Premieră după 1944: Ceremonia pentru Nobel, anulată

Pentru prima oară după cel de Al Doilea Război Mondial, tradiționala ceremonie fizică de la Stockholm, de înmânare a Premiilor Nobel, a fost anulată. Evident, motivul este cunoscut: pandemia de Covid 19.
Totuși, este prevăzută o ceremonie televizată, care va avea loc în absența laureaților, fiecare dintre ei urmând să-și primească premiul la distanță. În schimb, tot pe 10 decembrie, dar la Oslo, unde se atribuie Prermiul Nobel pentru Pace, este prevăzută o mică ceremonie, într-un format restrâns.
Anunțând decizia, Fundația Nobel a adăugat că numele laureaților anuali ai Premiilor Nobel, în ordine, la Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace și Economie, vor fi făcute publice la datele prevăzute, respectiv între 3 și 12 octombrie a.c. Anunțurile vor fi făcute de la Stockholm și Oslo (cel pentru Pace).
În ce privește ceremonia de la Oslo, așa cum spunea directorul Institutului Nobel din capitala norvegiană, va fi vorba de o manifestare mică, ce se va desfășura pe 10 decembrie, ca și în trecut, dar într-un format foarte restrâns.
La Stockholm, pe 10 decembrie, dată la care a decedat creatorul acestor premii, suedezul Afred Nobel, vor fi remise premiile decernate de comitetele suedeze. Reamintim că cel de la Economie a fost creat în 1968, Academie Regală Suedeză de Științe.
După cum a explicat Gustav Kallstrand, istoric al Fundației Nobel, „ultima oară când această ceremonie nu s-a desfășurat la Stockholm a fost în 1944, în timpul ultimei conflagrații mondiale”.
În context s-a reamintit că, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, ,,mai multe premii nu au fost nici atribuite, nici remise, chiar dacă Suedia nu paticipa la sângerosul conflict. Ca urmare, premiile pe 1944 au fost înmânate retroactiv, în 1945. În anii 1940, 1941 și 1942 nici un premiu nu a fost atribuit și, în mod firesc, nu a avut loc nicio ceremonie”.
În acest an, „ideea este ca medaliile și diplomele să fie remise laureaților în siguranță în țările lor de reședință, foarte probabil cu ajutorul ambasadelor și universităților”, a mai explicat Fundația.
Organizația care care se ocupă de Premiile Nobel a anunțat, încă din iulie, anularea marelui banchet care, de regulă, urma ceremoniei de remitere a premiilor, de la Stockholm, și avea loc la Primăria capitalei suedeze. Agenția France Presse precizează că este vorba de o premieră după 1956, datorată atunci unui incident diplomatic datorat revoltei anticomuniste din toamna lui 1956, de la Budapesta.
De fapt, deciziile Fundației nu au surprins, dat fiind că ea avertizase cu mai multă vreme în urmă că, din cauza pandemiei, ceremonia înmânării Premiilor Nobel s-ar putea desfășura în formate noi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Acum cativa ani, acest premiu a fost datlui Obama, acum cu Trump, se mai gandesc! Si pana la urma, nu inteleg de ce li se spune presedintilor americani ca „sunt cei mai puternici de pe glob”, daca nu functioneaza decat prin coalitii, coalitii manipulate in orice scop fie si in ucideri in masa prin orice metode?! Sa nu motivati ca sunt priceputi la tras fraie, nu cred!

  2. Nu cred ca in testament, s-a facut referire de Alfred Nobel, ca aceste premii sa fie batute in cuie, mai ales ca omenirea trece deseori prin crize politice, care pot influienta acordarea lor, facute culmea pe baza de propuneri. Deci ar trebui ca sa existe ca la Olimpiade sportive, cineva sa supervizeze valoare celui cistigator, si dupa acordare, si daca se constata dopaje sau greseli, sa fie retrase si acordate celor meritosi. De fapt, nu trebuiesc luate in calcul propunerile, indiferent din ce tara ar veni ele, si sa se urmareasca adevaratele forte motrice de dezvoltare si salvare a umanitatii. Sunt savanti apreciati toata viata, dar din cauze mai mult de ordin politic, sau chiar intimplarea, nici nu au fost luati in calcul, si chiar au ramasi uitati. Romanii au numeroase exemple, precum Traian Vuia, Gogu Constantinescu, acd.Paulescu, samd. Deci acest comitet, ar trebui sa accepte si constestatii la un organ neutru si international, mai ales pentru cei cu lupta pt. Pace, cind rezultatul pe glob este inmultirea conflictelor. Recent, tov Putin, care l-a reabilitat pe Stalin, este propus, ca pe vremuri cind Hitler era propus, sa primeasca si el Nobilul, cu toata amenintarea lui de razboi atomic, dar vezi Doamne, pentru ca nu la facut inca, sa-l primeasca si el. Poate cine stie se urmareste aplicarea principiului lui Pavlov, dar noi nu stim.
    Doamne ajuta si o zi buna.
    Con
    P.S.Similar, intern avem sinecuri cu holocash de la Bugetul nostru sarac, pe care nimeni nu-i combate, culmea ei fiind contra intereselor nationale, de fapt Agenti acoperiti. Astia au fost produsi de democratia originala, de sorginte a anilor 50 Ana Pauker&Brucan. A se revizui nr.mare de generali, academicieni, pensii speciale (care daca nu ar fi s-ar putea majora pensiile cu 40%), samd…,care sunt la fel, relicvele politice a anilor 50

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.