Kelemen Hunor vs Ucraina. Prima REACȚIE a MAE!

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că a solicitat Ambasadei Ucrainei informaţii cu privire la motivele deciziei în cazul liderului UDMR Kelemen Hunor căruia i s-a refuzat accesul în Ucraina. De asemenea, MAE precizează că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparţine exclusiv autorităţilor ucrainene și poate fi atacată în instanță doar de persoana vizată.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că autoritățile ucrainene nu i-au permis domnului deputat Kelemen Hunor să treacă frontiera ungaro-ucraineană la data de 6 aprilie 2019. De altfel, acest incident a fost relatat de domnul deputat Hunor într-o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe.

MAE a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei.

Precizăm că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetățenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparține exclusiv autorităților ucrainene, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Ucraina neavând un rol în cadrul acestei proceduri. Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în fața instanțelor din Ucraina doar de către persoana în cauză„, se arată într-un comunicat transmis de instituție.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor a fost împiedicat sâmbătă să intre în Ucraina, unde vroia să participe la a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, ulterior, Ambasada Ucrainei a informat că de fapt Hunor are interdicție încă din 3 noiembrie 2017 (Vezi detalii aici).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Unii zic că a prezentat Pașaport unguresc! Atunci nu înțelegem ce trebă are MAE a României. Domnul Kelemen Hunor este și cetățean maghiar și dânsul se simte 98% cetățean maghiar și numai 2% cetățean român. Asta nu înseamnă ca știe româneste și legile românești mult mai bine dacât muți parlamentari români. Domnul
    Kelemen este cetațean român numai când are de protestat în contra statului român că Ardealul nu e în prima fază autonom și în următoarea Ungaria, și loc de alegere de etnici unguri parlamenari UE.

  2. Oare rusii i – au promis ungurilor , adica lui Orban ca Subcarpatia ……..va ……fi……si ea. …ungureasca , ca Ardealul a fost deja dat. Numai ca nu mor caii cand vor cainii. Asta este si misterul de ce Ardealul e romanesc , de unde isi trage seva intelighentia romanesca si nu a fost lasat maghiarilor. Cumva , asa spune istoria , ca ungurii cand au campat in Campia Panonica aveau sub seile cailor carne de oaaaa, oaaaa ? Ce au fost si paganii astia in istoria Europei. Saracu WC VADIM – RUDOTEL ce camp de oratorie avea azi. Dar ii trecuse vremea. Credem ca ziarul lui Rudotel exploda la cerinta de Ardeal din partea lui Orban. Dar UE va calma situatiile revansarde teritoriale. Vom trai si vom muncii toti in Europa UNITA.

  3. Nu intelegem de ce se amesteca Romania in treburile interne ale Ungariei!Daca era refuzat Dragnea la granita cu Ucraiana,invita MAE maghiar la discutii, ambasadorul Ucrainei?Niciodata!Romania nu a auzit de „neamestecul in treburile interne ale altei tari”,doar Melescanu si-a dat si un doctorat in relatii interstate??!Sau e zaharisit pana la dunga?!

  4. Stau si ma intreb cum naiba ati ajuns jurnalisti, folosind copy-pastr?! Am vazut stirea aceasta inca din weekend si nu gaseam punctul de trecere a frontierei in cauza. Pe absolut toate tabloidele: cotidianul, adevarul, libertatea, realitatea, antena3, evz,etc edte exact aceeasi stire: ca „marele” demnitar „roman”, Kelemen Hunor, a vrut sa intre pe teritoriul Ucrainei si a fost interzis, fara precizarea foarte impirtanta „pe unde?!”, ca sa aflu de pe un site de tiri unguresc hirado.hu, ca acesta a vrut sa treaca frontiera pe la Záhony-Cop si ghiciti?! Záhony-Cop este un punct de trecere a frontierei de la granita maghiaro-ucraineana. Deci omul mergea din Ungaria, marele demnita4 roman a vrut sa treaca frontiera de la vecinii din vest la cei din nord, nu de la noi la ucraineni. Jurnalustii lui Peste!?

  5. Iredentistul Hunor a primit stampila de ” non grata ” pe un poasaport romanesc conform pozei publicate. Ce cauta acest individ la frontiera ungaro-ucrainiana legitimindu-se cu un document oficial romanesc ? Cu un an inainte i sa interzis intrarea in Ucraina folosind un pasaport unguresc. Autoritatile ucrainiene stiu exact cu cine au de a face . . . . .

  6. Ipoteza: Informatiile despre Kelemen Hunor, au fost furnizate de ofiterii de informatii sub acoperire de diplomati ai ambasadei Ucrainei in Romania, utilizate si exploatate de SBU(Slujba Bezpeke Ucraine) care a hotarat ca d-nul Kelemen Hunor prezinta riscuri la adresa securitatii Ucrainei prin prisma transmiteri de mesaje cu carcter iredentist si de agitare a minoritatii maghiare din Ucraina. Nu mai turnam gaz pe foc si facem conexiunea cu Ungaria si Rusia, respectiv vizita de anul trecut in Ungaria a presedintelui Vladimir Putin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.