Primul pas pentru pace în Ucraina?

Guvernul elveţian a confirmat miercuri că va găzdui la jumătatea lunii iunie o conferinţă la nivel înalt care va dura două zile şi va avea drept scop obţinerea păcii în Ucraina, deşi Rusia a transmis clar până în prezent că nu va participa, considerând că Elveţia şi-a pierdut statutul de ţară neutră, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Elveţia anunţase din ianuarie că are în vedere organizarea unei astfel de conferinţe, care a fost cerută de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite efectuate în această ţară, ce poartă de atunci discuţii exploratorii cu statele din UE, cu cele din G7 şi cu puteri emergente precum China şi India pentru a obţine sprijin faţă de această iniţiativă.

„Există în prezent suficient sprijin internaţional pentru o conferinţă la nivel înalt de lansare a procesului de pace”, afirmă miercuri într-o declaraţie Consiliul Federal (guvernul elveţian). Acesta a mai precizat că reuniunea se va desfăşura pe 15 şi 16 iunie la hotelul de lux Bürgenstock, ce oferă o panoramă idilică pe coasta unui deal la mai mult de 450 de metri deasupra Lacului celor Patru Cantoane, în apropierea oraşului Lucerna.

Obiectivul conferinţei va fi crearea unui cadru favorabil pentru o pace cuprinzătoare şi durabilă în Ucraina, precum şi a „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”, se mai arată în anunţul guvernului elveţian, care nu a precizat deocamdată lista participanţilor. Potrivit presei, sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi din zeci de ţări – unele mass-media afirmând că ar putea fi chiar aproximativ o sută – la reuniunea pe care Elveţia o prezintă drept „Conferinţa la nivel înalt asupra păcii în Ucraina”, fără a fi o conferinţă de pace propriu-zisă.

Această conferinţă va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internaţional, mai notează guvernul federal de la Berna, potrivit agenţiei EFE.

Deşi Rusia afirmă că este favorabilă negocierilor menite să pună capăt războiului pe care l-a pornit contra Ucrainei, oficialii de la Moscova au declarat până în prezent că nu vor participa la reuniunea din Elveţia, acuzând această ţară că a renunţat la statutul său tradiţional de neutralitate prin aplicarea sancţiunile impuse Rusiei de către UE.

De altfel, ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis a confirmat miercuri la o conferinţă de presă că Rusia nu are în vedere să ia parte la conferinţa din 15-16 iunie. Totuşi, el a admis că „un proces de pace nu se va putea face fără Rusia, chiar dacă ea nu va fi aici la prima noastră reuniune”.

Potrivit presei elveţiene, la conferinţa din 15-16 iunie ar urma să participe şi preşedintele american Joe Biden. Însă oficialii ruşi consideră că, fără participarea Moscovei, o astfel de reuniune nu are sens.

Pe de altă parte, pentru reluarea negocierilor de pace, Rusia estimează că Ucraina trebuie să recunoască „noile realităţi de pe teren”, în timp ce Ucraina cere retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul său, inclusiv din Crimeea, şi restabilirea integrităţii sale teritoriale.

Ultimele negocieri între Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia asupra Ucrainei pe 24 februarie 2022 au avut loc în martie acelaşi an la Istanbul şi s-au încheiat fără rezultat, Moscova acuzând ulterior Occidentul, în special SUA, că l-ar fi determinat pe Zelenski să se retragă de la acele tratative.

La negocierile de pace desfăşurate atunci, Rusia a oferit Ucrainei încetarea invaziei în schimbul renunţării de către Kiev la orice ambiţii de aderare la NATO, a dezvăluit în noiembrie anul trecut David Arahamia, membru al delegaţiei ucrainene care a participat la acele negocieri, în prezent lider al grupului parlamentar al partidului Servitorul Poporului, formaţiunea politică a preşedintelui Volodimir Zelenski.

Ruşii „erau pregătiţi să oprească războiul dacă acceptam neutralitatea şi ne angajam că nu ne vom alătura NATO. Acesta a fost punctul esenţial”, a precizat Arahamia. Însă aceasta, a explicat el, ar fi necesitat revizuirea Constituţiei ucrainene şi, pe de altă parte, preşedintele Zelenski şi ceilalţi oficiali ucraineni nu aveau încredere că Rusia se va ţine de cuvânt, şi anume că nu va ataca din nou.

Ulterior, mai spune David Arahamia, premierul britanic de la acea vreme, Boris Johnson, a venit într-o vizită surpriză la Kiev şi a încurajat Ucraina „să nu semneze nimic” cu Rusia şi „pur şi simplu să lupte”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

17 Comentarii

  1. Asemenea initiative ar fi trebuit sa aibe pana acum americanii sau cei de la Spitalul de dementi din Bruxelles si nu asa cum sint ei hotariti sa ajute Ulraina cit timp va fi nevoie .Stralucitul nostru Gioana ,care spera sa ajunga presedintele Romaniei si destul de multi romani il elogiaza pt. cit de bun este el in politica externa ,nu a incercat niciodata de cind este la NATO ,sa propuna idei si solutii pt. pace in Ukraina si tot timpul a sustinut inarmarea si investitii financiare cit mai mari pt. pregatire de razboi.

  2. A. FreckNESS de Chibiti trimisi la Plezeneala.
    SUA si RUSIA se LUPTA.
    SUA si RUSIA sa faca Pacea.

    B. DACA NU se va face o Pace DREAPTA, NU se va stoarce Furunculul CREAT din Ratiuni STRANII,
    SE va reInfecta curand si va fi mai RAU.

  3. Cu cât lungesc mai mult răZboiul, cu atât mai mult teritoriu ELIBEREAzĂ Urcacii…
    Au ELIBERAT zSoledar & BahmutZ, Marinka & Avdeevka, acu’ sunt în curs de a ELIBERA Chasov Yar, măR😜g

  4. Pai,daca are loc fără Rusia,înseamnă ca e un plan de pace care se bazează pe infrangerea Rusiei.( cum a mai fost in WW 2 cu Germania). Realist sau nu, acesta mi se pare semnalul.

  5. Se poate spune cu certitudine că tot ce vor obține este imaginea lacului celor 4 cantoane, in rest multă mumu !

  6. Nu se prezintă rusica pentru că, nu vrea pace! Ce e așa greu de concluzionat? Vodka știe una, ori tot ori nimic.

  7. Ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis a confirmatcă Rusia nu are în vedere să ia parte la conferinţa din 15-16 iunie. Totuşi, el a admis că „un proces de pace nu se va putea face fără Rusia, chiar dacă ea nu va fi aici la prima noastră reuniune”. HAI SA FIM SERIOSI, BA SE POATE ORICE ! DACA VREA SUA,VOR SI SLUGILE LOR ! DACA LA CONFERINTA VOR LUA PARTE ZECI DE STATE CARE NU SUNT PARTE IN CONFLICT SI ALTELE CARE VAND ARME DOAR UNEIA DINTRE PARTI,DE CE AR MAI FI NEVOIE SI DE RUSIA??? Se aduna aia care sunt de fatza, voteaza, semneaza un tratat de pace in numele ukranei ,care oricum prin ucazul lui Zbierinsky este caz de Curtea Martiala sa iei parte la negocierile de pace ! Oricum, cu sau fara Rusia , nu-i opreste nimeni pe luptatorii pentru Pace sa traga Rusia prIN Trebonale Internationale din tarile smenatare pentru incalcarea Tratatului de Pace.
    Ce adica , asta nu e tot PACE?!

  8. Divesiuni zioniste,o sa mai vedem multe din astea in care se va spune ca Putin e un criminal si ca Rusia refuza pacea,”pacea aia a lui zelenski in care Putin trebuie sa demisioneze si eventual sa se predea tribunalului international,numita si „COCAINA PEACE”.

  9. Ministrul britanic de externe: „Jumătate din echipamentele Rusiei distruse – O investiție mare pentru securitatea SUA”!
    „Fără ca americanii să sufere pierderi”, a spus David Cameron. Secretar de Stat al SUA! Ministrul britanic de externe, N. Cameron, a făcut o declarație de neconceput, spunând că jumătate din echipamentele rusești au fost distruse în războiul din Ucraina, fără nicio pierdere pentru americani.
    „Aceasta este o investiție în securitatea americană”, a spus el, recunoscând după Josep Borrell că UE și Occidentul servesc intereselor geopolitice americane, nu intereselor țărilor lor.
    Este surprinzător faptul că oficialii occidentali au oprit propaganda inițială a agresiunii rusești și acum recunosc clar că se face totul pentru a menține hegemonia SUA fără niciun câștig pentru alte țări.
    Concluzia, toti vor pace la ei acasa.

  10. Va fi razboi Mondial Termonuclear. Franta, Polonia si Romania vor intra in Urcacania? Parlamentul Coloniei conduse de Johannmuies va vota o lege care va permite armatei romane sa intre in Moldova si de acolo in razboi in Urcacania chipurile pentru a proteja populatia romaneasca din Republica Moldova unde sunt 2,6 milioane de moldoveni cu cetatenia romana iar in Urcacania sunt 500.000 etnici romani. Iar muenglezii au declarat ca daca armata franceza inta in Urcacania trebuie sa intre si ei pentru a nu pierde influienta pe care o au in Europa. Numai Sfantul Dumnezeu stie cine va iesi teafar din aceasta bubuiala.

  11. Rusia nici n-a fost invitata! Oricum, ce-ar fi putut aduce participarea Rusiei? Dupa caderea Chasiv Yar, in vreo doua saptamani, frontul din estul Ucrainei va fi rupt, rusii avand drum liber spre Harkov. O sa fuga circarul dupa rusi sa face o intelegere! In rest, hai sa discutam cati bani mai aruncam in gaura neagra a coruptiei din Ucraina!

  12. La negocieri de pace ar trebui sa participe doar beligerantii. Printr-un intermediar neutru, care s-a tinut departe de conflict. Nu e cazul tarilor europene sau a SUA.
    Fara Rusia nu va fi pace. Iar noi, UE, vom plati tot mai mult luand de la ai nostrii. Interesant e ca SUA desi e principalul profitor, au reusit sa convinga UE sa-i finanteze cu bani si in viitor cu vietile cetatenilor sai razboiul LOR, al americanilor. Micul Macron, pe modelul Napoleon pe care se pare ca vrea sa-l copieze, abia asteapta sa se puna cu puscociul in mana in fruntea trupelor in transeele ucrane.
    Sau pe altii ii vrea in transee, pe idiotii utili?

  13. Nu vrea nimeni pace , asta ii adevarul. Cel putin nu pacea care si-o doreste adversarul. Pana atunci suferim toti cate un pic , iar ucrainienii de rand cel mai mult.Pentru Rusia ii un razboi existential ca imperiu , pentru America ii imperativ pentru o viitoare confruntare cu China( se vrea taierea cordonului ombilical de resurse rusesti) , europenii nu au decat de pierdut ( doar in cazul unei infrangeri totale pot spera ca prind niste farmaturi de resurse rusesti , ce ramane dupa ce isi ia partea) , iar ucrainienii au pierdut deja destule vieti omenesti ca acum chiar nici nu conteaza daca castiga sau pierde , tot perdanti sunt.

  14. Ce pace viseaza unii? Nu mai pomenesc de aiureala ukr, care e complet paralela cu realitatea din „teren”. Nu va fi pace decat dupa capitularea ukr.

  15. Politica de „neutralitate” (??) a Elvetiei e mai vopsita decit vaca Milka ! Daca mascariciul khazar a fost acolo, e clar ca le-a spus alora ca nu discuta cu rusii decit strict in conditiile aberante pe care doreste el sa le impuna : retragerea Rusiei din Crimeea si din teritoriile ocupate (si eliberate) de Rusia acum. Bineinteles, la zece minute dupa ce ultimul soldat rus ar trece fosta frontiera, inapoindu-se in Rusia, NATO va fi in Ucraina iar portavioane americane vor arunca ancora in portul Sevastopol.

  16. … ăștia trăiesc în bula lor, rupți de realitatea din teren. Acum când se fac de cacao pe front vor pace dar fără Rusia? Au băgat bățul prin gard, au scos ursul din bârlog și l-au iritat la maxim iar acum vor să-l bage la loc fără să întrebe ursul dacă vrea să intre. Singura problemă a ”pacifiștilor de la patru cantoane” ar trebui să fie unde se vor opri rușii, ca dacă uită să pună frână pe teritoriul fostei ucraine nu este bine deloc pentru grădina lui borell.

  17. #Leopold
    Realist,la subiect,bravo. Mai sint citeva comentarii intelligente. Sigur,rusobia din noi nu iese usor,dar realitatea e realitate. Razboiul e incheiat démultiplication,ukr e distrusa pe generatii,economic,politic, vital ,a pierdut suite de mii de barbati,pentru hegemonia us. Sa ai un astfel de om care te duces la distrugere,impossible de nuland . Zebrelsky nu avec nici o calitate doar de papusar ,sa cinte la pian cu p****.Corruption nu se va termina nici in multe generatii ,deaia le trebue Punta de la usa.Dar lasa ça o sa dea UE.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.