Prescripție. A încetat procesul împotriva omului de afaceri Gruia Stoica

În procesul în care este anchetat pentru privatizarea Transbordare Vagoane Marfă, Gruia Stoica a fost condamnat, în aprilie 2020, la patru ani de închisoare.

El este acuzat de evaziune fiscală în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani, omul de afaceri  scapă în urma prescripției potrivit unei decizii a Curții de Apel Iaşi.

Tot ca urmare a intervenirii prescripţiei penale, alţi doi inculpaţi din dosar, tatăl şi fratele său, scapă de asemenea de proces.

Instanța a decis și să admită în parte acţiunea civilă formulată de ANAF împotriva lui Gruia Stoica, a celorlalţi doi inculpaţi şi a societăţilor Grup Feroviar Român şi SC Rapid Com Rail SRL şi îi obligă pe aceştia să achite împreună suma de 8.243.551,75 de lei.

Potrivit rechizitoriului,  Gruia Stoica, împreună cu alte două persoane implicate în dosar, ar fi achiziţionat un pachet majoritar de acţiuni la SC Transbordare Vagoane Marfă, apoi a schimbat conducerea societăţii şi a introdus compania într-un circuit financiar fictiv, alături de alte companii, pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anchetatorii susţin că între 2003 şi 2005, cei trei inculpaţi, „bazându-se pe relaţia de rudenie şi încredere reciprocă“, au constituit un grup infracţional organizat, elaborând un plan prin care să diminueze contribuţiile către stat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

  1. Prescriptia salveaza toti hotii care au furat tara asta. Ce nu face sistemul pentru protejatii sai ?

  2. Si baiatul asta al securitatii a fost ‘pedepsit’ pentru a se da satisfactie prostimii gasindu-i-se cel mai neinsemnat cap de acuzare. S-au facut astfel scapate astfel adevaratele fapte mari pentru care trebuia anchetat si judecat. Este procedeul de salvare al clientelei impus de Coldea si Coveshi.

  3. Sa fie clar si pentru prostii care nu inteleg de ce-si „merita” salariile si pensiile speciale judecatorii!!!In spatele unor astfel de hoti se afla intotdeauna oameni politici,care stiu ce au de facut in momentul in care „afacerea” da chix !

  4. Pensii speciale! 👍 Programul „Rromânica infractorilor” urmăreşte să avem cât mai multe clanuri cu pensii speciale şi să nu se mai condamne niciun infractor!

  5. Pe cati nenorociti de sereisti,politruci si magistrati i-au facut oameni un Gruia Stoica,un Nelu Iordache,un Ion Tiriac ,un Ioan Stoica, un Bogdan Buzaoianu..nu avem par in cap
    Si cu ce s-au ales…

  6. Pai s-au ales cu averi pentru 10 generatii de acum inainte. SI-au pus banii la adapost prin paradisuri fiscale. Noi votam ca proshtii lichelele parlamentare, lichelele europarlamentare, sa traiasca in lux, zecii de mii de euro sume forfetare. In schimb pe cei ce muncesc, pe tarani, pe fermieri, pe muncitori, pe cei ce muncesc sa si plateasca facturile, analizele medicale, o amarata de dantura, pe aia pun ei biciul.

  7. ASTA DA JUSTIE, ascunzi dosarul, il plimbi, desfiintezi SIIJ și toata lumea hotilor multumită, unii cu averile furate de la sta , alții cu pensii speciale si neprinsi in flagrant pt ca nu-i cheamă buzatu sau borcea??se vroia si patron la rapid, dar nu l-a putut păcăli pe copos.să se inscrie in aur si are un post de senator pe viață

  8. O putere in stat (dintre cele trei) complet independenta si fara raspundere. Si nealeasa de nimeni. Asta nu e democratie, e Noaptea mintii…

  9. Etnia nu de dezminte, comportamentul / actiunile acestui individ o confirma, stoica, „robert” negoita, nastase, iliescu samd. Justitia ca si intregul politic este un putregai de sus pina jos – rezolvare ? daca s-ar produce am fi oaia neagra a …. occidentului, prezentul dovedeste ca sintem in…”rindul lumii…” (prostitutie, droguri, homosexuali cu…drepturi, emanciparea femeii (vezi firea), facultati/diplome pe bani (vezi androneasca – tot psd), democratie (tot prostul are pareri pe dos).
    RRomania cetatenilor ? – din’89 este si a fost si inainte….

  10. & Cică,
    Foaie verde de la tren,
    Grea e șina de oțel,
    Când o duci în spate,
    Ca să ajungi iarăși purcel,
    Și să dai și lapte , ?

    Cică, ,,omul e ca porcul, din ce îi dai mănâncă”, ?

  11. Ete-l si pe potcovarul asta tuciuriu,Alba ca zapada.Si-a achitat ” cotizatia „,cooperativa l-a ” repus in drepturi”.Acu’ e tomnai bun de ” alte afaceri „.Nasii Maior,Ponta,si Jupanii din Cooperativa il facura scapat.

  12. in materie de ” justitie ” romanica da clasa oricui..!! sa fie clar ..!

  13. Zeci de mii de oameni au muncit sa creeze locomotive , vagoane ,infrastructura CFR;zeci de mii de oameni au muncit in fabricile si intreprinderile unde se realizau locomotive vagoane, etc ,zeci de mii de oameni au lucrat in CFR,Pentru ce Ca totul sa ajunga ACUM in mainile , in propietatea familiei GRUIA ,MOCA<EI SUNT BOGATI,IAR CEI CARE AU MUNCIT TRAIESC BOLNAVI de azi pe maine

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.