Ludovic Orban a reluat criticile la adresa Ungariei şi Poloniei

Premierul Ludovic Orban cere, într-un interviu acordat Financial Times, aprobarea rapidă a bugetului comunitar şi a Fondului de relansare, considerând „corect” mecanismul statului de drept, contestat de Ungaria şi Polonia.

Oficialul român a reluat criticile la adresa Ungariei şi Poloniei, care blochează aprobarea bugetului UE şi a Fondului de relansare economică din cauza introducerii criteriilor privind respectarea normelor statului de drept.

„A spune că nu eşti de acord cu pachetul bugetar deoarece nu accepţi legătura între statul de drept şi utilizarea fondurilor europene nu este suportabil, dat fiind că ţările UE trebuie să respecte normele statului de drept. Această atitudine este împotriva întregii Europe şi împotriva intereselor cetăţenilor polonezi şi ungari”, afirmă Ludovic Orban în interviul acordat cotidianului Financial Times, precizând că, la nivel european, trebuie ajuns la un acord „cât se poate de rapid”.

(…)

Ludovic Orban admite că România şi Bulgaria sunt vizate din 2007 de un mecanism special de monitorizare al Uniunii Europene. El declară că nu a putut să facă îmbunătăţirile în sistemul judiciar solicitate de Comisia Europeană în 2019 deoarece nu are încă majoritate în Parlament, dar speră că situaţia politică se va schimba după alegerile din 6 decembrie.

Ludovic Orban a insistat că susţinerea sa pentru condiţionarea alocării fondurilor UE de respectarea principiilor statului de drept este puternică şi că acest lucru l-a ajutat pe preşedintele Klaus Iohannis, aliatul său politic, să obţină un program de fonduri nerambursabile şi de credite în valoare de 80 de miliarde de euro prin bugetul UE şi prin Fondul de relansare economică postpandemie.

„Nu am mai avut niciodată o astfel de susţinere financiară şi apreciem foarte mult decizia de la nivel european”, afirmă Ludovic Orban. Premierul precizează că un plan de „relansare naţională şi de intensificare a rezistenţei” ar putea ajuta economia României să atingă un ritm al creşterii economice de peste 6% până în 2024, prin reducerea deficitului de la 9% la 3%.

Ludovic Orban declară, conform FT, că va utiliza fondurile UE de relansare pentru a face investiţii de şase miliarde de euro în sistemul medical, care a depus eforturi pentru a face faţă pandemiei.

Săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a îndemnat Ungaria şi Polonia să renunţe la blocarea procedurilor de adoptare a bugetului Uniunii Europene şi a Fondului de relansare economică, argumentând că sunt afectaţi toţi cetăţenii europeni de actualul impas.

(…)

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat recent, într-o scrisoare trimisă liderilor Uniunii Europene, că va bloca aprobarea proiectului de buget multianual dacă va fi introdusă clauza privind respectarea normelor statului de drept. „Deşi Ungaria se simte obligată să coopereze, în contextul noilor evoluţii, este posibil să nu asigurăm unanimitatea care este necesară pentru aprobarea formală a proiectului bugetar decis în iulie”, a transmis Viktor Orban în scrisoare. Viktor Orban consideră că mecanismul privind respectarea statului de drept conţine „definiţii neclare privind încălcarea normelor”, astfel că „pot apărea abuzuri politice”.

(…)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. lociko orban din rumunia nu e viktor orban din ungaria
    lociko e un betziv,sluka lui ioianis,angela si ursula
    aia io dat dispozitie ppe si soros

  2. Idiotul uita (sau se face ca uita) ca guvernele actuale ale Poloniei si Ungariei au fost ALESE, pe cind cel al Romaniei rezultat in urma unei cabale parlamentare, iar el NUMIT, pentru servilism desavirsit ! Dar nu trebuie sa ne facem griji, probabil ca ceea ce sughita prin aburii alcoolului e privit de celalalt Orban, cel de la Budapesta, cam cum priveste un dog german un chihuahua care face spume la bot, la care pina la urma mai ridica si un picior din spate si-l uda …

  3. Aia ai Poloniei si Ungariei nu merg ca Samurache in lesa UE si a Merkeloaiei, cum fac javrele de la noi.
    Ei isi vad de treburile statelor lor si de interesele cetatenilor lor…..[Leo]

  4. Are vocabularul suficient se dezvoltat pentru a da o definiție a ‘statului de drept’ care să fie acceptată/acceptabilă ?! Off-topic : nu-mi aduc aminte ca occidentul din vremea comunismului să aducă acestuia vreo altă critică în afară de ‘nerespectarea drepturilor omului’, acum se respectșă aceste drepturi ?!

  5. Sa traiesti @ Leule – sanatate , La multi ani de Ziua bietei Romanii si fereste-te de covizii politici.

  6. Shica, shica, tot panglicar ai ramas.
    Zi mai bine ca iti convine chestia cu ungurii si polonezii, ca va ofera scuza pentru programele pe care nu o sa e faceti niciodata tu si vataful tau.
    NB. Iar faimosul ajutor e ca Fata Morgana. Daca banii erau reali cred ca Ugaria si Pooia nu se opueau

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.