Primăriile se înghesuie la iluminatul ecologic

Aproape o treime dintre primăriile din România au aplicat la Programul de iluminat public ecologic. Sunt alocați până la un milion de lei pentru acest program, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, anunță, vineri, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

„În urmă cu peste două săptămâni, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a dat startul înscrierii primăriilor din România în programul destinat iluminatului public ecologic în orașele și comunele din țara noastră. Astfel, din data de 24 iulie 2020 (data începerii înscrierilor) și până astăzi, peste 800 de UAT-uri au depus proiecte pentru obținerea finanțării nerambursabile de 90%, asigurată prin Administrația Fondului pentru Mediu. Înscrierile continuă și în următoarea perioadă, respectiv până la data de 22 septembrie”, conform sursei citate.

Programul este multianual, iar bugetul stabilit pentru anul în curs este de 384 milioane de lei.

Prin intermediul acestuia localitățile vor putea înlocui corpurile de iluminat public care au consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED.

Totodată, administrațiile locale vor putea achiziționa și sisteme de dimming/telegestiune care permit reglarea fluxului luminos.

„De când am dat startul înscrierilor a fost o adevărată avalanșă de dosare depuse de orașele din țară pentru trecerea de la iluminatul clasic, poluator, la cel ecologic. Succesul acestui program, în premieră în lista AFM, depășește așteptările noastre inițiale. Tocmai de aceea ne gândim foarte serios să suplimentăm suma alocată programului, mai ales că ne permitem să facem asta: anul acesta, AFM are cel mai mare buget din istoria sa – 2,8 miliarde de lei. Vrem ca toate primăriile care au un proiect viabil să primească, prin AFM, 90% din costul acestor investiții. Suplimentarea bugetului programului va avea nespus de multe rezultate pentru întreaga țară: fiecare proiect finanțat va duce la scăderea cu până la 40% a consumului de energie electrică din orașul care obține finanțarea. Or, asta înseamnă costuri mai mici pentru localități, mai puține emisii de gaze cu efect de seră și, indirect, scăderea facturii naționale la electricitate. Invit și restul primăriilor să depună proiecte pentru a porni investiții masive în iluminatul public ecologic, în cât mai multe orașe din țară. Cât privește suplimentarea bugetului acestui program, această decizie va fi luată imediat după închiderea perioadei de înscriere și în funcție de numărul de proiecte depuse până în 22 septembrie”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Localitățile care au maximum 4.000 de locuitori pot primi până la 500.000 de lei pentru un astfel de proiect, în timp ce UAT-urile care au peste 4.000 de locuitori pot accesa, prin AFM, suma de 1.000.000 de lei.
Echipa Administrației Fondului pentru Mediu a început deja evaluarea dosarelor depuse și, în următoarele săptămâni, va publica prima listă a localităților admise în program.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Iluminat ecologic, autobuse electrice esta ne frământă. Și Atenție! ori cât ar fi de competitive la caltate și preț, exculs din China. Alimentarea cu gaze narurale, apa curentă, canalizarea și stații de epurare ape uzate pentru comunități rurale sub 5000 locuitori, sub 10000 mii locuitori etc… pot să mai aștepte.

  2. Cat timp mai ii ceva de ciupit se agita si primăriile! Fac pariu ca nu costa nici un sfert din cat platesc. Niste hoti toti!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.