Nouriel Roubini: „Urmează un deceniu de criză economică”

Economistul Nouriel Roubini a avertizat asupra unei crize prelungite și a unei recuperări lente din căderea economică generată de pandemie, relatează BBC.

Poreclit dr. Doom pentru previziunile sale sumbre, Roubini, care a anticipat și criza financiară din 2008, a apreciat că există unele locuri de muncă care pur și simplu vor dispărea în această criză.

Chiar dacă economia globală se va recupera în acest an, aceasta va fi „anemică”.

Roubini a avertizat asupra unei recesiuni „fără precedent”. „În timpul crizei financiare globale producția a avut nevoie de trei ani pentru a scădea”, a spus economistul pentru programul BBC Talking Asia. „De data aceasta nu a durat trei ani, nici măcar trei luni. În trei săptămâni, a existat o cădere bruscă a fiecărei componente.”

Profesorul Roubini a mai spus că recuperarea va va fi în „U”, sau chiar „ceva mai aproape de un L”. O recuperare în formă de U înseamnă că economia va scădea și își va reveni după o perioadă prelungită de evoluție lentă. O recuperare în formă de L este și mai drastică, o cădere bruscă și o staționare acolo o perioadă lungă de timp.

Evoluția economică va fi urmarea pierderilor de locuri de muncă atât în ​​țările bogate, cât și în cele sărace, ca urmare a blocajelor pentru combaterea virusului.

„Aceste locuri de muncă care au dispărut vor reveni doar parțial, cu salarii mai mici, fără beneficii, cu jumătate de normă”, a spus el. „Va exista și mai multă nesiguranță în privința locurilor de muncă, a veniturilor și a salariilor.”

Avertismentul lui Roubini vine în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus se ridică la nivel mondial la cinci milioane, multe țări confruntându-se cu un al doilea val de infecții și luptând să-și redeschidă economiile.

„Puteți deschide magazinele, dar întrebarea este dacă oamenii vor reveni”, spune el. „Majoritatea centrelor comerciale din China sunt încă goale. Jumătate din zboruri au dispărut. Magazinele din Germania sunt deschise, dar cine vrea să meargă la cumpărături?”

Roubini spune că Asia emergentă va înregistra o creștere mai bună decât „alte economii avansate”.

Dar va exista o separare mai mare între SUA și China, iar multe țări asiatice vor fi obligate să aleagă între cele două superputeri. „Fiecare dintre ei va spune restului lumii, fie sunteți alături de noi, fie împotriva noastră”, spune economistul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Daca nu ar fii evreu,nu l-ar baga in seama nimeni pe neispravit!Asa, e proclamat un guru prof.univ. al Școlii de Afaceri Stern-NY ,oy vah,rashela..Piperea al nostru, tot prof univ., dar din Giurgiu,e mai la coada vacii

  2. Roubini are dreptate, in urmatorii 10 ani, tari precum Romania nu-si vor reveni usor din recesiune!

  3. China, Japonia, SUA si alte state fara GuWerner au pompat multi bani in economie. Mandolina a pompat sume uriase de bani in conturi de firme si buzunarele baronilor liberali. De-aia tot dadea zor ala Guwernul Meu, Guwernul Meu, Guwernul Meu, Guwernul Meu … toata ziua. Au bagat toata pe toata lumea in arest, sa poate face Guwernul Meu o gaura fara fund in buget, pe timp de pandemie nu poate nimeni sa-i traga la raspundere, asa au combatut ei virusul.

  4. Bunica mea de 89 de ani stie, de cand a fost studenta, deci de peste 69 de ani ca: succesiunea crizelor economice este la intervale de zece ani, asa ca daca prin 2008-2009 a fost o criza era de asteptata sa vine una noua, poate pt absolventii facultatilor de renume mondial este o noutate de trebuie sa vorbeasca un ”prezicator” economic pt ca ei din atat carte invatata n-au ramas decat cu o diploma.

  5. A prezis criza din 2008,…..mare scofala,si eu prevad o criza din cauza stampei de moneda in masura ca nu ajung nici padurile

  6. Că care criză???..nu vedeți ce bine o duc bugetarii??.. acum vor deja concedii, vacante… litoral, Bulgaria, Grecia…păi cum să nu fie bine in Romania..cât despre ceilalți , că care ??… aia nu contează pentru eu și guvernul meu..

  7. @Rammstein
    Bugetarii sa treaca sa faca agricultura, industrie alimentara, confectii, incaltaminte, constructii, etc, adica sa faca ceva util. Toti bugetarii vor sa manance bine, sanatos, sa se imbrace si sa traiasca in vile de lux, dar toate astea sa le faca altii pentru ei lucrand pe salarii de mizerie. Ei bugetarii sa nu faca nimic altceva decat sa consume ce produc altii, primind bani multi pentru trandaveala lor. Exista la ora actuala tot soiul de institutii birocratice inutile care mai mult incurca. Si tineti cont ca lucrurile merg mai prost in hatisul birocratic acum in epoca informatizarii decat in vremurile cand se lucra cu creionul si hartia si existau doar o treime din funtionarii birocrati care exista astazi. La un numar de 4.5 milioane de persoane active, 1.7 milioane sunt birocratia care consuma 70% din veniturile populatiei active fara sa produca nimic in afara de sabotaj economic. Si ne mai intrebam de ce fug oamenii din tara.

  8. Nourielu sau este cam optimist, sau poate nu vrea sa sperie lumea. De-ar fi numai criza economica, ne-am mai scoate cumva.

  9. @Nourielu
    Nourielu nu vrea sa spuna ca urmeaza extinctia. Bogatasii au deschis cutia Pandorei dar nu vor scapa nici ei, s-ar putea sa fie ei primii care vor disparea cu toti banii lor produsi din pix (ca muncite nu au cum sa fie asemenea averi),fie se vor imbolnavi fie ca nu va mai avea cine sa-i slujeasca si se va termina rapid cu ei. In primul rand ii vor prada slugile care vor profita de pandemie. Asa le trebuie daca se joaca cu viata oamenilor. Valoarea banilor e data de oamenii care produc valoare. Pot sa aiba unii munti de Dolari sau Euro cash, daca toata activitatea economica se va prabusi. Nu mai vorbesc de banii din conturi pe care bancile ii pot rade din pix tot asa cum i-au si produs. Primul efect al pandemiei va fi distrugerea invatamantului. Traim in epoca tehnologica care necesita cunostinte extrem de sofisticate. Cine sa continuie, daca aceste cunostinte se vor pierde definitiv? NourieluRoubini stie, pentru ca este economist si stie cum se produc din pix marile averi si cat de vulnerabile sunt aceste averi in lipsa produselor.

  10. Nu cred ca v-a fi Criza Economica , Oamenii sunt Harnici si Muncesc Mult , si Recupereaza din mers , Lunile pierdute de Stagnare Economica .

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.