Prinţul Philip, la 99 de ani

Prinţul Philip îşi sărbătoreşte cea de-a 99-a aniversare în privat, miercuri, 10 iunie, după ce s-a retras din viaţa publică în urmă cu trei ani, dar o nouă fotografie oficială cu regina Elizabeth a fost făcută publică.

Philip este cel mai în vârstă prinţ consort din istoria Marii Britanii şi cel mai în vârstă partener de viaţă al unui monarh în funcţie. Regina spune, de altfel, că prinţul este „stânca ei”. În 2017, la 70 de ani de la căsătorie, Elizabeth a devenit primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Constanţa lui Philip în rolul de fidel adjunct i-a atras simpatia supuşilor britanici, în ciuda caracterului aspru şi a unor gafe devenite celebre, pe care unii le-ar califica chiar mostre de rasism.

Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prinţului Andrei al Greciei – fratele mai mic al împăratului Constantin – şi ai prinţesei Alice de Battenberg. La vârsta de 18 luni, el şi familia sa au fost evacuaţi cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte. Familia s-a stabilit la Paris, iar prinţul Philip, după studii în Marea Britanie şi Germania, a devenit cadet al Marinei britanice şi şi-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian şi Mediterana.

În iulie 1939 a fost prezentat formal prinţesei Elizabeth, iar, pe 20 noiembrie 1947, s-au căsătorit. Philip renunţase la titluri şi era cunoscut după numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. După căsătorie a devenit duce de Edinburgh, iar, în 1957, prinţ al Marii Britanii. Philip şi Elizabeth au împreună patru copii, opt nepoţi şi opt strănepoţi, cel mai recent născut fiind fiul ducilor Harry şi Meghan de Sussex, Archie.

Ultimul an nu a fost unul uşor pentru prinţul Philip, care, de la începutul pandemiei, s-a retras cu regina la castelul Windsor. El a avut mai multe probleme de sănătate, cel mai recent fiind spitalizat în decembrie anul trecut. La începutul lui 2019 a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu două victime, iar, spre sfârşitul anului, prinţul Andrew era implicat într-un scandal sexual. La începutul acestui an, prinţul Harry, nepotul său, anunţa că renunţă la statului său din cadrul familiei regale.

Prinţul consort Philip al Marii Britanii, în vârstă de 97 de ani, a scăpat de acuzaţii în cazul accidentului rutier în care a fost implicat, pe 17 ianuarie, şi care s-a soldat cu două victime.

El a fost şi spitalizat de mai multe ori în ultimii ani, pentru diverse probleme de sănătate, cel mai recent anul trecut, pentru o intervenţie chirurgicală la un şold.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

2 Comentarii

  1. Interziceti homeopatia, tampitilor! Medicii familiei regale sunt homeopati… fara vaccinuri, pe voi va trateaya Bill Gates…..

  2. Interesant cum de traiesc astia …atata…ce mananca ei si nu mancam noi? ce beau astia si nu bem noi? cum se trateaza astia si nu ne tratam noi? apropos…sunt curios daca astia s-au vaccinat vo data cu ceva si daca da cu ce si de a cine? Ca astea de import aduse la noi dau rateuri barosane. nea asta …nu a avut si covid19?! si daca da cum s-o tratat?! au avut ei un „protocol” pt greii -sau ma rog marionete- din asta

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.