Numai cu importuri

Niculae, cel mai mare consumator de gaze

Interagro, grup agroindustrial controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a repornit activitatea a combinatul chimic Donau Chem Turnu Măgurele, potrivit unui comunicat. O altă fabrică din grup, Chemgas Slobozia, este în funcțiune, deja de un an, în cele două unități consumându-se acum 3 milioane de metri cubi, ceea ce face din Interagro cel mai mare consumator de gaze din România. Toate gazele reprezintă importuri din Rusia, Niculae ținându-se, până acum, de promisiunea să nu mai consume gaze de producție locală, după ce, din spusele proprii, ani de zile, Romgaz și Petrom au evitat, constant, să-i vândă marfă.

“Grupul de firme Interagro are plăcerea să își anunțe partenerii, colaboratorii și pe toți cei interesați că fabrica de îngrășăminte agricole Donau Chem Turnu Măgurele și-a reluat activitatea. După o perioadă de peste 5 ani în care producția a fost suspendată (data opririi: 11 martie 2015), întreprinderea a repornit gradual instalațiile astfel încât, în 23 iunie, Donau Chem ajunge, din nou, la o producție zilnică de circa 1.500 de tone de uree și 850 de tone de azotat de amoniu, pentru care consumă 1,6 milioane de mc de gaze.  Menționăm că toată această cantitate reprezintă importuri”, arată Interagro.

În prezent, unitatea din Turnu Măgurele are un număr de aproximativ 500 de angajați, a fost angajat personal în vederea repornirii și se vor mai face angajări, estimările noastre fiind că vom ajunge la 1.000 de salariați, până la finalul T3 2020. Livrările de produse specifice se vor face atât la intern, cât și la export. Pe lângă Donau Chem, grupul InterAgro are deja în funcțiune fabrica de îngrășăminte Chemgas Slobozia, cu o capacitate zilnică de 1.500 de tone de uree, 1.100 de tone de amoniac și 900 de tone de azotat de amoniu. Aici, consumul zilnic de gaze este de circa 1,4 milioane de mc. Toate cantitățile provin, de asemenea, din import.

Programul de redeschidere a fabricilor de îngrășăminte operate în România (Interagro operează 6 unități de procesare a gazului în îngrășăminte) va continua în ritm accelerat, până la sfârșitul acestei toamne urmând a începe activitatea la Azochim(fosta Ga Pro Co) Săvinești și ROM Fertilizers (fosta Amurco) Bacău, unități la care recrutările de personal deja au început. „Vom ajunge ca, la finalul T3 2020, în cele 4 fabrici pe care InterAgro le va avea deschise, să producem circa 5.300 de tone de uree zilnic și 4.700 de tone de amoniac, asigurând aproape integral necesarul pentru aceste produse al României”, a declarat Ioan Niculae.

Ioan Niculae: Toate îngrășămintele pentru agricultorii români

Interagro este unul din cei mai mari actori agroindustriali integraţi ai României,  operând şase fabrici de îngrăşăminte şi peste 47.000 de ha de teren agricol. Deţine şi operează, de asemenea, fabrici de procesare produse agricole şi investeşte constant în turism şi sport.

Ce fac Romgaz și Petrom

În aprilie anul trecut, Ioan Niculae amenința că își va alimenta combinatele numai cu gaze de import și le ura producătorilor autohtoni să facă un foc mare în Piața Victoriei cu gazele din producția internă. „Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze – n.r.) ce vor face. Și nu trebuie să ajungem în 2022, dacă se va importa gaz. Să presupunem că eu îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face ei cu gazul (din producția internă – n.r.)? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel oficial din Ungaria, dacă tot ne-am distrus industria chimică și petrochimica. «O să facem un foc mare în Piața Victoriei și să ne uitam toți la el»”, spunea omul de afaceri. Tot în aprilie 2019, reprezentanții a cinci fabrici producătoare de îngrășăminte din grupul Interagro, printre care Viromet Vivtoria, plus Ioan Niculae însuși în numele Interagro, au cerut o audiență la premierul de atunci, Viorica Dăncilă, “cu speranța” de a identifica împreună o soluție pentru reluarea producției în combinate. Fără succes, însă.

România are, prin Petrom și Romgaz, o producție de circa 10,5 miliarde de mc de gaze, în scădere de la an la an, din cauza depletării zăcămintelor. Încă 1,5 miliarde de mc se importă, în creștere de la an la an. De cel puțin 1 an de zile, importul este mai ieftin decât gazul de producție locală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. cum de un singur om poate ajunge regele combinatelor de ingraseminte si de altele, in Romania.
    Dar asa este si in Italia, unii cu apa, unii cu gunoiul…
    Partea proasta, ca dupa ce le-au primit, nu au cunoscut meserie sa le dezvolte.
    Iar cei care au construit baraje, fabrici, poduri, au ajuns someri sau au emigrat.
    Tara frumoasa, pacat…

  2. Aici are dreptate Niculae.
    desi nu-lsuport pe individul asta, are dreptate.
    unde este petro-chimia romaneasca?
    Exportam milioane de tone de ingrasaminte.
    Intre 2005-2008 am distrus tot.
    Ia intrebati-l pe tov tradiceanu care era blatul cu ungurii?

  3. A trecut prin „patul” tuturor partidelor pupandu-i pe bugetul statului incat a halit si o tura la doseano! Stati linistiti, tot liber-al inclusive bugetul statului roman scrie pe tample, frunte si conturi! Ingrasamintea de la poiana nicolae va ajunge originala o laie peste 2-3 ani. Din cauza indatorarii tarii pe unde a vrut citu, stabii vor proceda ca in spania, portugalia, frantuca si in cateva tari: ingrasaminte industriala tratata de nu mai stii gustul produselor agricole, animale si a fructelor! Suntem destui care avem experienta in acest consum, si pentru nimic pe acest pamant, nu doresc sa schimbe gustul si aroma din Romania! Am vazut ca la lidl a introdus in comert la vanzare saci cu pamant, ce pamant, tarana cu putin pamant amestecat cu strujitura de la cioplit lemnele si ingrasamant cat cuprinde! Dar, vreau sa giti atenti cei care cumparati acesti saci: aproximativ la fiecare 1,1/2-2 ani trebuie sa schimbati pamantul, in plus, doar o recolta slaba veti avea, asta in cazul in care nu bagati ingrasamant industrial, cel din bidoanele puse in vanzare!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.