2 miliarde de lei lipsă la buget, în 2019

Statul român nu va mai încasa în acest an 2 miliarde de lei din vânzarea licențelor 5G pentru că ANCOM a anunțat că licitația pentru alocarea spectrului radio necesar implementării noilor tehnologii va avea loc în prima parte a anului viitor. Cele 2 miliarde de lei erau prevăzute în bugetul pe acest an la categoria venituri. Conducerea ANCOM a constatat că licitația nu mai poate fi organizată în acest an, printre principalele motive fiind lipsa setului de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României și SUA, precum și necesitatea că viitorul guvern care întocmește bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licență și calendarul de achitare a acestora. În aceste condiții, conducerea ANCOM consideră că organizarea licitației în totală transparență și predictibilitate nu este posibilă.

Guvernele SUA şi României, prin ambasadorii Hans Klemm şi George Maior, au semnat, în data de 20 august 2019, la Washington, un Memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea tehnologiei 5G. „Personal, nu aş fi clasificat acest Memorandum pe care România l-a semnat cu SUA, dar a fost decizia Guvernului. Poate noul Guvern va lua o altă decizie, de a declasifica acest document. Toată lumea (operatorii telecom – n. r.) şi-a dat seama de anumiţi paşi, iar noi am făcut această conferinţă de presă pentru a oficializa acest proces. Operatorii au urmărit întregul proces şi şi-au dat seama de situaţie. Lucrurile astea nu cred că au fost necunoscute pentru operatori. Situaţia unei licitaţii de succes, şi sunt convins că va fi una de succes, este una care îi dă transparenţă spunând toate condiţiile. Dacă noi ne aflăm în situaţia să organizăm această licitaţie nespunând toate condiţiile tuturor celor care doreau să închirieze spectru, nu am fi avut o licitaţie de succes. Atâta timp cât tu nu spui de la început toate condiţiile, cei care sunt pe partea cealaltă vor fi circumspecţi”, a declarat Sorin Grindeanu, șeful ANCOM.

în ciuda amânării licitației, România va rămâne în top din punctul de vedere al noilor tehnologii, siusține Grindeanu. „Ne-am fi dorit să facem această licitaţie în acest an, dar în condiţiile de care aminteam mai devreme. Atâta timp cât aceste condiţii necesare nu sunt îndeplinite, nu credem că e normal să mergem mai departe cu această licitaţie. România va rămâne în top legat de noile tehnologii, n-am niciun fel de dubiu. Am transmis adrese atât către administraţia prezidenţială, cât şi către Guvernul României, dar lucruri care nu ţin de noi ne-au adus în această situaţie, repet. Noi nu am participat la întâlnirile din grupuri de lucru pentru a discuta despre transpunerea Memorandumului semnat cu SUA în legislaţia primară. De fapt, nici nu mi-aduc aminte să se fi făcut vreun grup de lucru la nivel de Guvern. La nivel de preşedinţie s-au făcut grupuri şi chiar subgrupuri de lucru pe tema aceasta”, a spus Grindeanu.

În cadrul consultării publice pe marginea Documentației procedurii de selecție competitive în vederea acordării drepturilor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz, Autoritatea a primit din partea operatorilor din România observații de modificare a cuantumului taxelor de licență, dar și a calendarului de plata a acestora, precum și a obligațiilor de acoperire propuse de ANCOM în cadrul caietului de sarcini.

În urmă analizei observațiilor primite, ANCOM a repus deja în consultare publică capitolul dedicat obligațiilor de acoperire. În ceea ce privește taxele de licență și a mecanismului de plata a acestora, în urmă analizei observațiilor primite, Autoritatea va înainta Guvernului propunerea să de a menține cuantumul valorilor propuse în consultare publică și de a eșalona plata taxelor, pe o perioada mai lungă de timp și în funcție de dată intrării în vigoare a licențelor. Decizia finală rămâne însă la latitudinea Guvernului.

Reprezentanții ANCOM au anunțat că prevederile care țîn de competență să cuprinse în documentația de licitație pentru 5G vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an, astfel încât licitația să se poată desfășura în prima parte a anului viitor, în contextul în care Comisia Europeană a stabilit că termen limita dată de 30 iunie 2020 pentru punerea la dispoziția operatorilor a resurselor de spectru necesare implementării 5G.

Pentru desfășurarea în condiții optime a licitației, în afară de finalizarea prevederilor tehnice din caietul de sarcini și a taxelor de licență, este necesară și implementarea prin mijloacele adecvate a memorandumului semnat de către Guvernele României și SUA și de stabilirea măsurilor de securitate a rețelelor. Până la sfârșitul acestui an, Comisia Europeană, în colaborare cu ENISA (Agenția Uniunii Europene pentru Securitatea Rețelelor și a Informațiilor), va publică un set de instrumente privind cerințele de securitate a rețelelor, de care ANCOM își dorește să țînă cont în cadrul elaborării caietului de sarcini pentru licitația 5G.

La sfârșitul lunii iulie 2019, ANCOM a lansat în consultare publică caietul de sarcini, proiectul de decizie pentru stabilirea tarifului de utilizare a spectrului și proiectul de decizie pentru organizarea procedurii de selecție competitivă pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvente de 700, 800, 1500, 2600 și 3400-3800 MHz.

Autoritatea a propus și prețurile de pornire în licitație, valoarea totală a acestora fiind de 580 de milioane de euro. Valorile propuse de ANCOM au fost determinate în funcție de o serie de factori, printre care referințele naționale și europene privind valorile licențelor în fiecare bandă dintre cele supuse procesului de selecție, proprietățile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvența, durata și condițiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate, precum și specificul național și referințele europene privind prețurile de pornire în licitație. Taxele de licență vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern.

Alocarea spectrului prin licitație este soluția cea mai adecvată pentru a asigura o utilizare eficientă a cât mai multor frecvente, obiectivele ANCOM fiind promovarea inovației, dezvoltarea infrastructurilor digitale, prin creșterea capacităților rețelelor în zonele dense, pe principalele coridoare de transporturi terestre, dar și a acoperirii cu servicii de bandă largă la nivel național, precum și asigurarea concurenței, regulile de licitație creând condițiile pentru furnizarea serviciilor 5G prin 4 rețele cu acoperire națională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4562 Articole
Author

7 Comentarii

  1. EXPLICATIA: kinezii dela huawei sunt cu cel un an inainte in privinta tehnologiei 5G si trompistii si sclavii lor cvauta sa ii blokeze poolitic!

  2. Asa a hotărât „America first”, toata lumea trebuie sa se supună. Nu conteaza daca si noi vrem Romania first, în schimb avem un sluga penală cu șapca.

  3. titlu incomplet.titlul complet este :DOUA MILIARDE DE LEI LIPSA LA BUGET IN 2019,PENTRU CA ASA AU VRUT TRADATORII DE TARA SPRIJINITI DE AMERICANI.Pe de alta parte sa va spun ceva:si daca i-ar fi avut tot nimic n-ar fi facut cu ei.Aceiasi tradatori i-ar fi evaporat pe f16,fregate,transportoare piraña,etc.toate numai bune de vindut ca fier vechi la turci.La aia industria grea merge de duduie,vezi ca.Vind de zor otel la americani.

  4. Bre,voi sunteti intregi la caput? In tarile civilizate abia au bagat 4G dar foarte greu din cauza afectarii sanatatii cetatenilor(destule motive plauzibile),iar lacomii,profitorii si escrocii din tara se grabesc sa execute?! Romania cu traitorii din tara,au devenit „executati de catre executanti.ro”!

  5. dancila, iohanis, sica mandolina si ingeneral toata liota de politicieni si un popor ignorant cretinizat de propaganda americana decid ca marele ra.at de la vest trebuie ascultat, lins, pupat, adulat. si atunci? pai atunci un nu hotarat si capitalis impotriva chinezilor, rusilor, iranienlor, indienilor si ce-or mai hotara cei mai mari criminali ai planetei, americanii…
    popor de retardati inculti, lasi si cu.ve

  6. Dracnia e de vina. A dat cele 2 miliarde de lei celor doua angajate pe szest la primaria Teleorman. Dancila trebuie sa mearga-n puscarie ca NU ia predat lui sica-mandolina acesti bani necesari tovarasului nou ministru al dezvoltarii(ala cu put_a prea mare ceruta de nevastasa si care vrea sa faca artificii de sarbatori cu ghiulelein rucsac!).Antena 3 trebuiesc desfiintati deoarece inca mai rezista cna-ului si altora, iar paltonarul voiajor trebe sa dea o fuga pana-n Florida sa-si incarce bojogii de sperante (la niste partide de tenis pe propriietatile lui) impreuna cu gugustuca cu botul negru. Vam p u_(o fi d or p?)at.

  7. Dragi comentatori,cine este presedintele ANCOM,si carui partid se subordoneaza? Nu cred ca republicanilor s-au democratilor americani.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.