Nicușor Dan continuă politica Gabrielei Firea: Vrea ELCEN

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, dorește să cumpere producătorul de căldură ELCEN de la Ministerul Economie, continuând astfel demersurile făcute de fostul edil, Gabriela Firea, dar și de administrațiile de dinainte. „E un desiderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare, avem instrumentele să-l realizăm. Există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei, este nevoie de acordul CGMB și de acordul Guvernului prin Ministerul Finanțelor și Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a declarat primarul Dan.

Gabriela Firea a insistat mult în 2017 la Guvernul PSD ca Ministerul Energiei să transfere compania producătoare de energie termică și electrică ELCEN către Municipiul București. În cele din urmă, Guvernul a cedat și a aprobat o Ordonanță de Urgență. Însă, legal nu putea fi făcut un transfer gratuit și astfel a aprobat vânzarea companiei către primărie, după ce urma să fie stabilit un preț de către un evaluator independent, valoarea nominală fiind de 716 milioane lei. Achiziția nu a mai avut loc, dar Gabriela Firea a venit cu un nou plan: afacerile și activele ELCEN și ale distribuitorul de energie termică RADET, ambele societăți în insolvență, să fie transferate unei societăți nou înființate. RADET a dat faliment și în locul ei a apărut Termoenergetica.

La jumătatea anului trecut, judecătorul sindic din cadrul Tribunalului București a confirmat planul de reorganizare modificat al ELCEN. După acest moment, statul român a avut la dispoziție șase luni să efectueze transferul de afacere de așa manieră încât producătorul de căldură al Capitalei să rămână în patrimoniul statului. Cele șase luni se termină în ianuarie 2021, adică acum.
În cazul în care nu va fi luată o decizie în acest interval de timp, Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, are posibilitatea să demareze procedurile de vânzare a activelor către un investitor privat care îndeplinește cerințele legale. „Noi avem nu doar o obligație contractuală, în calitate de administrator judiciar desemnat, dar și una morală față de bucureșteni, față de angajații ELCEN. Statul român are încă pârghiile necesare pentru ca, în termen de 6 luni, să păstreze în patrimoniul său acest obiectiv economic cu puternice conotații sociale și să îl revitalizeze, respectând legile economiei de piață”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant. ,,Momentul adevărului a venit și îi obligă pe oficialii noștri să înceteze clasicul ping-pong politic și să se pună la masă pentru a lua o decizie. Dacă nici acum nu vor reuși să colaboreze pentru a salva o companie de interes strategic, sunt convins că se va găsi un investitor privat dispus să achiziționeze activele ELCEN”, a mai spus Neacșu. Producătorul de căldură al Capitalei se află în proprietatea Ministerului Economiei.

Potrivit noului plan de reorganizare, soluția transferului de afacere poate fi implementată de statul român în trei variante: de către Municipiul București sau o entitate desemnată de către aceasta în vederea realizării Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET); de către Ministerul Economiei sau o entitate indicată de către acesta; de o societate nou creată cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET.

Alte modificări importante, prevăzute în noul plan de reorganizare, vizează modalitatea de recuperare a creanței RADET, recuperarea sumelor plătite în contul TVA, în urma falimentului RADET și prelungirea termenului de reorganizare de 3 ani cu durata maximă prevăzută de lege, respectiv cu încă 12 luni. Astfel, recuperarea creanței ELCEN deținută împotriva RADET se va
realiza pe cale judiciară, sens în care administratorul judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării
răspunderii PMB. Totodată, se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA (potrivit prevederilor art. 287 lit. d) Cod Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea 30/2019), astfel încât ELCEN va recupera o suma de circa 526 milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanțare a planului de reorganizare. ,,Intenția noastră este de a găsi cea mai bună soluție pentru ca ELCEN
să poată furniza agentul termic necesar pentru distribuția apei calde și a căldurii la parametri optimi, indiferent de anotimp. Suntem convinși că, având în vedere contextul economic și social, se va găsi rapid o soluție optimă pentru ca bucureștenii să evite problemele cu încălzirea și apa caldă în perspectiva sezonului rece’’, a mai declarat Neacșu.

Venirea lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei nu a garantat apa caldă pentru bucureștenii. Aproape zilnic, blocuri întregi rămân fără căldură din cauză că Termoenergetica, moștenitoarea RADET, raportează în acest an pierderi de 2.200 de tone de apă fierbinte, de două ori cât pierderile consemnate în urmă cu un an. Principala problemă o constituie starea rețelei de termoficare, adică una de aproape 4.000 de kilometri de conducte, a doua ca mărime din lume după cea din Moscova, în care peste 80% din conducte datează din anii ‘60-‘70 și necesită reparații majore.

În prezent, din cauza gradului major de degradare a rețelei de termoficare, ce poate fi comparată cu o găleată cu fundul spart, presiunea din conducte a scăzut progresiv de la valori de 8 – 9 bari la 3,5 – 4 bari și chiar sub acest nivel. Așa s-a ajuns ca ELCEN să pompeze în rețea până la 2.200 de tone de apă de adaos/oră, în condiţiile în care, în 2016, cantitatea nu depăşea 1.200 de tone. Creşterea volumului de apă de adaos atrage o degradare şi mai mare a reţelei de termoficare, pentru că vine însoţită de reactivi chimici care corodează conductele şi limitează debitele de agent termic livrate. În plus, peste nivelul de 2.200 de tone/h s-a intrat într-o zonă periculoasă, existând riscul de avarii majore’’. Pe fondul degradării conductelor, avariile au devenit din ce în ce mai dese, iar bucureștenii o simt pe pielea lor. Deși își plătesc facturile, mulți dintre ei au ajuns să se spele cu apă încălzită la aragaz.

Reprezentanții Elcen spun că în luna august 2020 a avut loc o explozie a pierderilor în rețea în luna august a acestui an: de la aproximativ 1.700 t/h la 2.200 t/h. Degradarea sistemului de termoficare are implicații grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în șir fără apă caldă și căldură, ci afectează și siguranța energetică națională prin periclitarea funcționării centralelor de cogenerare din Capitală care, pe lângă energie termică, produc și energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Național contribuind astfel la funcționarea în condiții de siguranță a acestuia.

În mod normal, ar fi trebuit ca rețeaua să intre într-un program amplu de reparații. Din păcate însă, de peste 20 de ani, volumul de înlocuire a conductelor este infim în comparație cu dimensiunea problemei. Spre exemplu, după ce, în 2019, Primăria bugetase reabilitarea a 31,2 kilometri de conducte, în acest an s-a programat repararea a 137,5 kilometri. Cât s-a realizat reprezintă o enigmă pentru că Termoenergetica, continuatoarea defunctei RADET, nu a furnizat un raport public. Primăria condusă de Gabriela Firea susținea că s-a reușit reabilitarea a 180 de km de conductă, ceea ce reprezintă foarte mult comparativ cu cât s-a reabilitat anterior, când nu mai pleca subvenția de la Primăria Municipiului Bucureşti către RADET, iar banii erau folosiţi pentru alte scopuri, în loc să fie investiți în sistemul de termoficare’.

Deși bucureștenii își plătesc facturile la întreținere, banii nu sunt de ajuns pentru a susține giganticul sistem de termoficare al capitalei. Cum costurile sunt uriașe, primăria subvenționează, pentru moment, prețul apei calde și a căldurii (gigacaloriei). Mai departe, pe lanțul comercial, banii ar trebui să meargă la ELCEN, furnizorul de agent termic. ELCEN produce energia termică și o trimite către Termoenergetica care, prin rețeaua de conducte și punctele termice din cartiere, o distribuie către cele aproximativ 500.000 de apartamente şi 5.000 de instituţii de stat ( inclusiv școli și spitale) şi firme particulare.

Termoenergetica este noua societate înființată de Primărie după ce RADET a intrat în faliment, pentru că n-a mai putut să-și plătească facturile. Acum, Termoenergetica se află pe același drum păgubos. Datoriile acumulate de Termoenergetica față de ELCEN au ajuns, la data de 12.07.2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către ELCEN, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situații, ELCEN a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale și către prestatorii de servicii auxiliare. În acest context, ELCEN a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligațiilor financiare. Dacă se va ajunge în această situație, ELCEN nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde și a căldurii în București.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4553 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Pai cu ce o cumpara, ca zice ca nu are bani, e datoare miliarde si conturile sunt blocate din august?! Eee, ce nu se poate la noi?!

  2. Ministerul Economiei oricum nu poate da un ban la Elcen,cel mult incaseaza niste bani..

  3. de ce nu au bucurestenii caldura in apartamente in aceasta iarna ?
    raspunsul e simplu: sa creasca conturile distribuitorilor de energie (Enel de exemplu) care, surpriza : sant straini !
    de ce pana acum au gasit solutii in fiecare iarna, cu carpeli cu orice, dar au gasit, iar acum intr-un dispret si cinism total fata de bucuresteni, nici un strop de caldura in calorifere, fiind nevoiti sa bage in priza calorifere si radiatoare electrice !?
    asta inseamna politica liberalista antinationala a sorosistilor, tefelistilor spalati pe creier a tradatorilor si lacheilor strainillor : totul pentru straini, pentru multinationalele corporatiile si bancile occidentale : vaforuri, privilegii, scutiri de taxe si sfidare, jaf, taxe, aroganta, bataie de joc pentru noi, poporul asuprit si subjugat de alogeni !

  4. Cap de fier este atat de ingramadit mintal incat nu a priceput ca Firea declara public ceea ce-i spuneau niste specialisti. Spre deosebire de ea Cap de fier s-a contrat mereu cu ceea ce a crezut el ca stie iar acum tot niste specialisti i-au dovedit ca a fost pe dinafara. Poate ii va servi lectia la ceva desi in cazul sau nu sunt sperante. Va primi banii de la guvernul de mafioti care are tot interesul sa-l tina in primarie.

  5. Da ma, ce e permis securistului, sluga celui de la Cotroceni, nu este permis, sau mai bine spus nu a fost permis lui Firea! Ca bucurestenii au avut de suferit de pe urma urii impotriva PSD-ului, nu conteaza! Conteaza doar interesul acestor jeguri lipsite de caracter!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.