Mama Giorgianei Hosu, afaceri din asigurări cu familia Burduja

Mama Giorgianei Hosu, şefa antimafia, asociată cu o firmă offshore şi afaceri din asigurări cu familia Burduja, scrie romania.europalibera.org.

La 80 de ani, mama Giorgianei Hosu, propusă procuror şef al DIICOT, a fost până anul trecut acţionară în firma coordonată de soţul şi fiul vitreg al acesteia. Cinci ani, pensionara Suzana Rinu a fost parteneră de afaceri cu o firmă din Liechtenstein, scrie romania.europalibera.org.

(..)

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, până în primăvara anului 2019, societatea amintită îl avea ca acționar pe Hosu Vlad Bogdan care deținea 25% din firmă. El este fiul vitreg al Giorgianei Hosu. Suzana Rinu, mama Giorgianei Hosu, avea și ea un sfert din societate, iar Ana Mădălina Burduja deținea 50% din firmă. Potrivit presei, Ana Mădălina Toma, fostă Burduja, este fiica lui Marinel Burduja, fost vicepreședinte al Bancorex între 1994 și 1996.

Soţia propusă şefă la DIICOT, soţul reținut de DNA

Ana Mădălina Burduja este sora lui Sebastian Burduja, şeful organizaţie PNL Sector 1, numit în decembrie 2019 secretar de stat în ministerul Finanţelor prin decizie a premierului Ludovic Orban. (…) Cinci ani, între 2011 și 2016, firma unde mama numărului 2 din DIICOT și fiul vitreg sunt acționari cu 50 la sută a fost asociată cu o societate tip offshore din Liechtenstein. Deţinerea unei firme offshore şi asocierea cu astfel de firme nu este un lucru ilegal, însă ridică probleme de ordin moral faptul că un asociat al companiei nu doreşte să fie cunoscut şi nici să plătească în ţara de origine taxele impuse de legile în vigoare.

Pe de o parte, în contextul discuţiilor privind pensiile speciale ale magistraţilor, cei din urmă reclamă faptul că acestea sunt îndreptăţite având în vedere faptul că procurorii şi judecătorii nu au voie să deţină acţiuni în cadrul societăţilor comerciale şi nici să facă afaceri.

Pe de altă parte, cazul familiei Hosu demonstrează că această interdicţie poate fi evitată, dacă acţiunile firmei sunt deţinute de rudele magistratului.

Potrivit statutului magistratului, “judecătorilor și procurorilor le este interzis să desfășoare activități comerciale, direct sau prin persoane interpuse”. Atâta timp cât nu se dovedeşte beneficiarul real al firmei, un procuror sau un judecător nu este incompatibil cu statutul magistraţilor care le interzice să desfăşoare activităţi economice, spune pentru Europa Liberă Laura Ștefan, expert anticorupție.

(…)

Am întrebat-o pe procuroarea Hosu cum reuşeşte mama sa să ia decizii pentru o firmă, având în vedere vârsta înaintată. Hosu ne-a delarat că „nu cred că e rolul meu să vă dau asemenea detalii. După cum ştiţi, un magistrat nu are voie să facă activităţi comerciale, nici prin interpuşi, nici direct. Ca atare, nu vă pot da relaţii despre niciun fel de firmă”.

Articolul integral poate fi citit pe romania.europalibera.org

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

4 Comentarii

  1. Sper ca va dati seama ca baba, la 80 de ani, e bagata la inaintare ! E „actionara” in Liechtenstein (!!), da’ ea uita zilnic unde si-a pus proteza ! Iar fiica e chiar proasta de-a binelea, daca poate sa dea asemenea declaratii debile si naucitoare : pentru ca „un magistrat nu are voie să facă activităţi comerciale”, ea nu „da relaţii despre niciun fel de firmă” !!! Ce mai, cooperativa „Mafia Unlimited” duduie ! Eu unul de abia astept vremea cind sa fac Bucuresti-Ploiesti in masina si de fiecare creaca a copacilor de pe marginea drumului sa atirne cite un bandit din astia !

  2. Cand PSD-ul a incercat modificarea legilor „justitzei”, ne amintim cum tabara PNL-PDL-USR-PLUS, ONG-urile, ambasadele, „Serviciile”, toti urlau ca turbati la pesedisi „luati mana de pe Justitze !!!”. Trebuie sa intelegem ca ei vroiau sa spuna ” luati mana de Justitzea NOASTRA !”. Justitzea lor, a Famigliei, a tradatorilor de tara , a cozilor de topor care jefuiesc si vand aceasta tara cu o lacomie dementa.

  3. Alo, Cornele, nu le mai dati si pozele ca ne sperii nepotii si nepoatele…?! Ia spuneti cum ar fi sa o vezi noaptea pe intuneric cu o broboada neagra pe cap, nu iti iei lumea in cap…?! Altfe, as putea spune si eu Boului Turbat, „Ia mana de pe justitie ma nemernicule…” insa nu pot deoarece nu poate lua mana de pe ceva inexistent, justitia romana fiind „privatizata” din nou de golanii si banditii PDLPNLUSRPMP, la fel ca in perioada Kyovesi. Ne asteapta vremuri hazlii, pe cuvantul meu de pionier…?!

  4. Ce inteleg eu din articol e ca Burduja senior a ascuns banii Bancorex in Lichtenstein, acei bani pe care nimeni nu i-a gasit din 1996 pana acum? Si care „se gasesc” instantaneu numai cand aripile Noii Securitati se dau in gat reciproc ca sa apuce functii in stat?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.