Proiectul Restitutio Cantemir în Cracovia

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR a fost prezentat duminică, 14 mai, în Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow, în cadrul Festivalului Culturii Române din Cracovia.

Cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723), Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează RESTITUTIO CANTEMIR. Proiectul pune accentul și pe latura academică, și pe cea culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

În deschiderea evenimentului, peste 150 de persoane au vizitat Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII. Evenimentul a fost organizat de  Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expoziția RESTITUTIO CANTEMIR cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale, reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Ovidiu Miron, directorul ICR Varșovia, a făcut o scurtă prezentare a proiectului în deschiderea concertului RESTITUTIO CANTEMIR, susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”.

 

Audiența a fost cu adevărat încântată de cele 7 compoziții muzicale interpretate, despre care se știe cert că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecția holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat personal creațiile muzicale. Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua în Berlin, pe data de 17 mai 2023, ora 18:00, în sala de concerte a Bibliotecii de Stat.

Proiectul este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat și patronajul acestuia. Organizarea proiectului încearcă să reflecte dimensiunea enciclopedică a vieții și operei lui Dimitrie Cantemir.

Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann

Ansamblul Anton Pann (est. 2003), numit după compozitorul valah Anton Pann din secolul al XIX-lea, este primul și singurul grup profesionist din România care și-a ales ca misiune redescoperirea frumuseții muzicii vechi românești și împărtășirea sa, cu bucurie, publicului, generând o revitalizare a acestui repertoriu și ulterior un curent de inspiraţie pentru alte grupuri.


Redescoperirea și promovarea muzicii din Evul Mediu până la sfârșitul secolului al XIX-lea, de către Ansamblul Anton Pann, urmărește sporirea valorii culturale și a tradiţiei muzicale româneşti. Este singurul ansamblu românesc care a înregistrat, pentru prima dată în lume, toate compozițiile cu paternitate certă ale domnitorului Dimitrie Cantemir într-un volum unitar.
Ca semn de recunoaștere a efortului și profesionalismului lor, Ansamblul Anton Pann a fost invitat să cânte în Festivalul Europalia în 2019, fiind reprezentantul muzicii clasice românești de curte. In timpul anilor de activitate, ansamblul a susținut sute de concerte în țări precum: Anglia, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Maroc, Moldova, Belgia, Franța, Polonia, Germania, Ucraina și la nivel național în București, Timișoara, Brașov, Sibiu, Pitești, Iași, Constanța, Galați, Târgu Mureș, Cluj Napoca, Vaslui, Piatra-Neamț, Drobeta-Turnu Severin, Focșani etc.
Muzicienii care alcătuiesc ansamblul sunt profesioniști ai domeniului, premiați în nenumărate concursuri, doctori în muzică și profesori universitari. Toate aceste elemente converg la un rezultat concertistic de excepție.

Componența Ansamblului Anton Pann:
1. Răileanu Constantin- orchestrator, kanun, voce
2. Alexandru Stoica- oud
3. Andrei Nițescu- cello
4. Sabin Penea- vioară
5. Ghassan Bouz- bendir, riq
6. Ziya Tabassian- tombak, bendir
7. Emmanuel Hovhannisyan- duduk
8. Murat Salim Tokaç- tanbur, ney

Inginer sunet:
Leonidas Palaskas

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

3 Comentarii

  1. Bulevard in Cracovia:_________Armia Krajowa ____________(Armata Teritorială). 70 de ani de la „Marea Unire supt Mihai Voievod Viteazul”. Istoria beneficiaza doar de insuficienta cunoasterii (un altfel de ,,,,analfabetism Functional”” , cu mare eficienta. Istoria nu cunoaste Nefericitele Coincidente generate de politicieni stupizi. Ps. Cantemir a fost un exeget. Stia bine cine a fost Banul Craiovei, si Armia lui.

  2. Mi-a „plăcut” mult paranteza: „(est. 2003)”, adică, in engleza, „established”. Ce era așa de greu sa fi fost pe românește: înființat în…? Și asta tocmai într-un text despre D. Cantemir! Pe unii, prea plini de fițe, limba română nu-i mai încape.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.