Patriarhul Daniel îi dă temă Monicăi Anisie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, îi cere ministrului Educației ca evaluarea elevilor la Religie să se facă pe bază de note, nu prin calificative.

Potrivit unei scrisori a Patriarhului României adresată ministrului Educației, Monica Anisie, trebuie ca disciplina Religie să fie asigurată în trunchiul comun, în noile Planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal.

„În conformitate cu prevederile constituționale, cu Legea educației naționale și cu voința majorității părinților elevilor, vă rugăm să asigurați prezența disciplinei școlare Religie în trunchiul comun, în noile Planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative”, se arată în scrisoare.

PF Daniel susține că evaluarea face parte din specificul oricărei materii şcolare, fiind necesară şi la ora de Religie.

„Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluţii alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină şcolară”, a mai arătat Patriarhul României.

PF Daniel susține că nota funcţionează ca un stimulent al învăţării atât în sens pozitiv, elevii spunând că învață pentru a lua o notă mare, cât şi negativ, în sensul că unii spun că dacă nu li se pun note ce rost mai are să învețe.

„Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi şi profesori ca un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoştinţe şi în formarea de atitudini şi conduite moral-religioase se cere răsplătit şi valorizat”, a adăugat Patriarhul.

Acesta i-a mai cerut ministrului Educației ca orice demers major în domeniul educației să se înscrie pe linia tradiţiei pedagogice româneşti, ”după o largă consultare cu organizaţiile de părinţi și cultele religioase, oficial recunoscute în România”.

În scrisoare se menționează că grupul de lucru al Ministerului Educației și Cercetării a realizat patru variante de Plan-cadru pentru învățământul gimnazial, iar în toate variantele propuse, disciplina Religie este păstrată în trunchiul comun, în conformitate cu Legea Educației.

„Cu toate acestea, varianta 1 propune ca evaluarea la disciplinele școlare Educație artistică (plastică/muzicală), Religie, Educație fizică și sport să se realizeze în mod diferit de celelalte discipline din trunchiul comun, prin calificative, deoarece aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, se subliniază în documentul înaintat ministrului Educației.

Patriarhul României consider că argumentul este eronat din punctul de vedere al științelor educației.

PF Daniel consideră că prezența Religiei în trunchiul comun este necesară în condițiile în care aceasta este singura disciplină școlară care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților, iar peste 93% dintre părinți și-au exprimat deja dorința ca elevii să participe la orele de Religie.

„Religia constituie parte integrantă şi definitorie a culturii europene. Fără cunoştinţele referitoare la aceasta nu putem înţelege istoria şi cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate ţările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învăţământ public.Valorile oferite de educaţia religioasă sunt reper spiritual esenţial şi liant existenţial între toate cunoştinţele dobândite prin studiul celorlalte discipline școlare”, a mai susținut Patriarhul României.

În opinia acestuia, predarea Religiei în școală are valenţe educaţionale profunde, prin rolul ei formativ în viaţa copiilor și a tinerilor, demonstrat şi de studiile educaţionale şi sociologice în domeniu.

„Ora de Religie contribuie la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate şi de orientare, întrucât propune modele viabile de bunătate, sfinţenie și conviețuire umană. (…) Educația religioasă contribuie la depășirea ignoranței religioase, care poate favoriza atitudini ideologice de intoleranţă”, a conchis PF Daniel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

31 de Comentarii

  1. Eh, Asa DA Preasfintite !
    Pune Cirja pe Capul lor de Nesimtiti Ateisti si Masoni ca si Sfintia Voastra…

  2. Daniele,ai gresit tata adresa.Nu mai sunt PSD-ii la butoane,astia nu prea le respecta pe cele sfinte.Baga prin biserici sa voteze lumea PNL sa vezi cum te vor ajuta.
    Insa,cam trebuie sa-ti vezi de pedofilii si gay=ii de prin parohii si lasa statul laic sa-si desfasoare activitatea.Nu-ti mai baga coada ca dracu.

  3. Alo,alo… suntem stat islamic fundamentalist ???..de când un popă da sarcini unui guvern laic??…nu vă e rușine nenorocițilo (editat) …!!!

  4. BOR are nevoie de prosti. S-a infiltrat in scoli ca sa isi racoleze adepti. Ati devenit penibili cu circarul acela de la Constanta. Ala face circ. Nu are nimic sfant in el!!!

  5. BoR de mult a dat de pamant cu cele 10 porunci. Religia este optionala dupa credinta fieceruia. Nota este o gaselnita care duce la scaderea mediei. Exista si fundanentalism ortodox si primitivism la nivel de BoR.

  6. Este un pur scop economic. Facultatile de teologie s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie.Acolo predau inalti prelati, care castiga bani frumusei din asta. Cum BOR nu poate asigura tuturor viitorilor absolventi parohii, in ciuda cresterii insemnate a nr. de biserici, s-a inventat disciplina Religie din clasa pregatitoare pana intr-a XII-a. Ar mai trebui impusa la gradinita, incepand cu grupa mica si la facultate. Cam asta e spilul. Nu ai unde sa-i angajezi, dispar studentii, facultatile astea teologice si veniturile frumusele are inaltilor prelati care predau acolo.

  7. ateii, ce note vor avea?
    BORul face iarasi o smecherie, le da la toti copii nota 10, iar acel 10, ajuta la medie…
    Apoi, cum domnule, un profesor munceste, invata, face o facultate, da trepte iar un popa, termina cu usurica sii toata viata recita povesti, caa vorba aia, timpul trece, leafa merge.
    Dar asta e santajul asupra politicienilor…

  8. Politica, religia si, intr-o oarecare masura, educatia au in comun conformismul. Desi copiii nu au destul timp pentru odihna si recreere, adultii le impun uneori ambitiile lor egoiste.

  9. Exagerat de fericitul….Romania e tara laica, scoala e scoala nu pepiniera de prozeliti. Biserica inseamna comuniunea unui grup de persoane care impartasesc aceeasi credinta, nu cladirea (casieria) in sine. Crestinii si nu numai, se pot aduna oriunde sa se roage si sa aduca slava Domnului. Fara preoti sau alti intermediari platiti. Relatia fiecaruia cu Domnul e strict personala. nu e nevoie de iertari de pacate contra cost. Niciun leu nu ajunge la Domnul, doar in buzunarele voastre. Lacomia, preamarirea si restul pacatelor, unele chiar foarte rusinoase, v-a abatut din drumul drept al credintei. Putini cu vocatie, multi ca ocupatie.

  10. Adică sa sacrificam sănătatea copiilor și, prin contagiune, a părinților, ca să asculte poveștile unor dascăli la ora de Religie? Este o contradicție în termeni, sau ii trimitem la scoala sa asculte dogme, sau ii pregătim în spirit pozitivist pentru viata reala. Biserica ar trebui sa fie prima care da dovada de înțelepciune. Darul spiritual, nu halca și talantul, este important.

  11. Dacă se vrea cu tot dinadinsul sa se predea cunoștințe religioase, acestea trebuie sa facă parte din cultura generala ca Istoria religiilor, nu cursuri de prozelitism. Poate fi inclus un capitol separat în manualele de Istorie. Probabil ca nici nu mai are cine sa le facă.

  12. Scoasa religia din scoli, asta e solutia. Solutie care este adoptata in multe societati avansate democratic. Sau se face ceva despre cultura religioasa.

  13. Pe vremea monarhiei din Romaia exista un motto, scris chiar si pe bancnote: Nihil sine Deo! La americani era scris :In God we trust! Romania Mare s-a infaptuit sub semnul acestui motto, Nihil sine Deo. SUA a evoluat si prosperat sub semnul lui In God we trust! Acum judecati si dv, daca Preafericitul Daniel are sau nu are dreptate. Cat anume din propria viata controleaza personal fiecare persoana? Isi controleaza fiecare nivelul secretiilor hormonale? Isi regleaza fiecare om gradul imunitatea? Sunt doar doua intrebari simple. Daca nu isi controleaza fiecare om propriile functii vitale, atunci oare cine o face? Incercati sa raspundeti, stimati necredinciosi! Cineva totusi o face pentru noi.

  14. Analfabeta Anisie Pecsiglas e plecată rău cu vaca.
    Azi nu mai notăm azi ora de religie (pentru cei care au făcut opt-in), mâine nici educația fizică, pomâine nici istoria, săptămâna viitoare nici matematica. Nu mai notăm nimic, reforme peste reforme astfel încât școala românească să scoată proști pe bandă rulantă cu un tupeu cât Himalaya.
    Felicitări Patriarhului Daniel pentru o intervenție de bun simț!

  15. Bruce confunzi un bou cu o disciplina.Sportul este o disciplina care te revigoreaza,iti pune sangele in miscare,creierul functioneaza mai bine dandu-i oxigen .Iti formeaza un corp atletic.Ce face BOR? Te pune sa te umilesti in genunchi,cu capul plecat si sa ce ? Scoala romaneasca are multa maculatura cat si multi profesori depasiti moral.O reforma inseamna aerisire.In secolul vitezei copiii nu mai pot fi tinuti pe loc cu aceleasi metode de acum 40 sau 50 de ani, nu ti te pare corect? Daca inainte mergeai la biblioteca sa cauti carti stufoase pentru a afla cateva informatii,acum le gasesti pe net,gratie tehnologiei cat si a celor ce au muncit sa faca informatia facila.Este nevoie si de matematica.Si de chimie ,fizica etc.Dar modul de predare si modul de a implementa trebuie sa difere.Uite,iti dau un exemplu pentru a intelege,fara legatura cu scoala.Inainte,camioanele de mare tonaj aveau 10 de mii capacitate cilindrica pentru a dezvolta o forta mica in comparatie cu consumul de energie.In prezent,au aparut camioane cu o capacitate redusa a cilindreelor ,cu un consum mai mic de energie si o capacitate mai mare de lucru.Ai inteles?

  16. Formarea tinerei generatii nu sta in religie si este firesc sa fie fara nota. Educatia este data de acasa si instruirea de scoala.Apoi nu toti sunt de religie ortodoxa. Efectul religiei in scoala nu are efect in viata cotidiana, multi tineri nu arata respect si empatie fata de cei din jur. Cei care sustin religia in scoala sa se scrie la Patriarhie sa sarute mana inaltului prelat si sa lustruiasca ii pantofii!

  17. prea fericitul banuiesc ca pe undeva crede ca Romania n-are imbecili destui…bagati religie ca va foloseste in industria auto si a fabricarii chibritelor de plastic…o tara de lasi pregatiti in spiritul lui cristos lasul care a facut din lasitate o virtute pt fraeri…

  18. Daca pe Daniel il preocupa asa de tare religia crestin ortodoxa se trezea din somn cand turcii au facut Sfanta Sofia, moscheie, adica ieri alaltaieri.

  19. Dupa 30 de ani de „democratie” de cumetrie, s-a trezit si patriarhul din somnul cel de moarte. Oricum, educatia este zero si salariile profesorilor de orice specialitate au crescut exponential. Sa ascultati ce vocabular din filmele de adulti au adolescentii cu varsta de 10 ani si atunci va faceti cruci cu doua maini. Le mai dam si permise auto la „educati/instruiti” pe baza de spaga la politisti si apoi facem inmormantari la prosti si nevinovati sa marim contul BOR! Lumanrile la vii si morti ard 20 de secunde si apoi sunt stinse si puse intr-o galeata pentru recirculare in natura precum apa! Nu mai zic cum se recircula banii in natura! FelicItari DANIEL!

  20. Din 97, de când Marga a dat startul reformei „perpetue”, astfel încât fiecare nou ministru mai schimbă (distruge) câte ceva, calitatea educației în România s-a dus de râpă iremediabil. În 30 de ani, de la o educație comunistă destul de rigidă dar bună dpdv calitativ, am ajuns la dezastrul actual în care școala, în general, scoate oameni habarniști dar cu impresii și tupeu de vedete TV. Ți-o spune unul din domeniu tehnic, implicat inclusiv în recrutarea absolvenților superiori în ultimii 10-15 ani.
    Așa că, reforma perpetuă nu a fost nicio „aerisire” ci o prosteală generalizată: setting the bar lower.
    Rezultatul prăbușirii îl vezi pe toate gardurile: în politică, la tv, pe stradă, la locul de muncă, etc. Dacă în anii 90 râdeam de indivizi precum Oliviu Gherman (absolvent al lui Țițeica), acum am ajuns să numărăm doar proşti însă cu impresii în ograda tuturor partidelor.
    Degeaba încerci patronizator „ai înțeles?”. Se vede de la o poștă că n-ai priceput că eu mă refeream la RELATIVIZAREA EDUCAȚIEI nu la inerentul progres tehnologic. Odată început procesul de a nu mai nota noțiunile însușite la religie (pentru cei care optează să o facă), vor urma și alte materii pe care prostanii vremii le vor considera mai puțin importante.

  21. Pentru Zmeu Daca tot ai adus discutie.Spui ca prin anii 90 scoala romaneasca era rigida.Era adaptate pentru acea situatie din Romania comunista.Limitata la domeniile de activitate interne.Nu exista competitivitate,decat competitii intre colegi de dragul de a prinde un loc mai bun pe undeva mai aproape de casa.Nu am fost pregatiti sa fim in concurenta cu vestul.Sau cu estul daca vrei,dar de acolo ne-au venit niste politruci instruiti,e suficient.Ceea ce se intampla din 90 in prezent este efectul perioadei comuniste.Iti explic,scoala in comunism s-a format cu elitele din interbelic.Profesorii interbelici au pregatit generatiile de profesori ce au ajuns sa practice meseria in comunism.Odata cu acea reforma numita „revolutia culturala” din 71 parca,preluata de Ceasca de la chinezi,cam de acolo a inceput sa decada scoala romaneasca.Profesorii formati in acea perioada au predat „arta” mediocritatii.Esti de acord cu mine ca ceea ce formam acum are repercursiuni in viitor? Nu in prezent, in viitor.Prin anii fosti colegi de-ai mei de facultate au ramas asistenti universitari pana unii acum sunt profesori primi.Ce voiam sa spun,se plangea ca vin studenti slab pregatiti si este nevoit sa faca gramatica cu ei si intreba retoric,ce viitori studenti va avea de pe urma acestor elevi ai lui? Pai uite,androneasca a gasit solutia,a infiintat universitatile particulare,sa aiba si ei un loc de munca.Nu cumva invatamantul ,in loc sa se reformeze de prin anii 90 spre 200 s-a distrus si mai mult cu reforma Ecaterinei? Marga stiu ca si el a incercat o reforma si au mai fost.Dar vechii profi,formati in comunism,prin sindicate si prin partidul stat s-au opus.

  22. @Zmeul
    Ce ai zice tu zmeul zmeilor, daca ti-ar lua Dumnezeu suflarea vietii pe care chiar EL ti-a dat-o, ca doar nu ti-ai dat-o singur si nici parintii, care habar nu au sa construiasca o unghie, nu un om viu. Deci fara suflarea vietii (Sf. Duh) ai fi identic cu tine insuti inainte de moarte, aceeasi greutate, aceeasi infatisare, aceleasi organe, totul identic, doar ca ar lipsi ceva care a plecat din tine. Ceva ce un individ indaratnic si arogant ca tine nu va intelege niciodata. Tu te crezi centrul Universului, pana la proba contrara. Ei, asta este rolul Bisericii, sa aduca aminte oamenilor aroganti si plini de ifose ca ei exista numai si numai prin vointa divina. Daca nu crezi atunci fa-ti pe mai departe singur dozarea secretiilor hormonale, ca tot esti tu atat de destept si plin de ifose. Sa te vad cum iti reglezi de pilda tiroida. Sa ne zici si noua cum faci.

  23. @Pandele
    Nene Pandemica, ai o logica de fier, jos palaria. Romania este o tara laica. Deci tu vrei sa nu se invete religia la scoala. Pai atunci sa nu se invete nici matematica, pentru ca Romania nu este un stat matematic. Si nici literatura pentru ca Romania nu este un stat literar. Si asa mai departe. Intelegi?

  24. Preafericitul Parinte Daniel are dreptate. Si pana la urma nu guvernul de vanzatori de neam romanesc ar trebui sa decida ci parintii care isi trimit copiii la orele de religie. Pe ei nu-i intreaba Anisie nimic? Dar nu l-am vazut pe Patriarh sa fie la fel de hotarat atunci cand golanii de la guvernare au pus hingherii lui Vela cu precadere pe crestinii ortodocsi, acestia dedandu-se la abuzuri regretabile. S-a dovedit ca focarele de infectie sunt in sandramalele administrate de guvern si nu in biserici asa cum s-a manipulat. Am vazut un preot care dadea Sfanta Impartasanie cu lingurete de plastic, ala ar trebui imediat tinut departe de Sfantul Altar la fel ca si alt circar care a oficiat o inmormantare in costum de ozenist. Astfel de preoti aduc un mare deserviciu Bisericii Nationale.

  25. Nemuriciu,ma lasi. Intelege pentru totdeauna,nu mai confunda divinitatea,credinta cu BOR si Daniel.Sunt lucruri total diferite.Nu fi fariseu care te dai cu capul de asfalt sa arati cat de credincios esti,am vazut asta pe la PSD stai linistit.Comunismul a acaparat biserica prin securisti,iar preoti cu har au murit in beciurile securitatii.Nu-mi tine tu mie lectii de morala crestina.Nu esti indreptatit si nici nu te pricepi.Amesteci lucrurile odios de grav.Daca te intreb daca ai citit Biblia ai minti.Dar iti spun eu,nu ai citit-o.Guristi ca tine am mai vazut.Si Becali mare crestin ordodox,nu-i asa? Sau Vadim Tudor. Tine lectii de crestinism la o crasma,acolo si asa cei de acolo nu se pricep,dar te vor lua in serios

  26. I-a sa eliminati religia din scoli sa vedem cum s-ar reduce numarul de bugetari din invatamant cu cel putin vreo 5-6mii, mai sunt niste mancatori de malai psihologii si inca cativa se mai gasesc. Religia disciplina? Hai pe bune… Educatie financiara nu e cazul, educatie politica, educatie sexuala nu e cazul dar religie tata. Trebuie sa stii cum se pupa niste moaste, ca nu e asa de ieri de azi, e seculara chestia. Trebuie sa stii ca dai bani la nastere, la nunta, la mormantare, ei Daniele ce ai merita tu pus la munca cu toata arhieria macar o zi pe saptamana pentru obste. Au muncit strabunii nostri pentru biserica si boier sute de ani, nu v-ar fi rusine. Nu stiu cum de va tine pamantul, voi stiti?

  27. Smarandache are Dumnezeu 😛 what? … Nemuriciu e dus pe alte meleaguri, serios, greu sa digeri ce tampenii abereaza. Cum mă, traiesti ca ai duh sfant? Da un melc tot asa, trebuie si el sa multumeasca nu? I-a dat domnu si lu ala si la coronavirus i-a dat ma ca altfel nu ar trai. Ba da prosti e unii pe aicea. Am inteles unii platiti, dar e unii fara creiere 🙂

  28. @zmeul
    Aha, te inteleg, tu esti satanist si tot ce tine de religie iti pute. Mergi atunci pe calea pe care ti-ai ales-o, ai dreptul la liberul arbitru. Vei vedea daca iti este si de folos.

  29. @Ha, ha ha
    Sunt foarte curios cati ani(sau poate mai corect ar fi cat timp) mai la dispozitie ca sa te umfli in pene cu genialitatea ta unica pe pamant. Apropo, tu lucrzi ceva concret, ceva util, sau esti doar platit sa te spargi in figuri prin comentarii? Referitor la Dumnezeu si Duhul Sfant, nu vei ramane fara raspuns: vei muri si vei afla.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.