Mercenarii Wagner se mută la granița cu Polonia

Mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Minsk, transmite Reuters.

Într-o înregistrare video difuzată miercuri, şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, îi întâmpină pe combatanţii săi în Belarus, spunându-le că ei nu vor mai lua parte la războiul din Ucraina pentru moment şi ordonându-le să se pregătească pentru misiuni în Africa.

”Forţele armate ale Belarusului continuă pregătirea comună cu combatanţii Wagner PMC (companie militară privată)”, a menţionat Ministerul Apărării belarus.

”În cursul săptămânii, unităţi ale forţelor pentru operaţiuni speciale împreună cu reprezentanţi ai Wagner PMC vor efectua sarcini pentru pregătire de luptă în zona militară Brest”, a adăugat ministerul citat.

Anterior în această lună, Polonia a anunţat că va trimite 500 de poliţişti de frontieră pentru a spori securitatea la graniţa cu Belarus, pe fondul creşterii numărului de migranţi care încearcă să intre pe teritoriul polonez şi în contextul potenţialelor ameninţări în urma mutării mercenarilor Wagner în Belarus.

Rebeliunea armată a grupării Wagner a fost oprită în timp ce mercenarii înaintau către Moscova, în urma unui acord între Prigojin şi Kremlin la care s-a ajuns prin medierea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Conform acordului, preşedintele rus Vladimir Putin le-a oferit mercenarilor trei variante: să se întoarcă acasă, să plece în Belarus sau să semneze un contract cu Ministerul Apărării rus pentru a se subordona ministrului apărării Serghei Şoigu şi şefului Statului Major General, Valeri Gherasimov.

Ca parte a acordului, Kremlinul le-a promis mercenarilor şi şefului lor că nu vor fi urmăriţi penal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. Se muta unde sunt doriti. Nu e Polonia doritoare de niste lupte cu rusii ?

  2. Au belit beligherul leșii …au vrut război..?… acum îl au!…

  3. Poate ca se muta la marginea granitei belarus cu polonia si ukraina sa poata actiona din acea zona, sa poata da vina pe polonezi in caz de atacuri. E parsivenie uriasa cu minciuni pe toate caile de la mentalul criminalilor care raspund prompt la comenzi platite gras. Totusi, dupa ce am gasit azi pe youtube inregistrarea video cu prigojin, se pun cateva intrebari:
    1. Nu stiau rusnacii unde e prigojin de l-au acoperit?
    2. De ce nato nu a dat publicitatii zona unde e zbarcitura criminala, atata timp cat au control si coordonare total asupra google maps live cu pozitionari live direct pe obiectiv?
    3. Inregistrarea cu prigojin e, parca, de azi dimineata, de ce nu pomenesc nimic nato-istii si americanii despre prigojin?
    4. Nu cumva acest zbarcitura intinsa criminala e sponsorizat de occi dar si rusica pentru actiuni separate la ordin?
    Cum de prigojin s-a revoltat, s-a retras, a fost controlat de politia rusa, i s-au returnat tot ce i s-a sechestrat, i s-a acceptat sa mearha in belarus cu conditia suprema de a nu fi ucis, acum a iesit pe intuneric la vedere, grohaie si antreneaza militari, Nu cumva suge financiar si de la rusi si de la occi ca partener comun fara sa fie ucis, piedica fiind intelegerea tacit intre capi cum se intampla cu alocari din bugetul rus si occi pe ascuns?

  4. voi putleristii dati vina pe cei care-i ocupati cu forta prin razboi

  5. Polonezii vor cu tot dinadinsul să participe în conflictul declanșat de stăpânii lor SUA.
    Problema lor e că în acest caz nu se declanșează punctul 5 al NATO . SUA , au spus clar și raspicat . Nu vor un conflict direct cu ursul siberian . Sunt conștiente că cele 50 de state ale lor pot ajunge cenușă nucleară .
    Dacă pe polonezi îi mănâncă dosul palmei , nu au decât să atace Belarus!
    Nu Wagner ar fi pericolul cel mare . Nici măcar armata Belarusului . La primul foc de armă al polonezilor , o ploaie de foc din Kalinigrad și Belarus va rade Polonia . Rușii nu au nici o reținere față de polonezi . Cu ucrainienii s-au abținut , dar sunt pe cale să-și piardă răbdarea .
    SUA si NATO la ora actuală nu sunt în măsură

  6. Puscariasii wagner n-au facut mare branza in Ucraina, iar ceea ce au facut au reusit dupa multa scrematura si cu pierderi mari. Prigojin statea calare pe cadavre si zbiera la javrele puse de Putin la conducerea armatei, dand vina pe javre ca din cauza lor ii mor vitejii lui.
    Daca ar incearca ceva, polonezii ii mananca pe puscariasii wagnerieni cu condamnari cu tot.

  7. @ carmen
    Voi USR-oizi, dati vina pe orcine altcineva, pentru toate magariile pe care le-ati comis, de cand v-a mosit Coldea .

  8. Imi aduc aminte cum era prezentată Gruparea ETA in Spania sau Mafia Yacuza in Japonia …toate defapt și în fapt erau controlate de Stat mâna în mână cu conducătorii legitimi …. Asta a fost soluția găsită autoritățile vremurile căci omul se teme mai mult de „Nuțu Cămătaru” decât de un polițist in uniformă care îți vorbește frumos și legal … Așa este și cu această armată este folosită pe post de pisică care este arătată șoriceilor (liderilor care conduc țări) nu aș spune că este greșit căci altfel dacă nu ar fi creeate astfel de forțe omenirea ar avea parte de lideri de genul Hitler (un personaj inventat poate dar care reușise să-și creeze adepți care erau gata să moară pentru idealurile hitleristice) așa că NATO și toate serviciile își fac treaba să numai ajungă oameni care că se creadă Mesia lumii ….

  9. „Rebeliunea armată a grupării Wagner a fost oprită în timp ce mercenarii înaintau către Moscova”?
    Cine v-a spus vouă inepția asta? …NiEXTA, aghiențîya di știrișieli nazistă $$oroșizdă ukrainiaskî?
    La momentu’ ribulliunii, ЧВК”Вагнер”ii știau deja de 3 săptămîni că legea votată în Dumă le cere să plece acasă, sau să se înroleze în unitățile Armatei Rusiei, sau să plece în Afrika! Nimic nou sub Soarili Ciadului!
    https://i.ytimg.com/vi/7tOudYzYqCs/maxresdefault.jpg

  10. Cu studii multe.
    Sunt convins ca stirea la care va referiti in postarea de la 16:18, ati CITIT-O. Nu ati ,,CITITO”. Cu stima ptr cultura dv si cu cratima la CITIT-O…….[Rumburak]

  11. Nu ma, wagnerii mergeau la Tegucigalpa, dar din greseala ajunsesera la 50 km de Moscova……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.