si 4 luni mai in virsta decit Radu Beligan atunci cind a trecut dincolo.
    Mare Om, Mare Actor, Mare Regizor, Mare Manager General ! Nu-l Meritam…

  6. Trebuie data lege…la 65 ani pensionate obligatorie si posibila doar colaborare o jumate de norma.

  7. Sunt lucruri simple, izvorâte in înțelepciunea populară: Prostu dacă
    nu-i fudul, parcă nu e prost destul.

  8. Pacat! D-l Caramitru , respectat si apreciat , ca actor , imbatraneste urat ! A ratat cel mai mare rol al lui : cel de om ! Colegii lui de breasla n-au explodat degeaba ! Intr-adevar , o retragere , cat de cat , eleganta , i-ar mai salva , putinul care a mai ramas, din „onorabilitatea” d-niei sale .

  9. Cine crede ca Caranitru s-a ratacit alaturi de alti gura casca ajungand taman in fostul sediu al PCR in ziua de 22 decembrie ’89 este un fraier. Asta isi bate si acum joc de romani.

  10. Patetic!Lauda-ma gura,ca d’aia iti dau sa mananci!Asta stii,asta faci,scrisorele si „turbulente”fara nimic ce inseamna TEATRU!Ai acaparat TNB sa-ti impui „actoria”insipida,incolora,inodora!Mi-au ramas „GREII”teatrului in minte si in suflet,piese de referinta cu roluri epocale,le-am vazut,le-am trait,despre tine vid,un nimic,cu nimc rezultat!Nu ne impartitim intre dusmani si ne-dusmani,ci doar daca ai ceva de spus comentam,si tu n-ai spus nimic decat o mediocritate si o ipocrizie de tip”fa-te ca muncesti”,aici esti macchiavelic,tu centrezi tu dai cu capul si-ti indesi buzunarul!Cand aud ca ai disparut din TNB,imi voi relua prezenta la spectacole pana atunci,nu diger „superbia”fara fond!LA „BUNA” PLECARE!

  11. Domnule Caramitru de ce nu ne explicati in aceasta scrisoare cum este posibil ca intro institutie a statului roman finantat de la bugetul statului, managerul acestei institutii platit cu salariu din bani publici pentru aceasta functie, sa instituie zeciuiala pe incasarile din majoritatea spectacolelor importante? Cat despre onorabilitate, noi facem dinstinctie intre onorabilul si stimabilul actor Caramitru si zapciul spectacolelor din TNB care intamplator poarta acelasi nume, Caramitru.

  12. Huuo hahalero! Nici in USA actorii oricat de faimosi sunt nu reusesc sa stranga intr-o viata cinstita 3,7 milioane de lei grei (1 milion de dolari gauriti)! Un machedon smecher care a vanat numai oportunitati de a jumuli pe prostii de romani. Nu-ti mai ajunge ca sa cauti continente scufundate, ipocritule!

  13. Fara violenta,coane!Retragete inapoi si scrie Invataturile lui Ion Caramitru catr fiul sau Andrei.Nu e greu.Aceeasi piesa,alti actori.Sa fii sanatos!

  14. Tupeu ! Exagerat de mult tupeu !
    Singura soluție onorabilă – D E M I S I A !
    Diversiunea electorală la care a recurs a făcut de râs chiar și pe cei care mai credeau în dl Ion CARAMITRU !
    Păcat…mare păcat de talentul său !

  15. Si Andrei Caramitru ne anunta pe facebook obiectivele partidului USR pentru urmatoarele 12 luni.
    Nici ca se putea o mai buna sincronizare.
    Tocmai cand spre minunatul sau tata Ion Caramitru se rostogolesc munti de kkt.

    Dar sa nu uitam ca in Romania „cine nu sare ia cu executare”!

    Cum este posibil ca Ion Caramitru & Andrei Caramitru sa dijmuiasca biletele de la TNB?
    Si cum poate Andrei Caramitru sa-si cumpere viloi de 3 milioane euro?
    Si sa se mai si umfle in pene cu asta?
    Ioane, fa-te ca esti cinstit ca si procurorii, oameni culti si iubitori de teatru, o sa se faca ca cerceteaza!
    Celor din clanul Carmaitru… nu va preocupati, o sa fie bine! Pentru altii e deja rau.

  16. ‘ Imaculatul …’ se vede ‘curat ca lacrima’, nu ‘alergatul dupa bani'(deh, familie mare) il tine in functia de director al TNB la cei 77 de ani, ci, ‘grija pentru teatru’, mars, cum ar spune un ‘clasic in viata’ . Partea prosta este ca ‘toti se fac ca muncesc'(regie ’89)si Breaz va rezolva acest caz in acelasi stil cu cotrolul efectuat la GDS !!!

  17. daca n-ar fi fost iubirea paterna, domnul nu s-ar fi ”ratoit” la guvern ca sa-si ajute fiul din USR sau PNL, asa o tara a aflat ca practica zeciuiala si ca prin lacomie a ruinat un teatru, iar acum incearca sa-si refaca onorabilitatea, ea ar fi fost daca era directorul/patronul unui teatru cu finantare privata, desi il detest totusi Boc, totusi a avut dreptate cand a interzis angajarea pensionarilor bugetari tot la Stat sau li se cerea sa renunte la pensie daca era mai mare de 1600 de lei, ii urez: ”sa-si manance” pensia in liniste, Dan Tufaru, Geo Costiniu si multi altii n-au ajuns la pensie…unii actori care au zile multe, nu inteleg sa se bucure de darul primit tot vor sa fie vedete, lasati tinerii sa va ia locul, sa traiasca si ei onorabili si sa nu li se iroseasca talentul la Meteo…

  18. Rusine Caramitrule!
    Un actoras mediocru, recitator de ode adresate sotilor Elena si Nicolae Ceausescu, regizor al revolutiei romane din decembrie 1989 (vezi faza cu ,,fa-te ca muncesti Mircea,,), director/ comisionar al TNB, renovator zeci de ani al aceluiasi teatru din care si-a tras si el partea, regalist – pozitie din care si-a tinut adraslele la studii in Elvetia pe langa Casa de la Versoix si le-a educat in spirit neo-nazist-, instigator si multe asemeni altete care nu iti fac deloc cinste.
    Baga capul in nisip si ascunde-te precum strutul ca nu meriti decat dispretul nostru si poate un scuipat.
    Iar organele abilitate ale statului, DNA-ul desigur, sa se autosesizeze si sa iti ia la puricat averea ce ai acumulat-o in calitate de salariat/ bugetar al statului.

  19. albanezii au fost adusi de turci in Romania dupa ce au decapitat familia regala valaha, albanezii sunt o natie spurcata- sunt crestini sau musulmani dupa cum bate vintul -albanezii fac casatorii numai inte ei. Eteria albaneza a jucat un rol nefast in Romania :au falsificat istoria,au avut totdeauna functii cheie in conducerea Romaniei, au pus totdeauna umarul la distrugerea natiunii romane, albanezii au distrus PNTCD -ul. Arnautii si-au pastrat mereu pozitia de conducere in Romania datorita comunitatii lor de cumetrie, arnautii au fost si sunt un cancer pentru Romania……Nicolae Iorga, Hasotti, Djuvara, Ponta, Becalli, ………………………..

  20. Ce onorabilitate sa salvezi bai securila cand tu nu ai asa ceva? Trebuia sa faci puscarie pentru instigare la violenta in decembre 1989 impotriva militiei (puteau sa moara oamenii „onorabile „). Pe alta parte cum zic si colegii de forum,tu esti manager de ani buni si invarti milioane;de cine vrei sa salvezi teatrul bosorogule daca tu il conduci bolovane . Joci un rol tare prost si ai o batranete urata. Rusine imbuibat securist ce esti.

  21. Un mare, chiar foarte mare, actor nu este, neapărat, un bun administrator. Din nefericire, este un administrator mediocru, după cum arată cifrele ….
    Dezbaterea, verificările și toate celelalte judecăți care se fac acum….. se referă la statutul său / funcția sa de conducător al TNB.
    Era mult mai bine, pentru el și, mai ales, pentru TNB, să fi rămas doar actor. Că este un mare actor !

  22. AMICE,ESTI IDIOT.
    SUNTETI 4 TEMBELI CARE ATI PROFITAT, MOCA, DE SOCIALISM=SCOALA,FACULTATE,LOCUINTE-IN CENTRU,NU IN FERENTARI,RAHOVA,
    PANTELIMON,GIULESTI,-LOC DE MUNCA-3 CAMERE,NEVESTELE ANGAJATE,SI 40 FILME IN ROLURI PRINCIPALE
    1 ROL PRINCIPAL,LA BUFTEA=50-60000,IMPOZABILI. TRANSPORTUL,CAZAREA,DIURNA DIN BUGETUL STATULUI SOCIALIST.

    CEI 3 MILOGI BOSOROGI SENILI SUNT..REBEGEALA-REBENCIUF,CALALITRU, SI NESPALATUL BETIV ANTITALENT EVREU,UNUL,GRAS SI PROST CU INUMELE DE ARSICEL,SAU ARSIBEL…DA,DA ARSINEL, CU RINICHI FURAT.
    DECI..DERBEDEILOR RAMASITE DE ANIMALE LA…GUNOIUL FERENTARIULUI. SICTIR,LA TOTI 3 MAMELUCI.AFERIM

  23. Domnul Caramitru nu ( mai) este o persoana credibila!

    este director de 14 ani! ca si in cazul domnului Andrei Marga ( fost rector al UBB 15 ani), cine nu respecta principiul a doua mandate de conducere in functie publica nu intelege nimic din ce inseamna relatia dintre democratie si management!

    cand o firma sau o institutie ajunge in criza si cand ai fost manager atatia ani, inseamna ca problema este a managerului! iar daca asupra managerului planeaza suspiciuni de coruptie ( sensul cuvantului este cel de al degradarii unei valori, al unui principiu), atunci cel in cauza ar trebui sa-si prezinte demisia!

    scrisoarea domnului Caramitru este o dovada ca cel in cauza nu are notiuni elementare de *etica a responsabilitatii*!

    scrisoarea este o marturie penibilul in cultura, pentru ca arata ce-l preocupa pe un manager intr-o situatie de criza a institutiei pe care o conduce, anume *salvarea onorabilitatii!*.

    * ce lume, ce lume, ce lume! *(Tipatescu, act. IV, scena IV)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.